Špaldové lístkové cesto (fotorecept)

Autor receptu: irenaw

Toto cesto nevyskočí ako obláčik, ako to pri lístkovom ceste býva zvykom, či priam meradlom kvality ;-).

Suroviny

Postup

  1. Na tukovú časť stačí maslo nechať zmäknúť pri izbovej teplote a odvážiť 50 g múky. Pokračujeme základným cestom. Obe múky a soľ zmiešame. Pridáme vajcia, citrónovú šťavu a vodu. Vodu pridávame postupne, záleží od veľkosti vajec a od múky, koľko presne budeme potrebovať. Vymiesime mäkké cesto.
  2. Hotové cesto rozdelíme na 6 častí. Špaldové cesto sa vždy trochu lepí, treba ho mierne podsýpať. Pri vaľkaní cesto priebežne uvoľňujeme od podložky, inak to pôjde ťažko. Pomáham si pomúčeným valčekom na ktorý cesto namotávam (takto cesto aj prenášam). Skúsila som aj vaľkanie na potravinovej fólii, ale tá išla ťažko odlepiť. Prvú časť rozvaľkáme na tenko, približne do štvorcového tvaru. Natrieme takmer 1/5 masla a posypeme takmer 1/5 múky. Preto takmer, lebo na konci musí trochu masla a múky zostať ;-). Odložíme do mrazničky, pokým vyvaľkáme ďalší plát.
  3. Pokračujeme ďalším plátom cesta. Rozvaľkáme, položíme na vychladený prvý plát, natrieme maslom a posypeme múkou. Opäť dáme do mrazničky. Takto pokračujeme so všetkými vrstvami cesta. Poslednej 6 vrstve natrieme len jednu polovicu zvyškami masla a múky. Špaldové cesto má veľmi dobrú elasticitu a netrhá sa. Takže sa netrápte s tvarom, cesto ľahko natiahnete, ako potrebujete. Ak bude niekde naozaj veľký kus prečnievať, iba ho odrežte a odrezky zapracujte niekam do stredu ako ďalšiu vrstvu, alebo navrch ako teraz ja :-).
  4. Cesto preložíme nenatretou časťou na maslovú polovicu. Zabalíme do fólie a dáme do chladničky poriadne stuhnúť.
  5. Celý bochník váži cca 1200 g. Odrežeme nerovné okraje. Cesto rozdelíme na 3-4 časti, každú zabalíme a odložíme do mrazničky.
  6. Odrezky nevyhadzujeme :-)
  7. Jeden 300 g balíček stačí na okrúhlu koláčovú formu s priemerom 28 cm. Cesto sa dá vyvaľkať úplne na tenko, okraj na koláči je zdvojený, preto vyzerá hrubšie.
  8. Cesto je chrumkavé, má orieškovú príchuť a nie je také tučné, ako klasické. Veľmi rada ho používam na slané koláče. Napríklad na takéto niečo...
  9. ...fantázii sa medze nekladú, k tomu šalát a ide sa na piknik :-)