Foto: veganvidya
Recept pochádza z knihy Cukroví a moučníky tentokrát zdravě! od Elišky Škvařilovej a Jiřiny Borkovej.
tepelná úprava
Suroviny
250 g |
|
150 g |
|
30 g |
|
80 g |
|
80 g za studena lisovaný |
|
300 ml |
|
0,5 ks bio |
|
50 g nesírené |
|
50 g sekané alebo mandle |
|
1 ks bio |
|
štipka |
|
štipka |
|
Postup
-
1
Rastlinné mlieko zohrejeme, aby bolo teplé, ale nie horúce. Zmiešame ho s olejom. Suché suroviny zmiešame v mise, zhrnieme ich na kôpku, v strede urobíme jamu, do ktorej nalejeme časť mlieka s olejom. Postupne spracúvame cesto a prilievame tekutinu.
- 2
Vypracujeme cesto - zo začiatku sa vám bude zdať možno pririedke, ale po vykysnutí sa tekutina do celozrnnej múky vpije (viac ako pri bielej múke).
- 3
Necháme kysnúť - ja som nechala kysnúť až 2 hodiny, môžete aj viac, cesto vykysne aj skôr, ale je dobré ho niekoľkokrát "zraziť" a nechať znovu kysnúť, tak bude mať správnu hustotu a bude sa s ním lepšie pracovať.
- 4
Potom upletieme vianočku: cesto rozdelíme na 6 rovnakých častí. Z troch upletieme vrkoč - základňu, ktorú preložíme na plech s papierom na pečenie. Ďalšie dve časti spolu prepracujeme, rozdelíme na tri časti a znovu upletieme vrkoč - druhé poschodie, ktoré preložíme na základňu. Poslednú časť rozdelíme na tri časti, upletieme vrkoč a položíme navrch.
- 5
Vianočku spevníme 3 špajdľami a necháme ešte aspoň 30 min kysnúť na teplom mieste. Potom ju potrieme vlažným rastlinným mliekom a dáme piecť do vyhriatej rúry na 200 C. Pri tejto teplote pečieme 7 - 10 minút (rúru neotvárame). Potom teplotu znížime na 150 C a dopekáme ešte asi 45 - 50 minút (alebo v závislosti od rúry). Od polovice až po koniec pečenia ešte asi 3 - 4krát potrieme rastlinným mliekom.
- 6
Vianočka je hotová vtedy, keď sa na testovaciu špajdľu nelepí cesto. Preložíme ju na mriežku, potrieme rastlinným mliekom, prikryjeme utierkou a necháme vychladnúť. Z tejto dávky vyjde 870-gramová upečená vianočka. Pozn.: ja som namiesto hrozienok a orechov použila sekané datle, slnečnicové a ľanové semienka, lebo iné som nemala.
- 7
Dobrú chuť.
Tipy na recepty z Varechy
SÚŤAŽ: Takto využívajú Maresi mliečko naši čitatelia
Tipy na články z Varechy
- 2
Kde robim chybu?
Dakujem