Špaldová vianočka vegan

Autor receptu: veganvidya

Recept pochádza z knihy Cukroví a moučníky tentokrát zdravě! od Elišky Škvařilovej a Jiřiny Borkovej.

60 minút
tepelná úprava

Suroviny

Postup

  1. Rastlinné mlieko zohrejeme, aby bolo teplé, ale nie horúce. Zmiešame ho s olejom. Suché suroviny zmiešame v mise, zhrnieme ich na kôpku, v strede urobíme jamu, do ktorej nalejeme časť mlieka s olejom. Postupne spracúvame cesto a prilievame tekutinu.
  2. Vypracujeme cesto - zo začiatku sa vám bude zdať možno pririedke, ale po vykysnutí sa tekutina do celozrnnej múky vpije (viac ako pri bielej múke).
  3. Necháme kysnúť - ja som nechala kysnúť až 2 hodiny, môžete aj viac, cesto vykysne aj skôr, ale je dobré ho niekoľkokrát "zraziť" a nechať znovu kysnúť, tak bude mať správnu hustotu a bude sa s ním lepšie pracovať.
  4. Potom upletieme vianočku: cesto rozdelíme na 6 rovnakých častí. Z troch upletieme vrkoč - základňu, ktorú preložíme na plech s papierom na pečenie. Ďalšie dve časti spolu prepracujeme, rozdelíme na tri časti a znovu upletieme vrkoč - druhé poschodie, ktoré preložíme na základňu. Poslednú časť rozdelíme na tri časti, upletieme vrkoč a položíme navrch.
  5. Vianočku spevníme 3 špajdľami a necháme ešte aspoň 30 min kysnúť na teplom mieste. Potom ju potrieme vlažným rastlinným mliekom a dáme piecť do vyhriatej rúry na 200 C. Pri tejto teplote pečieme 7 - 10 minút (rúru neotvárame). Potom teplotu znížime na 150 C a dopekáme ešte asi 45 - 50 minút (alebo v závislosti od rúry). Od polovice až po koniec pečenia ešte asi 3 - 4krát potrieme rastlinným mliekom.
  6. Vianočka je hotová vtedy, keď sa na testovaciu špajdľu nelepí cesto. Preložíme ju na mriežku, potrieme rastlinným mliekom, prikryjeme utierkou a necháme vychladnúť. Z tejto dávky vyjde 870-gramová upečená vianočka. Pozn.: ja som namiesto hrozienok a orechov použila sekané datle, slnečnicové a ľanové semienka, lebo iné som nemala.
  7. Dobrú chuť.