Špaldová bublanina

teniska - fotkateniska, 5. júna 2014
Špaldová bublanina
Foto: teniska

Bublanina zo špaldovo celozrnnej múky, čerstvých jahôd a čerstvých fantastických čerešní z babkinej záhrady bez postrekov a chemikálií.

15 minút
príprava
25 minút
na 180 °C

Suroviny

2 hrnčeky
1 hrnček
1 hrnček
1/2 hrnčeka
2 ks
1 balíček
1 balíček

Moje poznámky

Prihlás sa do Varechy a zapisuj si svoje poznámky k receptom.

Postup

  1. 1

    Ako prvé pripravíme ovocie - u nás všetci ľúbia koláče s veľa ovocím - takže ja som sa odkôstkovala a odstopkovala a naumývala celkom dosť.

    Špaldová bublanina - obrázok 1
  2. 2

    Dáme si vyhrievať rúru na 180°C. Cesto je veľmi jednoduché - na "verím v Boha" dáme všetko okrem ovocia do jednej misy a vymiešame na hladké cesto. Ja som si pomohla metličkovým mixérom. Vymastíme a pomúčime plech, nalejeme cesto. Ovocie posypeme polohrubou múkou, premiešame a nasypeme na cesto. Múčime ho preto, aby nám nekleslo ku dnu koláča.

    Špaldová bublanina - obrázok 2
  3. 3

    Pečieme odhadom asi 25 minút, kým nám kraje neodstávajú od plechu, kým nemá príjemný hnedý nádych a kým z neho nevytiahneme suchú špajdlu. Necháme vychladnúť, podľa ľubovôle posypeme cukrom. Dobrú chuť.

    Špaldová bublanina - obrázok 3

Diskusia k receptu

13 komentárov k receptu
ďakujeeeeeem vám :)
@kukulienka - ak vám chutí špaldová múka, myslím, že si prídete na svoje :) u nás osadníkov pomaly zvykám, zatiaľ sú reakcie rozpačité - vždy sa však vrátia pre ďalší kúsok "veď ale je to vlastne dobré" :-D
A preco nie ? Spaldova muka ma podla mna ovela lepsiu a zaujimavejsiu chut ako muka "obycajna ".Ja v pozadi citim chut mierne poprazenych orechov a zda sa mi aj sladsia ...Mozno sa niekto zasmeje , ale ja to tak citim :-) Preto sa vzdy potesim , ked aj niekomu inemu chuti spalda tak ako mne :-)
Je to len nezvyk, ak sa dostane viac do povedomia a na stoly, bude mať veľa prívržencov, pevne verím. Brala som do susednej dediny minule špaldové pečivo. Tak sa im zapáčilo, že začali piecť v miestnej pekárni chlebík zo špaldovej múky :-)
@babidka presne si to vystihla, špalda krásne chutí po orieškoch, ja ju dávam bežne do chleba, sem- tam ju prepašujem aj do koláčov a lievancov, môj drahý ani nevie čo všetko poje :-) rozmýšľala som nejaký koláčik na víkend, začínajú mi tiecť slinky na takýto fajnový koláčik...dala by som si
rada pečiem zo špaldovej múky, vyskúšam aj tvoj rcp, zaujal ma rýchlou prípravou....to ja rada :) a miesto čerešní možno dať ľubovoľné ovocie

Pridaj komentár k receptu: