Kačacia pečeň
Kačacia pečeň

Sous vide vykŕmená kačacia pečienka - foie gras fotorecept

radox1 - fotkaradox1, 7. decembra 2019
Sous vide vykŕmená kačacia pečienka - foie gras (fotorecept)
Foto: radox1

Pre mňa najlepšia príprava tejto drahej delikatesy. Metodika sous vide nám zaručí minimálnu stratu na váhe, nakoľko prípravou na panvici sa roztápa na tuk Zobraziť celý popisPre mňa najlepšia príprava tejto drahej delikatesy. Metodika sous vide nám zaručí minimálnu stratu na váhe, nakoľko prípravou na panvici sa roztápa na tuk podobne ako varená vo vlastnom tuku. Postup je jasný a stručný, výsledok dokonalý.

3-4
porcie
15 minút
príprava
40 minút
na 58 °C

Suroviny

400 g vykŕmená (foie gras)




Postup

  1. 1

    Pečienku osolíme hrubozrnnou soľou, položíme na rozprestretú fóliu,zrolujeme tak,aby tam nezostal žiaden vzduch-urobíme tzv.salonku.Následne ju vložíme do sáčku a zavákuujeme. Kto nemá tento stroj (ináč všestranný v kuchyni), zabalíme ju opäť poriadne do fólie tak, aby tam nebol žiaden vzduch.

    Sous vide vykŕmená kačacia pečienka - foie gras (fotorecept) - obrázok 1
  2. 2

    Veľký hrniec naplníme vodou, vložíme teplomer a zahrejeme na 58 °C. Kto má sous vide cirkulátor alebo varič sous vide, ten má prácu uľahčenú, pomôže aj pomalý hrniec. Varíme v kúpeli 40 minút.

    Sous vide vykŕmená kačacia pečienka - foie gras (fotorecept) - obrázok 2
  3. 3

    Vyberieme sáčok s pečienkou, zachladíme a dáme do chladničky stuhnúť aspoň na 5 hodín, najlepšie na celú noc.

    Sous vide vykŕmená kačacia pečienka - foie gras (fotorecept) - obrázok 3
  4. 4

    Sáčok rozstrihneme, vyberieme pečienku, tuk môžeme oddeliť, zohriať a dať do pohára. Pečienku krájame na plátky a podávame s tým, čo Vám k tomu pasuje, kto má rád teplú, opálime flambovacou pištoľou, kto nemá, rozhorúčená suchá panvica z oboch strán pár sekúnd do zlatohneda. Výsledok? 80 % pečienka, 20 % tuku a nie naopak. Dobrú chuť.

    Sous vide vykŕmená kačacia pečienka - foie gras (fotorecept) - obrázok 4

Diskusia k receptu

kvakac
Ach jaj ty pokušiteľ, zas si ma prehovoril na takúto dobrotu. To báseň na bruško.
evanaaa
Mám ten teplomer, len neviem, ako udržať stále rovnakú teplotu. Ten teplomer musí byť vo vode po celý čas, alebo len pri kontrolovaní ?
tiginko
fíha, vidím vyšší level tvojho kuchárskeho umenia, verím že ťa baví. Vždy spomínam na maminu pomaly "dusenú" kačaciu pečienku, bola to naša sviatosť. Viem si tú skvelú chuť predstaviť
pankrac
Pošlem ti adresu ak ostalo. Môžeš poslať. Tak by som si teraz dal takejto dobroty.
sjuz
Super. Tiež takto robievam :) odkedy mám vákuovačku, dá sa s ňou vymýšľať :) Pridať trošku kvalitného koňačiku, čerstvý tymián... ale najradšej mám aj tak len soľ, a potom kváskový chlebík domáci, a niečo kyslejšie - ako napr. želé z červeného vína, či dulové želé s pomarančom, alebo len tak karamelizované plátky jabĺčok... :)
radox1
@sjuz (16.12.2019 10:46)

povodne som ako prilohu chcel urobit prave urobit tie jablka a pekne to nadekorovat,ale sa mi nechcelo.
janadelfi
Super recept ďakujem varila som foie gras v tuku bola to delikatesa. Teraz som si kúpila Sous vide prístroj a skúsim takto... Vákuovačku mám pár rokov už som vymenila za kvalitnejšiu a výkonnejšiu, stále ju používam.
Hľadala som rôzne recepty na Sous vide a toto mi padlo vhod ešte raz vďaka a palec hore. Už sa mi slinky zbiehajú.
ssiska1
Vôbec neodporúčam. Pečienka ostala úplne surová. Robím sous vide už dlhšiu dobu ale toto sa vôbec nepodarilo! :-(
radox1
sice sem uz neprispievam,,ale odpisem.nezmysel,nie je surova.samozrejme ma inu konzistenciu-je maslova ako urobena klasicky v tuku.dolezite je ju po vybrati z vody zachladit min tych 12 hodin v chladnicke,az potom konzumovat




SÚŤAŽ: Takto využívajú Maresi mliečko naši čitatelia