Šošovica ako hlavné jedlo fotorecept

janger - fotkajanger, 4. novembra 2013
Šošovica ako hlavné jedlo (fotorecept)
Foto: janger

Hovori sa, ze krasa nie je vsetko...Tato sosovica nie je na pohlad moc pritazliva, tak som ju dala na "veselsi" tanier, ale ani to Zobraziť celý popisHovori sa, ze krasa nie je vsetko...Tato sosovica nie je na pohlad moc pritazliva, tak som ju dala na "veselsi" tanier, ale ani to jej moc nepomohlo :-). Nuz ale chuti velmi dobre. Posluzi vam ako hlavne jedlo, pripadne ako priloha, v mensich porciach. Inspiraciou mi bol recept v kucharskej knihe, ktorej autorkou je Anne Willan.

4
porcie
15 minút
príprava
60 minút
tepelná úprava

Suroviny

500 g
250 g
2 ks
6 ks
3 ks
1 ČL
1 ČL




Postup

  1. 1

    Recept, ktory som trosku zmenila, pochadza z kucharskej knihy "15 minut v kuchyni". Su v nej recepty, pri ktorych by cas straveny v kuchyni nemal prekrocit 15 minut. Doba varenia, pecenia jednotlivych receptov je dlhsia, ale samotna priprava je kratka. Tak to bolo aj s touto sosovicou.

  2. 2

    Sosovicu dobre umyjeme. Preberieme. Mojmu pohladu nejako unikol maly kamienok, muz si skoro zlomil zub....Este sa mi to zatial nestalo, ale teda nech ste upozorneni!

  3. 3

    Slaninku pokrajanu na kusky dame poopekat do hrnca s hrubsim dnom.

  4. 4

    Pridame pokrajanu cibulu. Este spolu poopekame.

    Šošovica ako hlavné jedlo (fotorecept) - obrázok 4
  5. 5

    Pridame pokrajanu mrkvu. Nabuduce dam mrkvu az v neskorsom stadiu, aby zostala trosku chrumkava. Takze ako chcete...

  6. 6

    Pridame sosovicu, zalejeme litrom vody. Osolime, pridame cerstvo pomlete korenie (ja som pouzila korenie styroch farieb).

  7. 7

    V recepte bolo pouzite koriandrove semeno. Nemala som doma, pretoze koriander moc neoblubujeme. Dala som asi cajovu lyzicku susenej koriandrovej vnate. Ak mate radi koriander, mozete dat kludne viac. V maziari som pomliazdila trosku rasce. A pridame aj bobkovy list.

    Šošovica ako hlavné jedlo (fotorecept) - obrázok 7
  8. 8

    Uvedieme do varu a nechame sosovicu na slabom ohni varit, kym bude makka. Obcas trosku premiesame. Ta moja sa varila asi hodinu.

  9. 9

    Mozeme podavat. Bud len tak. Alebo s volskym okom. Pripadne s kopcekom kyslej smotany, tiez vyborne...

  10. 10

    Ak vyskusate, prajem dobru chut.

Diskusia k receptu

elysa
tak tu by som si pochutila, ja mám šošovicu veľmi rada, akurát zajtra sa chystám na takú hustú polievku zo zeleninou, aj haluškami, a tento receptík si zakladám...
kecemis
Uz dlhsie sa chystam na sosovicu a doteraz som vahal ako ju spravit. Teraz to viem naisto.
janger
@elysa , @julica , @kecemis , @izabella , tesi ma, ze sa vam tento jednoduchy recept paci. Ak vyskusate, budem rada :-). Ja mam sosovicu moc rada a aj napriek tomu ju prilis malo jedavam, skoda...Taka chutna strukovina.
boxik
Podobným spôsobom pripravená šošovica dokonca bez slaninky podávaná s volským okom je našim častým a obľúbeným hlavným jedlom , tak prečo tá skromnosť že nie je príťažlivá . Keď mám na ňu chuť tak je krajšia ako najvyberanejšie pokrmy.
sovka62
Pre mňa príťažlivá až-až, a to sme mali asi pred týždňov špeciálnu šošovičnú kašu z Bojničiek. Skúsim manželovi navrhnúť na sobotu, ak by sa mu zdalo, že chýba mäso, dostane k nej opečenú klobásu. Mne bude stačiť krajček chleba.
janger
@micanela , @alex37 , dufam, ze bude chutit :-). @boxik , @sovka , o tej pritazlivosti, to tak trosku s humorom som napisala ;-)...Je tu na Vareche tolko krasne nafotenych receptov, s peknymi jedlami. V porovnani s nimi, je sosovica taka popoluska :-). Ale co na tom, je vyborna! @sovka , moj muz je tiez taky masozravec, ale vobec nebol protest, pochvaloval si :-). A je v nej aj slaninka ;-). Dakujem vam vsetkym za pristavenie sa.
mariamka
@janger aj pre nas sosovica ci ako hlavne jedlo, ci v polievke, ci v natierke je vzdy vyborna, mne sa to velmi paci, nepotrebovalo to ani ten inak krasny tanier, ten by som kludne zavesila na stenu :) mozno pre mojich kvapka octu alebo citr. stavy, tak, zo zvyku :)
malusa
Dnes som ju uvarila a mala uspech,dakujem za recept :(
janger
@mariamka , dakujem, ja vacsinou polievku, tu mam tiez strasne rada a nie len ja, ale cela rodina...A tam, ako spominas, trosku niecoho kysleho musi ist. Ale vies, ze v tomto mi to ani nechybalo :-). @marianka , tesim sa, dufam, ze budes spokojna, ak vyskusas. Ja robim polievku podobnu tej tvojej, co ju tu mas na Vareche :-). @malusa , potesila si ma. Dakujem.
eviana
@janger , krásny recept na šošovicu, mám šošovicu veľmi rada, tak si s nadšením tento Tvoj recept ukladám a isto veľmi skoro vyskúšam... vďaka za inšpiráciu :) 5*
evanaaa
Práve dnes som robila klasickú šošovicovú omáčku so smotanou, iný spôsob som ešte neskúšala, ale páči sa mi aj ten tvoj, niekedy by som mala aj ten vyskúšať.
jerica
Jani, to je super polievka, aj keď si myslíš, že vyzerá ako vyzerá, hlavne, že je . Mám ružovú šošovicu, budem musieť niečo vymyslieť, aby sa zužitkovala. Mne by bodla tvoja, len tak na chleba, aj s tým "vola okom" :-) pozdravujem :-)
janger
@jerica , Jarmilka, aj ja ta pozdravujem. A dakujem, ono to nie je polievka ;-), ale dobre to je...Uz mam kupenu novu krabicku, budem robievat castejsie. Pa-pa :-).
jerica
@janger Jani, obrázok bod 7 , sa mi videl ako polievka, ale aj tak je to výborné, viem si to predstaviť aj na hrianke s cesnakom :-) úvodné foto:-)
Mám červenú šošovicu v zásobe, niečo vymyslím , nakopla si ma, aby som ju spravila :-)
jozka2
neviem naco pozerat ci na sosovicu alebo ten prekrasny tanier.
janger
@marianka , tak uz prisla na rad :-)? Tesim sa, ze chutila. Ja som nedavno na nu myslela, ze by som zase mohla spravit...asi si citame myslienky ;-). Dakujem, ze si dala vediet, pozdravujem ta :-).
markam
dnes som si ju spravila ale pridala som aj pol klobásky gombaseckej to len tak pre chuť a k tomu cesnaková hrianka a feferónky zavárané Mňam ... ďakujem za super recept
janger
@markam , tie tvoje 'doplnky' k tomu sa mi moc pozdavaju :-). Klobaska doda tomu este lepsiu chut... Nabuduce bude aj u nas s hriankou. Dakujem ti, ze si dala vediet a som moc rada, ze chutilo :-).
1x markam




SÚŤAŽ: Takto využívajú Maresi mliečko naši čitatelia