Foto: kata50
@kata50 , Recept bol uverejnený v časopise Báječná žena a ja som ho málinko doplnila ovocím.
porcií
príprava
na 180 °C
Suroviny
Cesto: | |
5 ks |
|
150 g |
|
1 ks |
|
250 g |
|
1 ks |
|
2,5 dl |
|
Plnka: | |
300 g |
|
1 PL |
|
1,5 dl |
|
60 g |
|
podľa potreby |
|
Sneh: | |
5 ks |
|
200 g |
|
Postup
-
1
Aj keď je to netradičné, odporúčam si urobiť ako prvé...plnku. Do hrnca si nalejeme mlieko, olej a pridáme cukor. Privedieme do varu-aby sa cukor rozpustil. Do vriaceho mlieka vysypeme pomletý mak a dobre ho premiešame. Takto sparený stiahneme z plynu a necháme voľne vychladnúť.
- 2
Pripravíme si cesto. Žĺtka + cukor + vanilkový cukor šľaháme do peny a postupne prilievame všetko mlieko. Dostaneme peknú svetložltú penu , do ktorej postupne vsypeme múku zmiešanú s práškom do pečiva. Šľaháme už iba krátko, na najnižšom stupni. Plech s vysokým okrajom si vyložíme papierom na pečenie a vylejeme cesto. Pečieme asi 15-20 minút pri 180 st.
- 3
Kým sa cesto upečie, necháme slivky odkvapkať od kompótovej šťavy na sitku a pripravíme si sneh. Bielka šľaháme do tuha až POTOM POSTUPNE prisypeme cukor. Ďalej šľaháme sneh s cukrom, až sa celý spracuje s bielkami. Máme krásnu, hustú snehovú penu.
- 4
Cesto je upečené - ideme ukladať. Na cesto poukladáme slivky, tie zakryjeme makovou plnkou a na vrch ešte rozotrieme sladkú bielkovú penu. Celé to ešte necháme zasušiť pri 120 st. asi 15 minút. Pokrájame na kocky a vychutnávame si mak so slivkami, alebo mak s čerešňami, alebo mak s višňami....kto ako má rád. Urobte si, vaše zaváraniny sa už nemôžu dočkať tejto slávy :-)) Prajem dobrú chuť, Katarína.
Tipy na recepty z Varechy
SÚŤAŽ: Takto využívajú Maresi mliečko naši čitatelia
Tipy na články z Varechy
- 2
Moja dcéra mak miluje,tak vyskušame.kk
@jerica , ďakujem za pohladenie duše. Na tvoje recepty nedám dopustiť :-))
@sneica Však to...aj mne to padalo a ešte sa mi robili na povrchu také vyzrážané kvapky. Potom som skúšala sneh pripraviť tak, ako píšem. Najprv tuhú penu z bielkov + štipka soli - medzi prsty. Potom po častiach prisypávať cukor kryštálový a šľahať kým sa nerozpustí. Treba ochutnať a nesmie ti cukor vŕzgať medzi zubami. Lebo práve ren sa počas pečenia rozpustí a spôsobí "kalamitu "
@bejgi máš pravdu, dulu poznám a robila som aj s dulovou kašou ( namiesto sliviek ) Bol tiež vynikajúci. Iba sa mi veľmi ťažko na dulovú kašu nanášala maková plnka :-))