Snehové makové kocky so slivkami

kata50 - fotkakata50, 12. februára 2012
Snehové makové kocky so slivkami
Foto: kata50

@kata50 , Recept bol uverejnený v časopise Báječná žena a ja som ho málinko doplnila ovocím.

20
porcií
30 minút
príprava
30 minút
na 180 °C

Suroviny

Cesto:
5 ks
150 g
1 ks
250 g
1 ks
2,5 dl
Plnka:
300 g
1 PL
1,5 dl
60 g
podľa potreby
Sneh:
5 ks
200 g




Postup

  1. 1

    Aj keď je to netradičné, odporúčam si urobiť ako prvé...plnku. Do hrnca si nalejeme mlieko, olej a pridáme cukor. Privedieme do varu-aby sa cukor rozpustil. Do vriaceho mlieka vysypeme pomletý mak a dobre ho premiešame. Takto sparený stiahneme z plynu a necháme voľne vychladnúť.

  2. 2

    Pripravíme si cesto. Žĺtka + cukor + vanilkový cukor šľaháme do peny a postupne prilievame všetko mlieko. Dostaneme peknú svetložltú penu , do ktorej postupne vsypeme múku zmiešanú s práškom do pečiva. Šľaháme už iba krátko, na najnižšom stupni. Plech s vysokým okrajom si vyložíme papierom na pečenie a vylejeme cesto. Pečieme asi 15-20 minút pri 180 st.

  3. 3

    Kým sa cesto upečie, necháme slivky odkvapkať od kompótovej šťavy na sitku a pripravíme si sneh. Bielka šľaháme do tuha až POTOM POSTUPNE prisypeme cukor. Ďalej šľaháme sneh s cukrom, až sa celý spracuje s bielkami. Máme krásnu, hustú snehovú penu.

    Snehové makové kocky so slivkami - obrázok 3
  4. 4

    Cesto je upečené - ideme ukladať. Na cesto poukladáme slivky, tie zakryjeme makovou plnkou a na vrch ešte rozotrieme sladkú bielkovú penu. Celé to ešte necháme zasušiť pri 120 st. asi 15 minút. Pokrájame na kocky a vychutnávame si mak so slivkami, alebo mak s čerešňami, alebo mak s višňami....kto ako má rád. Urobte si, vaše zaváraniny sa už nemôžu dočkať tejto slávy :-)) Prajem dobrú chuť, Katarína.

Diskusia k receptu

klaura
Katka, už názov znie veľmi dobre ... výborný receptík ... ukladám si ...
frezia68
Dobre že som tu nakukla,práve mám v pláne niečo dobré makové...vydarený koláčik,výborne si doplnila :-)))
ancicka
Mak a slivky,dobrá kombinácia.
Moja dcéra mak miluje,tak vyskušame.kk
jerica
@kata50 nič krajšieho nepoznám ako keď vidím tvoje recepty,je to nádhera,ako vždy pri tvojich receptoch!!! KK,vyskúšam:-)
merylas
Moc dobrá kombinace švestek a máku.Moučník vypadá moc krásně.
sneica
Kata50 kolacik vyzera krasne,a ja zasnem nad vysokou penou pretoze mne napr.na zemlovke stale padne...:)
dajanca
Krásny...veru, višne sa už nemôžu dočkať...vďaka za inšpiráciu...:-)
garanco
Katka, krásny, s makom a ovocím určite výborný, vyskúšam!
zdenka1009
Katka,krásne a precízne vypracovaný recept, páčia sa mi aj poznámky ako čo treba urobiť, aby sa koláčik podaril. Uložený v KK .
bejgi
@Kata50 ten koláčik poznám, moja zlatá babička vždy dávala, také ovocie ktoré akurát dozrievalo, naj zvláštnejší bol s dulou :)))
kata50
@merylas , @modrykamen , @danculka , @dajanca , @garanco , @diabambulka , @zdenka1009 , veľmi pekne ďakujem za vašu pochvalu. Zákusok nie je veľmi sladký, verím, že vám bude chutiť.
@jerica , ďakujem za pohladenie duše. Na tvoje recepty nedám dopustiť :-))
@sneica Však to...aj mne to padalo a ešte sa mi robili na povrchu také vyzrážané kvapky. Potom som skúšala sneh pripraviť tak, ako píšem. Najprv tuhú penu z bielkov + štipka soli - medzi prsty. Potom po častiach prisypávať cukor kryštálový a šľahať kým sa nerozpustí. Treba ochutnať a nesmie ti cukor vŕzgať medzi zubami. Lebo práve ren sa počas pečenia rozpustí a spôsobí "kalamitu "
@bejgi máš pravdu, dulu poznám a robila som aj s dulovou kašou ( namiesto sliviek ) Bol tiež vynikajúci. Iba sa mi veľmi ťažko na dulovú kašu nanášala maková plnka :-))
marijanka712
@katka famózny koláčik super kombinácia a konečne zlikvidujem police so zavraným ovocím , lebo bublaninu sme sa už prejedli a ten mak no tak toto stojí za vyskúšanie , ukladám do kk
kata50
@marijanka , nič sa nestalo, aj mne sa ten nick čo si mi zmenila, viacej páči. Ale asi sa s tým už nič nedá robiť :-( No ale to nič, len nech nám to dobre varí a chutí !! No nie ? :-))
tatranka
Krásny koláčik.Nielen vizuálne ale určite aj chuťovo.Už ho mám uložený.Páči sa mi táto kombinácia.
kata50
Ďakujem @tatranka . A ešte keď ti tvoj šikovný manžel pomelie mak, tak to je oveľa skôr na stole.:-))
ola111
Vyzerá veľmi dobre,tento určite vyskúšam:-)
babidka
taka dobrota :-) urcite urobim! Na aky velky plech si to davala ? Ja mam teraz funkcnu iba malu ruru a vojde sa mi tam iba plech 26x35 . Tak by som si mnozstvo prisposobila ....
kata50
@babitka tento plech má rozmery cca 26x39 Myslím, že nemusíš upravovať množstvo surovín. Budeš ho mať málinko vyšší a ešte krajší :-))
zdenkas
Mňam ,ten vypadá výborne.Podľa tvojho postupu to vyzerá také jednoduché ,že už to mám uložené a cez víkend sa pečie.Ďakujem
dorisa
jéj, krásny koláčik, slivkových kompótov mám ešte veľa, určite tvoj receptík vyskúšam, ďakujem
cica2
ako krásne ten zákusok ukáže, musí výborne chutiť a ešte s makom, mňam...kk :-)




SÚŤAŽ: Takto využívajú Maresi mliečko naši čitatelia