Snehová karamelová torta

barbzu - fotkabarbzu, 15. februára 2013
Snehová karamelová torta
Foto: barbzu
8
porcií
20 minút
príprava
30 minút
na 160 °C

Suroviny

Karamelova plnka:
100 g
300 ml
Korpusy:
80 g
35 g
4 ks
220 g
1 čl
1 čl
Na ozdobenie:
20 g
100 g
50 g




Postup

  1. 1

    Cukor upálime na karamel a zalejeme 100g smotany,za stáleho miešania necháme poriadne roztopiť. Necháme vychladnúť. Vyšlaháme zvyšnú šlahačku dotuha a karamelovú zmes do nej nakonci vmiešame. Dáme do chladničky na minimálne 1 hodinu.

  2. 2

    Rúru si predhrejeme na 160 stupňov. Budeme potrebovať 3 korpusy. Na papier na pečenie si nakreslíme podla šablóny 3 kruhy vo veľkosti 25cm. Poprípade iné tvary. Kreslíme na druhú stranu aby sa pero neotlačilo na cesto.

  3. 3

    Začneme šlahať bielka na pomalých otáčkach a postupne otáčky zvyšujeme. Keď sú bielka vyšlahané začneme po lyžiciach pridávať cukor.Cukor spotrebujeme a šlaháme ešte 3 minútky do leskla. Pridáme vanilkovú esenciu a ocot a prešlaháme. Orechy zomelieme,pekanových orieškov može byť menej ako polovica,zvyšok vlašské. Do snehu ich už len opatrne vmiešame vareškou.

  4. 4

    Cesto nastriekame na plech a dáme piecť na 30minút pri 160stupňoch. Po tejto dobe rúru vypneme a pootvoríme asi na 1 cm a necháme korpusy pozvolna vychladnúť v rúre. Dáme si roztopiť čokoládu s cerou nad parou. Každý korpus pofŕkame čokoládou /aj na hrubšie/ a necháme stuhnúť. Natrieme nahrubo karamelovým krémom,ale len 1cm od okraja aby plnka nevytekala kým stuhne. Vrchný korpus tiež pofŕkame čokoládou a ozdobíme orieškami. Torta je najlepšia na druhý deň keď vychladne.

    Snehová karamelová torta - obrázok 4

Diskusia k receptu

jerica
Nemám nič proti receptu , dokonca sa mi páči , ale keď to moje oko vidí na foto , tak to nie sú vlašské orechy , možno si to prehliadla , ja si myslím, že to sú píniové orechy ! Nuž chybička sa vlúdila , čo povieš?
barbzu
Su to pekanove oriesky, v recepte su spomenute. Samozrejme mozu sa pouzit iba vlasske orechy. Ja davam vzdy trochu aj tychto, su jemnejsie.
levandula
navrchu niesu piniove orechy, ale pekanove. a v recepte to je aj napisane, ze na ozdobu idu prave tie, cize pekanove.
jerica
ďakujem za opravu môjho omylu:-) pekanove .-)
1ariana
Vyzerá to veľmi dobre...hneď by som si kúsok dala. :o)
marcy
k bielkovej sušenej hmote mi pasujú aj mandle,veď to je už na chuti každého,čo si pridá :-) vábivééééé
marijanka712
krásna tortička, ešte krajšie by sa vynímala práve teraz na mojom stole , škoda, že len na obrazovke, ale už je v kk čoskoro ta napodobním...
lia66
a mne nič neukáže, prečo?...žiadne suroviny, ani postup, nič :(
barbzu
Inak je to sladka bomba...trochu mi to pripomina laskonky.
barbzu
Inak je to sladka bomba...trochu mi to pripomina laskonky.
astheart
Ouha, vidím jen komentáře, recept nikde! A to jsem to zkoušela několikrát otevřít.......
ludar
takisto len komentáre, je mi ľúto
garanco
...nič?...!!!
myslela som si, že to bude nejaká dobrota
snehurka1
ja sa tiež pokusam otvoreiť recept,ale vidím len samé komentáre,škoda,vyzeralo to fntasticky.
barbzu
Po technickych problemoch na Vareche znova pridavam recept...uz za chvilku...
danielas
Tie penové pláty s orieškami sa ako chovajú na druhý deň? Sú krehké a lámavé? Alebo zmäknú a rozplývajú sa na jazyku? Ako sa krájajú? Je to niečo podobné,ako som pridávala ja, len vylepšené . Páčia sa mi v recepte aj tie pekanové orechy. Tiež sa mi zdajú jemnejšie ako vlašské a rada s nimi robím. Ak chceš nakukni... varecha.pravda.sk/recepty/anjelsky-dych/25403-recept.html...

Tento tvoj ma zaujal. Rada vyskúšam .-)
barbzu
Torta sa krája na druhý deň lepšie, ale ostáva krehká, neláme sa ako obyčajné snehové korpusy,asi vďaka tým orieškom.. ak vydrží a nezje sa :) hneď.
martamm
Mňam, už je v KK a každý nech si dá orechy podľa svojej chuti :)
danielas
@barbzu naozaj skúsiš? To by som sa veľmi potešila.-) Asi ho nikto ani nerobil, aspoň som nenašla koment. A je to škoda, lebo je tiež famozna. Potom daj vedieť.
mesiar50
Torta je naozaj pekná.Tie orechy ma tam zaujali.
Dozaista je aj chuťove dobrá.
medovnicek
milujem všetko snehové pečivo, takejto torte by som veru nevedela odolať:)
aylinka
dovolím sa spýtať či sa bielka s cukrom šlahajú nad parou, alebo nie.
ďakujem
paploska
tak takúto tortu som jedla 1x v živote, pani ktorá ju robila, tu už žiaľ nie je, ale ten pocit v ústach zostal :-) je super




SÚŤAŽ: Takto využívajú Maresi mliečko naši čitatelia