Snehová karamelová torta

Autor receptu: barbzu

8
porcií
20 minút
príprava
30 minút
na 160 °C

Suroviny

Postup

  1. Cukor upálime na karamel a zalejeme 100g smotany,za stáleho miešania necháme poriadne roztopiť. Necháme vychladnúť. Vyšlaháme zvyšnú šlahačku dotuha a karamelovú zmes do nej nakonci vmiešame. Dáme do chladničky na minimálne 1 hodinu.
  2. Rúru si predhrejeme na 160 stupňov. Budeme potrebovať 3 korpusy. Na papier na pečenie si nakreslíme podla šablóny 3 kruhy vo veľkosti 25cm. Poprípade iné tvary. Kreslíme na druhú stranu aby sa pero neotlačilo na cesto.
  3. Začneme šlahať bielka na pomalých otáčkach a postupne otáčky zvyšujeme. Keď sú bielka vyšlahané začneme po lyžiciach pridávať cukor.Cukor spotrebujeme a šlaháme ešte 3 minútky do leskla. Pridáme vanilkovú esenciu a ocot a prešlaháme. Orechy zomelieme,pekanových orieškov može byť menej ako polovica,zvyšok vlašské. Do snehu ich už len opatrne vmiešame vareškou.
  4. Cesto nastriekame na plech a dáme piecť na 30minút pri 160stupňoch. Po tejto dobe rúru vypneme a pootvoríme asi na 1 cm a necháme korpusy pozvolna vychladnúť v rúre. Dáme si roztopiť čokoládu s cerou nad parou. Každý korpus pofŕkame čokoládou /aj na hrubšie/ a necháme stuhnúť. Natrieme nahrubo karamelovým krémom,ale len 1cm od okraja aby plnka nevytekala kým stuhne. Vrchný korpus tiež pofŕkame čokoládou a ozdobíme orieškami. Torta je najlepšia na druhý deň keď vychladne.