Slnečnicová nátierka a náhrada syra z kešu orieškov fotorecept

zirafninka1 - fotkazirafninka1, 24. marca 2012

Suroviny

Slnečnicová nátierka:
400 g lúpané
1 ks
2 strúčiky
Kešu :
1 hrnček
1 a 1/2 hrnčeka
2 PL
1/4 hrnčeka (nutrične, Tebi)
1/4 hrnčeka
1 ks
2 strúčiky




Postup

  1. 1

    Slnečnicové semienka zalejeme vodou a necháme namočené cca 5 hodín.

    Slnečnicová nátierka a náhrada syra z kešu orieškov (fotorecept) - obrázok 1
  2. 2

    Potom ich prepláchneme a spolu s citrónovou dužinou, cesnakom a soľou rozmixujeme dohladka. Kvôli mixovaniu môžeme pridať malé množstvo vody. Hmotu nalejeme do sita vystlaného plátnom a necháme v chladničke odkvapkávať aspoň 8 hodín.

    Slnečnicová nátierka a náhrada syra z kešu orieškov (fotorecept) - obrázok 2
  3. 3

    Tentokrát som spravila nátierku s údenou soľou. Chuť je jemná, používam ju ako náhradu masla na chlebíku. Výborne chutí táto nátierka premiešaná s nadrobno nasekanými sušenými paradajkami, cibuľkou či bylinkami. Nátierky bolo z tohto množstva surovín naozaj veľa.Ja zvolím nabudúce polovičné množstvá. Recept som našla tu: https://www.facebook.com/photo.php?fbid=125965344089520&set=a.115157565170298.14315.100000281646106&type=3&theater

    Slnečnicová nátierka a náhrada syra z kešu orieškov (fotorecept) - obrázok 3
  4. 4

    Kešu "syr": Kešu oriešky (v pôvodnom recepte je uvedené množstvo - 112g, ja som použila 150g) namočíme minimálne na 4 hodiny.

    Slnečnicová nátierka a náhrada syra z kešu orieškov (fotorecept) - obrázok 4
  5. 5

    Opláchneme ich a preložíme do mixéra. Pridáme cesnak, šalotku, lahôdkové droždie a citrónovú šťavu. Rozmixujeme.

    Slnečnicová nátierka a náhrada syra z kešu orieškov (fotorecept) - obrázok 5
  6. 6

    V menšom hrnci privedieme do varu vodu, pridáme agarové vločky. Povaríme cca 5 minút, kým sa vločky celkom nerozpustia.

    Slnečnicová nátierka a náhrada syra z kešu orieškov (fotorecept) - obrázok 6
  7. 7

    Vodu s agarom prilievame do mixéra k orieškovej hmote a mixujeme, kým sa všetky suroviny nespoja. Dochutíme soľou, prípadne pridáme bylinky a korenie.

    Slnečnicová nátierka a náhrada syra z kešu orieškov (fotorecept) - obrázok 7
  8. 8

    Rozmixovaný krém nalejeme do olejom vymastenej formy. V chladničke necháme stuhnúť. Recept na túto pochúťku som našla tu: http://reciperenovator.com/special-diets/vegan/how-to-make-shredded-vegan-cheese/

    Slnečnicová nátierka a náhrada syra z kešu orieškov (fotorecept) - obrázok 8
  9. 9

    Kešu "syr" chutí len tak k zelenine, ale používam ho aj na zapekanie (trochu zmäkne, ale nerozteká sa úplne), alebo napr. do takýchto hlivových zapekaných chlebíkov.

    Slnečnicová nátierka a náhrada syra z kešu orieškov (fotorecept) - obrázok 9

Diskusia k receptu

tetrisss
To su oba zaujimave recepty a hlavne zdrave, urcite nejaky vyskusam.
cistinka
Fíha....preposielam ďalej....ty máš chute ako moja najstaršia dcéra! Aj ona je šikovnica, len sa mi nedarí ju nalákať na varechu (zatiaľ)
tornadolue
Ten slnečnicový recept som už videla, ale v tvojom podaní vyzerá lákavejšie :) Ale nemám údenú soľ, snáď to nebude vadiť. A keď tam dám lahôdkové droždie, bude sa to tam hodiť?
lyali
Je to veľmi zaujímavé. Pre mňa niečo úplne nové. Vďaka, KK to istí :-)
cica2
to nemá chybu a krásne fotky, ako vždy! :-))
zirafninka1
Dakujem vsetkym za pekne komentare. @cistinka nechce k nam. Tak uz viem ze ma podobne chute, ze je sikovnica.. Uz teraz musi. Odkazjej, ze ju tu potrebujeme.
@tornadolue vobec to nebude vadit. Ja som dala malinko malinko soli. Chcela som skor neutralnu chut. Ak chcem inu, tak odoberiem a premiesam. Z tych 400g je jej pre mna az az vela. Tak mi vyhovuje spravit taku bez prichuti a potom ju rozdelit a dochutit rozne. A vidis, zajtra trochu odoberiem a pridam lahodkove drozdie. S tym som este nemiesala. Skusim.
ethanel
No tak toto ma dostalo .... ihned ukladam a buduci tyzden pripravujem ale manzelke nepoviem ani slovo a uvidime ci uhadne co to je :) .... mas moju poklonu ten syr vynikajuco.
michsamant
Obal netreba, len tie vlocky, aby som vedela, co mam v obchode hladat. Dakujem :)
zirafninka1
@michsamant nezabudla som.. len fotak nemam doma.. Inak nemusia to byt vlocky. moze to byt prasok, tyčinky.. cokolvek agar agar. V tom recepte pisu, ze 2 KL agar prasku (5g) namiesto 2 PL vlociek.
ivocka5
@zirafninka1 , ja mám presne tie isté agar vločky, použila som ich zatiaľ 2-krát a ani raz sa mi nerozpustili :-( naozaj ich stačí len pridať do vriacej vody? nemusia sa predtým namáčať? :-) budem ti veľmi vďačná, ak mi poradíš, lebo už som z toho bola mierne zúfalá :-))) ináč, receptík je super :-) ako všetky tvoje recepty, ktorých mám vo svojej KK "habadej":-))) a akurát dnes som si pozrela aj dokument, na ktorý tu máš link... :-(
zirafninka1
@ivocka5 tieto vlocky sa mi z agarovych veci ktore som mala rozpustaju hadam najlepsie. naozaj len do vriacej vody a potom na malickom ohni cca 4-5 min povarit. vzdy ich mam rozpustene krasne. ja som dlho nevedela rozpustit agar prasok. kratko som varila. vzdy som bola nedockava :) a dakujem. som rada , ze sa ti recepty pacia. no a ten dokument..ten je ozaj :( ale pozriet ho asi treba. @betka11 dakujem :)
ivocka5
ďakujem :-) chyba bude asi aj u mňa v tej nedočkavosti :-))) tak dúfam, že najbližšie sa mi to už podarí :-)
marikafil
Jaj, toto sa mi páči. Uložím si do mojej KK, dúfam, že sa mi "nestratí" ako poniektoré recepty...
kladika
dnes vyskusam kesu syr, bude to premiera, tesim sa ;-)
kladika
syr je SUPEEER dakujem za recept!!! pripomina mi trosku strukturou ovci syr, a s chutami sa tu da uzasne vyhrat, popridavat bylinky, koreninky....Super :-)
oxik
Wau, pozeram tvoje recepty a nemam slov, vsetko vyzera super :-)
Chystam sa ich postupne vyskusat :-)




SÚŤAŽ: Takto využívajú Maresi mliečko naši čitatelia