Slíže zo Slovenského Grobu

advokat - bez fotkyadvokat, 22. novembra 2010

Je to jedno z mojich veľmi obľubených jedál a jeho chuťou som nakazil aj praiteľov.

4
porcie
15 minút
príprava
5 minút
tepelná úprava

Suroviny

500 gram
1
 štipka
(1 kelímok)
1-1,5 PL alebo husacia




Postup

  1. 1

    Z múky, vajca a vody vypracujeme tuhšie cesto na slíže. Vyvaľkáme ho a pokrájame na slíže. ( Rozmer podľa vlastného uváženia ) Uvaríme ich v osolenej vode. Keď vyplávajú na povrch, dierovou varechou ich vyberieme a dáme do misy. Do plechového hrnčeka dáme 1 až 1,5 PL husacej alebo bravčovej masti a po jej rozpustení na miernom ohni, pridáme do hrnčeka smotanu. Pridáme štipku soli a občas premiešame až nám hmota začne vrieť a ako by hrčkavieť. Masť spojenú so smotanou vlejeme na slíže, a podľa chuti pridáme tvaroh. Všetko spolu premiešame a podávame.

Diskusia k receptu

garanco
Veľmi zaujímavé! Husaciu masť som práve kúpila, zajtra vyskúšam.
lubjak
zajtra veru bude lahsi obed,uz sa tesim na tvarohove slize na slano
janocka77
toto su slize mojej uz nebohej starkej :-) mnam! a ak zostanu, na druhy den studene z chladnicky nalozit do misky a zaliat horucim cerstvym mliekom..to boli ranajocky!! Dakujem za pripomenutie chute z detsva :-)




SÚŤAŽ: Takto využívajú Maresi mliečko naši čitatelia