Slíže zo Slovenského Grobu

Autor receptu: advokat

Je to jedno z mojich veľmi obľubených jedál a jeho chuťou som nakazil aj praiteľov.

4
porcie
15 minút
príprava
5 minút
tepelná úprava

Suroviny

Postup

  1. Z múky, vajca a vody vypracujeme tuhšie cesto na slíže. Vyvaľkáme ho a pokrájame na slíže. ( Rozmer podľa vlastného uváženia ) Uvaríme ich v osolenej vode. Keď vyplávajú na povrch, dierovou varechou ich vyberieme a dáme do misy. Do plechového hrnčeka dáme 1 až 1,5 PL husacej alebo bravčovej masti a po jej rozpustení na miernom ohni, pridáme do hrnčeka smotanu. Pridáme štipku soli a občas premiešame až nám hmota začne vrieť a ako by hrčkavieť. Masť spojenú so smotanou vlejeme na slíže, a podľa chuti pridáme tvaroh. Všetko spolu premiešame a podávame.