Foto: havino
Tento hrnčekový postup na koláč používam počas leta dosť často. Dnes som urobila miesto bielej maslovej posýpky, makovú. Hrnček má mierku 2,5 dcl. Zobraziť celý popisTento hrnčekový postup na koláč používam počas leta dosť často. Dnes som urobila miesto bielej maslovej posýpky, makovú. Hrnček má mierku 2,5 dcl.
príprava
na 200 °C
Suroviny
3 hrnček |
|
1 hrnček |
|
1/2 hrnček |
|
1 bal |
|
1 - 1,5 hrnček |
|
1 ks |
|
1 bal. |
|
|
|
|
|
Posýpka: | |
3/4 hrnčeka |
|
1- 2 PL |
|
|
|
100 g , odporúčam doma pomletý, kupovaný mletý je suchší |
|
50 g aj viac |
|
|
Postup
-
1
hrnček má mierku 2,5 dcl
Múku, cukor, olej, škoricový cukor zamiešame. -
2
Vznikne takáto masa, akoby olejová posýpka, vidličkou dobre múku rozmiešať, aby bola čo najdrobnejšia.
-
3
Z masy ODOBERIEME, ODLOŽÍME bokom 3/4 hrnčeka, do hrnčeka s ktorým sme merali múku a olej.
-
4
Do ostatnej časti zamiešame 1 vajce, hrnček mlieka, mlieka môže byť potrebné aj viac, záleží od múky, cesto nech, ale nie je riedke, aby sa úplne nelialo, také roztierateľné. Ďalej pridáme citrónovú kôru, prášok do pečiva. Cesto vylejeme na vymastený, múkou vysypaný plech a poukladáme slivky.
-
5
Odobratú časť, olejovú posýpku, odobratú zo zmesi múky, oleja a cukru preložíme do väčšej nádoby, pridáme mak, chladené maslo, cukor podľa chuti, škoricu. Masla tiež sa môže stať, že treba pridať, nech máte hrudky maku, obalené v masle. Urobíme makovú posýpku, musí byť mastnejšia, aby sa mak neprášil pri zahryznutí. Dáme piecť. Ja som piekla na 200 C, 35 min. Maková posýpka nikdy ale nie je, ako plnka, pretože v nej nie je tekutina, vždy bude sypkejšia, ako klasická posýpka, len z múky a masla, cukru. Mak sa spojí s maslom a so šťavou zo sliviek. Na hotovú posýpku posypanú na koláči, zvyknem ešte poukladať plátky masla, podľa zváženia a chuti.
-
6
Takúto makovú posýpku dávam aj na kysnutý koláč so slivkami, kedže ten sme mali minulý týždeň s čučoriedkami, dnes bol tento hrnčekový so slivkami. Dobrú chuť.
výborný recept :-) určite sa nebude mak prášiť,maslo aj masť, to ochkám kk*****
Obdivujem ťa - .nekoštovala si, nepiekla si a predsa vieš.
@kredenc , no vitaj u mňa, tajnostkár jeden, veru máš pravdu, @sandra vie čo píše, ved už zo surovín a z pohľadu na koláč je jasné, že je perfektný, slivky a mak? kto má rad tú kombináciu si pochutí. A tebe sa nepáči? ani si nepochválil, ani nepohanil, ale aspoň si omrkol.
@babidka , daj vedieť , ja nápodobne @margaretka , inak slivky ani nerobievam, vždy a všade len s makom.
@afataga , takto moja mama robievala makovú posýpku na slivky, od nej to mám zaužívané, vyskúšajte dievčatá, len pozor, viac masla! nech sa spojí s maslom a šťavou zo sliviek, aby sa vám z pusiniek mak neprášil :-), vtedy to nie je bohviečo. Aj tak sa mi už podarilo, kedže nechcem byť pri sebe a šetrila som maslom, sa mi to vrátilo, ked hundrali, že čo mi ten mak z toho padá a nechutilo to ani mne veru.
@babidka , vdaka za odozvu, samozrejme, je to veľmi, veľmi jednoduchý koláč, naozaj dlhšie aj mne trvalo slivky rozpoliť. ja ich volám tento druh koláčov cez týždňové, počas inej roboty človek šupne do rúry a je postarané s chuťou na sladké, alebo na raňajky.
@kimlo , ani neváhaj so zavaranými slivkami, ja ich na tento účel zaváram, už mám, vo vlastnej šťave bez cukru, bude úplne super
Pre @kimlo by som tiež odkázala, že zo zaváraných sliviek to bude tiež výborné. Robievam aj z mrazených.
Cesto velmi chutne. Ozaj sa oplati tento kolacik upiect. Dakujem.