Slivkový koláč s makovou posýpkou (fotorecept)

Autor receptu: havino

Tento hrnčekový postup na koláč používam počas leta dosť často. Dnes som urobila miesto bielej maslovej posýpky, makovú. Hrnček má mierku 2,5 dcl.

20 minút
príprava
30-40 minút
na 200 °C

Suroviny

Postup

  1. hrnček má mierku 2,5 dcl
    Múku, cukor, olej, škoricový cukor zamiešame.
  2. Vznikne takáto masa, akoby olejová posýpka, vidličkou dobre múku rozmiešať, aby bola čo najdrobnejšia.
  3. Z masy ODOBERIEME, ODLOŽÍME bokom 3/4 hrnčeka, do hrnčeka s ktorým sme merali múku a olej.
  4. Do ostatnej časti zamiešame 1 vajce, hrnček mlieka, mlieka môže byť potrebné aj viac, záleží od múky, cesto nech, ale nie je riedke, aby sa úplne nelialo, také roztierateľné. Ďalej pridáme citrónovú kôru, prášok do pečiva. Cesto vylejeme na vymastený, múkou vysypaný plech a poukladáme slivky.
  5. Odobratú časť, olejovú posýpku, odobratú zo zmesi múky, oleja a cukru preložíme do väčšej nádoby, pridáme mak, chladené maslo, cukor podľa chuti, škoricu. Masla tiež sa môže stať, že treba pridať, nech máte hrudky maku, obalené v masle. Urobíme makovú posýpku, musí byť mastnejšia, aby sa mak neprášil pri zahryznutí. Dáme piecť. Ja som piekla na 200 C, 35 min. Maková posýpka nikdy ale nie je, ako plnka, pretože v nej nie je tekutina, vždy bude sypkejšia, ako klasická posýpka, len z múky a masla, cukru. Mak sa spojí s maslom a so šťavou zo sliviek. Na hotovú posýpku posypanú na koláči, zvyknem ešte poukladať plátky masla, podľa zváženia a chuti.
  6. Takúto makovú posýpku dávam aj na kysnutý koláč so slivkami, kedže ten sme mali minulý týždeň s čučoriedkami, dnes bol tento hrnčekový so slivkami. Dobrú chuť.