Slivkový koláč s hrozienkami a mandľami

paploska - fotkapaploska, 23. septembra 2013
Slivkový koláč s hrozienkami a mandľami
Foto: paploska

Slivkové koláče sú neprekonateľné, ak ich doplníte škoricou, hrozienkami a mandľami len sa tak za nimi zapráši. Neklamem, vyskúšajte :-)

90 minút
príprava
40 minút
na 190 °C

Suroviny

500 g
3,1 dl
1 ks
1/2 kocky
3 PL
1,5 ČL
1/2 kg
2 PL alebo olej




Postup

  1. 1

    Najprv si pripravíme kvások z dc vlažného mlieka, droždia a lyžice cukru. Po asi 15 min. dáme do misy múku, kvások, ghee alebo maslo/olej, vajíčko, cukor, zvyšné mlieko a nezabudneme na soľ. Bez soli by to cesto nebolo jedlé. Všetko vymiesime do vláčneho cesta, ktoré sa bude odlepovať od stien misky. Ja ho dávam do pekárničky na program cesto (1,5 hod). Vypracované cesto necháme vykysnúť.

    Slivkový koláč s hrozienkami a mandľami  - obrázok 1
  2. 2

    Po vykysnutí cesto vyvaľkáme na pomúčenej doske a dáme ho na plech, ktorý sme vytreli olejom alebo maslom. Slivky zmiešame s cukrom, škoricou a hrozienkami a touto plnkou obložíme koláč. Nedávajte naň veľa šťavy, aby sa dobre upiekol. Na záver koláč bohato posypeme mandľovými lupienkami.

  3. 3

    Z tejto dávky budete mať 1 klasický veľký pekáč a 1 malý oválny. Ale závisí to aj od hrúbky cesta, ja ho vaľkám na 0,6 cm. V rúre určite podrastie. Dobrú chuť :-)

    Slivkový koláč s hrozienkami a mandľami  - obrázok 3

Diskusia k receptu

eviana
Krásny koláčik, skvelá kombinácia :)
paploska
@eviana ďakujem :-) @afataga došiel, ale práve kysne nový, tak za hoďku dôjdi :-) alebo radšej za dve, nech ti nie je zle....
douglas
Dnes som sa inspirovala tvojou slivkovou náplňou a dala na vrch koláča (iný druh cesta). Pozajtra má manžel narodeniny. Pretože má veľmi rád slivky - a to nie len v tekutom stave :) - dnes som len pre neho upiekla koláčik. Ta náplň je opravdu výborná a ja komentom poďakujem za dobrý tip. Nech sa darí :).
PS: 5X★!
paploska
@afataga z kysnutého býva, či nie? :-) ale nakoniec je z neho jablčník, slivky už neboli dobré. ale potešila som polovičku....
afataga
to len takym slabym naturam byva zle :-), nepohrdla by som ani jablkovym, najlepsi je este teply :-)
sracz
... boduješ a *****_uješ, dokonca aj u mňa, @paploska milá, svojim rcp! Veď takéto mladé okaté žieňa a ovláda klasiku i "fígle" na "rozmazľovanie" chlapíkov aj nad 101 (kilogramov, nie rokov)!!! -:))) ... a to je už čo povedať! Rozdeľuj, prosím, pomaličky, už som na ceste!!!
paploska
@sracz tak to ďakujem, teraz jeden sedí vedľa mňa pozerá správy a chváli chutnú a zdravú večeru, pred telkou :-))




SÚŤAŽ: Takto využívajú Maresi mliečko naši čitatelia