Foto: paploska
Slivkové koláče sú neprekonateľné, ak ich doplníte škoricou, hrozienkami a mandľami len sa tak za nimi zapráši. Neklamem, vyskúšajte :-)
príprava
na 190 °C
Postup
-
1
Najprv si pripravíme kvások z dc vlažného mlieka, droždia a lyžice cukru. Po asi 15 min. dáme do misy múku, kvások, ghee alebo maslo/olej, vajíčko, cukor, zvyšné mlieko a nezabudneme na soľ. Bez soli by to cesto nebolo jedlé. Všetko vymiesime do vláčneho cesta, ktoré sa bude odlepovať od stien misky. Ja ho dávam do pekárničky na program cesto (1,5 hod). Vypracované cesto necháme vykysnúť.
-
2
Po vykysnutí cesto vyvaľkáme na pomúčenej doske a dáme ho na plech, ktorý sme vytreli olejom alebo maslom. Slivky zmiešame s cukrom, škoricou a hrozienkami a touto plnkou obložíme koláč. Nedávajte naň veľa šťavy, aby sa dobre upiekol. Na záver koláč bohato posypeme mandľovými lupienkami.
- 3
Z tejto dávky budete mať 1 klasický veľký pekáč a 1 malý oválny. Ale závisí to aj od hrúbky cesta, ja ho vaľkám na 0,6 cm. V rúre určite podrastie. Dobrú chuť :-)
- 3
PS: 5X★!