Foto: elysa
Koláče plné ovocia sú u nás obľúbené...
20 minút
príprava
príprava
20 minút
na 180 °C
na 180 °C
Suroviny
400 g |
|
0,2 l |
|
20 g |
|
1 ks |
|
50 g |
|
1 PL |
|
150 g |
|
2 PL |
|
štipka |
|
(alebo ovocie podľa sezóny) |
|
Posýpka: | |
120 g |
|
120 g |
|
60 g |
|
Postup
-
1
Z časti mlieka, 1 KL kryštálového cukru a droždia urobíme kvások. Múku preosejeme,pridáme soľ,vanilku, žĺtok, kyslú smotanu, olej, vykysnutý kvások a zvyšné mlieko pridáme podľa potreby, a vypracujeme cesto, ktoré necháme na teplom mieste nakysnúť. Cesto- ja som ho roztiahla rukami na pomastenom plechu- rozložíme na plech 30x40 cm.
-
2
Na cesto nahusto rozložíme umyté, odkôstkované ovocie, alebo v zime kompótové.
-
3
Z masla, práškového cukru a polohrubej múky urobíme prstami drobenku a nasypeme na koláč.
-
4
Zapneme rúru, koláč necháme podkysnúť, pokiaľ sa nám rúra vyhreje. Pečieme vo vyhriatej rúre na 180°C dozlatista.
ako u vás..tak aj u nás..kysnuté ovocné=obľúbené..asi zajtra urobím s mirabelkami žltými..sú presladené tento rok..
@danila , kysnuté cesto na plech pod ovocie má byť omnoho redšie, netreba ako na buchty, ja mávam možno ešte redšie, ako na obrázku má @elysa , nie, že lejem, ale redšie ide priamo vykysnuté z misy na plech a tam si ho naolejovanými rukami utľapkám, cesto je potom jemnejšie, nie je hutné, teraz sa obávam, že ho budeš mať tuhšie, ked si až toľko múky pridala, netreba ho extra miesiť, ako na buchty, zmiešať suroviny do kopy, pár krát premiesiť varechou a nechať podkysnúť, držím ti palce, nech sa ti podarí
ešte som rozmiešala mak so slivkovým lekvárom a pohádzala medzi slivky