Slivkový koláč s drobenkou

elysa - fotkaelysa, 11. júla 2014
Slivkový koláč s drobenkou
Foto: elysa

Koláče plné ovocia sú u nás obľúbené...

20 minút
príprava
20 minút
na 180 °C

Suroviny

400 g
0,2 l
20 g
1 ks
50 g
1 PL
150 g
2 PL
štipka
 (alebo ovocie podľa sezóny)
Posýpka:
120 g
120 g
60 g




Postup

  1. 1

    Z časti mlieka, 1 KL kryštálového cukru a droždia urobíme kvások. Múku preosejeme,pridáme soľ,vanilku, žĺtok, kyslú smotanu, olej, vykysnutý kvások a zvyšné mlieko pridáme podľa potreby, a vypracujeme cesto, ktoré necháme na teplom mieste nakysnúť. Cesto- ja som ho roztiahla rukami na pomastenom plechu- rozložíme na plech 30x40 cm.

    Slivkový koláč s drobenkou - obrázok 1
  2. 2

    Na cesto nahusto rozložíme umyté, odkôstkované ovocie, alebo v zime kompótové.

    Slivkový koláč s drobenkou - obrázok 2
  3. 3

    Z masla, práškového cukru a polohrubej múky urobíme prstami drobenku a nasypeme na koláč.

    Slivkový koláč s drobenkou - obrázok 3
  4. 4

    Zapneme rúru, koláč necháme podkysnúť, pokiaľ sa nám rúra vyhreje. Pečieme vo vyhriatej rúre na 180°C dozlatista.

    Slivkový koláč s drobenkou - obrázok 4

Diskusia k receptu

eviana
@elysienka , tie vyzerajú úžasne, chutne, šťavnato... presne takto ich milujem - málo cesta, veľa ovocia... a drobenka chrumkavá k tomu ako bonus, mňam... neodolala by som veru :) 5*
tiginko
veru aj ja najradšej takéto: cesto len na to, aby udržalo ovocie pospolu. Tvoj recept @elysa splnil účel - narobil riadne chute :-)
1x elysa
zolik
Uz sa tesim na slivky! Urcite urobim, uz je v kk a za 5.
1x elysa
elysa
veru- najjednoduchšie koláče sú tie najchutnejšie... veru bol chutný, vďaka kyslej smotane aj na druhý deň, bol šťavnatý, a cesta len na udržanie ovocia, ďakujem Vám, Vareškári moji :) , som rada, že Ťa zasa čítam @eviana :), kyslú smotanu do kysnutého mám aj z Tvojich receptov...
eviana
@elysienka... aj ja som rada vždy keď Ťa čítam, zatiaľ aspoň takto... potešila si ma. Mám radosť aj, že sa smotana do cesta osvedčila ♥ vďaka.
1x elysa
radost
@elysa
ako u vás..tak aj u nás..kysnuté ovocné=obľúbené..asi zajtra urobím s mirabelkami žltými..sú presladené tento rok..
1x elysa
katka78
Takéto zbožňujem - presne ako písali kočky vyššie, málo cesta, veľa ovocia.. mňam!
1x elysa
danila
Milá elysa, nadchla som sa pre tvoj koláčik ,ale bohužiaľ cesto ma sklamalo - pri dodržaní gramáže všetkých surovín bolo veľmi riedke nedalo sa dobre vymiesiť.Musela som pridať asi 200 g múky,aby sa mi dalo ako tak vymiesiť.Myslím, že tam stačí úplne 1 dc mlieka, keďže tam ide aj kyslá smotana.Dala som ho vykysnúť a čakám čo z toho bude... :-(
havino
takto veru má kysnutý vyzerať, presne takto, keby nebol večer, fakt idem zamiesiť, také chute mám, parádny @elysa

@danila , kysnuté cesto na plech pod ovocie má byť omnoho redšie, netreba ako na buchty, ja mávam možno ešte redšie, ako na obrázku má @elysa , nie, že lejem, ale redšie ide priamo vykysnuté z misy na plech a tam si ho naolejovanými rukami utľapkám, cesto je potom jemnejšie, nie je hutné, teraz sa obávam, že ho budeš mať tuhšie, ked si až toľko múky pridala, netreba ho extra miesiť, ako na buchty, zmiešať suroviny do kopy, pár krát premiesiť varechou a nechať podkysnúť, držím ti palce, nech sa ti podarí
elysa
@danila v recepte som napísala, že z časti mlieka urobiť kvások a zvyšné mlieko priliať podľa potreby... treba čítať celý recept, nie len suroviny... dúfam, že z toho niečo bude... @havino máš pravdu- tieto cestá majú byť redšie ako bežné kysnuté...ďakujem, koláč bol veru vydarený...:)
danila
no... cesto pekne vykyslo, len je troška vyššie keďže som pridala múku, ale chuťovo je veľmi dobré, nabudúce fakt stačí iba deci mlieka, človek sa učí celý život :-)
stacy77777
juuj, tak presne takéto, babičkovské kysnuté môžem kedykoľvek a ešte slivkový, nádhera
elysa
@danila som rada, že nakoniec všetko dobre a chutne dopadlo, aj mne stalo, že niečo vyšlo inak pretože som nečítala postup poriadne :) @stacy77777 ďakujem
petronela76
Fantastický koláč. Včera jsem pekla. Těsto je jak pápeří. Moc jsme si pochutnali. Ukládám a dávám 5 hvězdiček.
1x elysa
zolik
@elysa a pre @all Vyborny slivkovy kolac, s cestom sa velmi dobre pracovalo. Nie je vobec sladky, skor kyselkavy. Dakujem
lenka78
no, som sklamana..... cesto riedke, no podla komentov vyssie tak ma byt na ovocny kolac /nie ako na buchty/.... to som este predychala, reku ok.... drobenka /robila som prvy krat, priznavam/ to sa:-) nedrobilo v prsoch aby som tym posypala kolac, to bola jedna velka maslovo cukrova grca - a cele to aj tak dopadlo - naprd - kolac na krajoch prihorety, bo som cakala ze sa mi v strede konecne dopecie - cize kolac po upeceni stale riedky, mastny, n krajoch zhorety, mrvenka nedopecena len maslova tekuta grca.... nikdy som nebola kamoska s kysnutym cestom, toto vyzeralo jednoducho ale cely vytvor pojde psovi :-(
elysa
@lenka78 mrzí ma, že sa koláč nepodaril, tiež som kysnuté dlho nevedela, vyhýbala som sa mu, pretože sa mi nedarilo... vytrénovala ma až varecha a rady na nej, cesto si mala riedke preto, lebo si dala veľa mlieka, mlieko sa do cesta pridáva postupne, podľa potreby, je to aj postupe prípravy... každá múka pýta inak objem tekutiny, tu hrá istú rolu aj hustota kyslej smotany... a to ako Ti pečie rúra ja neovplyvňujem, tú si musíš Ty sama vystopovať, ako čo upečie...
vierka125
rcp som vyskusala, kolacik bol famozny, vsetkym nam velmi chutil, takze dik za vyborny recept
používateľ nemá avatar
ket
ket
výborný recept - vyskúšala som
ešte som rozmiešala mak so slivkovým lekvárom a pohádzala medzi slivky
katkasa
robila som ho včera, ďakujem Vám za recept, vydaril sa mi skvele :)