Slivkový koláč s drobenkou

elysa - fotkaelysa, 11. júla 2014
Slivkový koláč s drobenkou
Foto: elysa

Koláče plné ovocia sú u nás obľúbené...

20 minút
príprava
20 minút
na 180 °C

Suroviny

400 g
0,2 l
20 g
1 ks
50 g
1 PL
150 g
2 PL
štipka
 (alebo ovocie podľa sezóny)
Posýpka:
120 g
120 g
60 g

Moje poznámky

Prihlás sa do Varechy a zapisuj si svoje poznámky k receptom.

Postup

  1. 1

    Z časti mlieka, 1 KL kryštálového cukru a droždia urobíme kvások. Múku preosejeme,pridáme soľ,vanilku, žĺtok, kyslú smotanu, olej, vykysnutý kvások a zvyšné mlieko pridáme podľa potreby, a vypracujeme cesto, ktoré necháme na teplom mieste nakysnúť. Cesto- ja som ho roztiahla rukami na pomastenom plechu- rozložíme na plech 30x40 cm.

    Slivkový koláč s drobenkou - obrázok 1
  2. 2

    Na cesto nahusto rozložíme umyté, odkôstkované ovocie, alebo v zime kompótové.

    Slivkový koláč s drobenkou - obrázok 2
  3. 3

    Z masla, práškového cukru a polohrubej múky urobíme prstami drobenku a nasypeme na koláč.

    Slivkový koláč s drobenkou - obrázok 3
  4. 4

    Zapneme rúru, koláč necháme podkysnúť, pokiaľ sa nám rúra vyhreje. Pečieme vo vyhriatej rúre na 180°C dozlatista.

    Slivkový koláč s drobenkou - obrázok 4

Diskusia k receptu

28 komentárov k receptu
veru- najjednoduchšie koláče sú tie najchutnejšie... veru bol chutný, vďaka kyslej smotane aj na druhý deň, bol šťavnatý, a cesta len na udržanie ovocia, ďakujem Vám, Vareškári moji :) , som rada, že Ťa zasa čítam @eviana :), kyslú smotanu do kysnutého mám aj z Tvojich receptov...
Milá elysa, nadchla som sa pre tvoj koláčik ,ale bohužiaľ cesto ma sklamalo - pri dodržaní gramáže všetkých surovín bolo veľmi riedke nedalo sa dobre vymiesiť.Musela som pridať asi 200 g múky,aby sa mi dalo ako tak vymiesiť.Myslím, že tam stačí úplne 1 dc mlieka, keďže tam ide aj kyslá smotana.Dala som ho vykysnúť a čakám čo z toho bude... :-(
takto veru má kysnutý vyzerať, presne takto, keby nebol večer, fakt idem zamiesiť, také chute mám, parádny @elysa

@danila , kysnuté cesto na plech pod ovocie má byť omnoho redšie, netreba ako na buchty, ja mávam možno ešte redšie, ako na obrázku má @elysa , nie, že lejem, ale redšie ide priamo vykysnuté z misy na plech a tam si ho naolejovanými rukami utľapkám, cesto je potom jemnejšie, nie je hutné, teraz sa obávam, že ho budeš mať tuhšie, ked si až toľko múky pridala, netreba ho extra miesiť, ako na buchty, zmiešať suroviny do kopy, pár krát premiesiť varechou a nechať podkysnúť, držím ti palce, nech sa ti podarí
@danila v recepte som napísala, že z časti mlieka urobiť kvások a zvyšné mlieko priliať podľa potreby... treba čítať celý recept, nie len suroviny... dúfam, že z toho niečo bude... @havino máš pravdu- tieto cestá majú byť redšie ako bežné kysnuté...ďakujem, koláč bol veru vydarený...:)
no... cesto pekne vykyslo, len je troška vyššie keďže som pridala múku, ale chuťovo je veľmi dobré, nabudúce fakt stačí iba deci mlieka, človek sa učí celý život :-)
no, som sklamana..... cesto riedke, no podla komentov vyssie tak ma byt na ovocny kolac /nie ako na buchty/.... to som este predychala, reku ok.... drobenka /robila som prvy krat, priznavam/ to sa:-) nedrobilo v prsoch aby som tym posypala kolac, to bola jedna velka maslovo cukrova grca - a cele to aj tak dopadlo - naprd - kolac na krajoch prihorety, bo som cakala ze sa mi v strede konecne dopecie - cize kolac po upeceni stale riedky, mastny, n krajoch zhorety, mrvenka nedopecena len maslova tekuta grca.... nikdy som nebola kamoska s kysnutym cestom, toto vyzeralo jednoducho ale cely vytvor pojde psovi :-(
@lenka78 mrzí ma, že sa koláč nepodaril, tiež som kysnuté dlho nevedela, vyhýbala som sa mu, pretože sa mi nedarilo... vytrénovala ma až varecha a rady na nej, cesto si mala riedke preto, lebo si dala veľa mlieka, mlieko sa do cesta pridáva postupne, podľa potreby, je to aj postupe prípravy... každá múka pýta inak objem tekutiny, tu hrá istú rolu aj hustota kyslej smotany... a to ako Ti pečie rúra ja neovplyvňujem, tú si musíš Ty sama vystopovať, ako čo upečie...
používateľ nemá avatar
ket
výborný recept - vyskúšala som
ešte som rozmiešala mak so slivkovým lekvárom a pohádzala medzi slivky

Pridaj komentár k receptu: