Foto: andy54
My ich papáme so strúhankou. Uvarené cesto môžete obaliť makom, orechmi, alebo kakaom.
porcií
príprava
tepelná úprava
Postup
-
1
Pripravíme si suroviny.
-
2
V šupke a v mierne solenej vode si uvaríme zemiaky. Ošúpeme a roztlačíme ich. Pridáme vajíčka, soľ a maslo.
-
3
Pridáme múku. Vymiesime si cesto a necháme chvíľu oddýchnuť na pomúčenej doske.
-
4
Medzitým si na panvicu dáme trocha olivového oleja, strúhanku a cukor.
-
5
Na polomiernom ohni opečieme strúhanku do tmavohneda tak, aby sme ju nespálili.
-
6
Cesto rozvaľkáme na 0,5 cm hrubé cesto. Rozkrojíme na štvorčeky a na ne pokladáme slivky. Ak máme veľké slivky, môžeme ich rozkrojiť na polovicu, aby neboli veľké gule.
-
7
Urobíme si guľky.
-
8
Zo zbytku cesta si urobíme šúľance. Ja ich robím tak, že si urobím jeden veľký šúľanec. Potom nakrájam asi 0,5 cm krúžky. Z nich znova urobím šúľanec. Ak je dlhý, tak ho prekrojím na polovicu.
-
9
Hotové guľky dáme do vriacej vody. Zľahka premiešame. Keď nám guľky vyplávajú nahor, odstopneme si 5 min a vyberieme ich do strúhanky. Obalíme ich a dáme do misky.
-
10
Šúľance tiež dáme do vriacej vody, no tie necháme len 3 min. Dáme do strúhanky a premiešame. Naberieme na tanier aj s guľkami a po ťažkej drine sa do nich pustíme. Dobrú chuť.
ale velmi lahky receptik, len vela umyvania potom :)