Slepačia polievka Ujházy

František Šarközy
šéfkuchár hotela Tatra v Bratislave, 11. októbra 2011
Slepačia polievka Ujházy
Foto: Pravda - Ivan Majerský
6
porcií
15 minút
príprava
70 minút
tepelná úprava

Suroviny

1 ks
200 g
100 g
120 g




Postup

  1. 1

    Umytú a očistenú sliepku dáme do hrnca so studenou vodou, pridáme očistenú koreňovú zeleninu, lesné huby, celé korenie, nové korenie, bobkový list a varíme na miernom ohni asi hodinu.

  2. 2

    Uvarenú polievku scedíme, mäso oberieme, nakrájame, zeleninu nakrájame na kocky.

  3. 3

    Pred podávaním pridáme rajčinový pretlak a posypeme posekanou petržlenovou vňaťou.

Diskusia k receptu

pusta
do slepačej polievky Újházy nepatrí paradajkový pretlak, patrí tam okrem spomenutých surovín biela špargľa, čerstvé šampiňóny, čerstvý zelený hrášok, pôvodná polievka podľa herca Ede Újházyho sa pripravovala z domáceho mladého kohúta, ako zavárka sa dávali domáce rezance.