Slávnostný chlieb

marijanna - fotkamarijanna, 15. januára 2013
Slávnostný chlieb
Foto: marijanna

Piekla som ho na vianočny den. Na pravoslavne vianoce. Bol vynikajúci a krasne vyzeral. Jeden som piekla pre švagrovcov, ku ktorym sme šli na Zobraziť celý popisPiekla som ho na vianočny den. Na pravoslavne vianoce. Bol vynikajúci a krasne vyzeral. Jeden som piekla pre švagrovcov, ku ktorym sme šli na obed. Hmmm a vôňa... mňamii

6
porcií
60 minút
príprava
35 minút
na 180 °C

Suroviny

1 kg
3 ks
1,5 ČL
70 g približne
3,5 dl
1 bal. - kocka
1 PL
2 PL alebo margarín




Postup

  1. 1

    Urobime si kvasok (0,5dcl mlieka, droždie,2pl cukru) . Ked vykysne pridame do mixera, ja robim v nom, k ostatnym prisadam: muka, maslo, sol, žltky, začneme miesit a postupne pridavame mlieko. Vypracuje makke cesto,ktore dame vykysnut. Po polhodinke premiesime a opat nechame vykysnut....

  2. 2

    Ked je cesto vykysnute, rozdelime ho na dvadiely, potom každy diel na 3. Vyjdu nam 2 chleby. Z prveho dielu, vaščieho upletieme pletenku a ked ju spletieme, tak jemne s rozvalkou prejdeme po dlžke,anby sme ju "splasli",ale aby sa vydel jej tvar pletenky. Tu dame okolo robu pekače. Pol na dno pol na bok formy..ja som piekla v tortovej forme..tu sa už vidi aj stredny diel...robila som prvy krat tak to nie je dokonale a ešte o 5rano,lebo sa na 6.1 ranajkuje skor než vyjde slnko...pravoslavny srbsky obyčaj..

    Slávnostný chlieb - obrázok 2
  3. 3

    Z druheho dielu urobime opat pletenku..odmerame si priemer formy odrežeme dlhši diel a dame ho do stredu formy. Kraje namočime do trošky vody,aby sa nam to prileplo k " bočnej" pletenke...a ešte ostatnu pletenku dame na pol a prilepime k ostatnym..vyjde nam "križ" kuk foto,aby ste to lešie pochopili..:D

    Slávnostný chlieb - obrázok 3
  4. 4

    Treti diel si rozvalame na tenko ..ja som ho potrela margarinom,ktory si mažeme na chlebik-rastline maslo sa to tusim vola u nas ..:) ale lepšie by bolo s maslom,možte aj margarinom...herom,trocha sa rozpusti a namaže...kto čo ma...zrolujeme ako roladu a nakrajame na 2cm kusky ...kukuč...

    Slávnostný chlieb - obrázok 4
  5. 5

    tie kusky roličiek vkladame medzi pletenku,do praznych miest v v pekači..nemusi byt vsade isty počet,proste kolko nam vyjde..ja som jeden zvyšny dala do stredu pletenky, urobila jamku,potrela vodou a dala roličku hore...kk a nechame podkysnut 20min..potom som potriasla so sezamovymi semiačkami a kryštalmi hrubej soli... inšpiraciu som našla na nete..:)

    Slávnostný chlieb - obrázok 5
  6. 6

    upečeny......druhy som už nestihla fotot,lebo sme išli jest...:)

    Slávnostný chlieb - obrázok 6

Diskusia k receptu

mijaita
Asi bych si na slavnostnim chlebu dala vic zalezet.
malroxa
ten musí byť skvelý. jedna bulharská kamarátka piekla niečo podobné na Vianoce, vnútri bola skrytá minca.
marijanna
@malroxa ano skryje sa mince a vola sa to potom: Česnica, rozlomi sa to rano pri ranajkach a kto najde mincu, bude cely rok zit v blahu..@chapona ano odlamuje sa to..nekraja..pekne sa to oddeluje. @mjaita ja som si dala,robila som ho prvy krat a som spokojna s vysledkom. @afataga no ten stredok mi vykysol viac ako ostatne kusky,lebo kym som dorobila tie roladky,tak to uz bolo urobene a kyslo to...a truba bola vyhriata viac ako bolo treba...pred tym som piekla "Česnicu" chlebik s mincou vo vnutri a neznižila som teplotu...a ešte som sa ponahlala,aby mi to vyšlo všetko na čas...ale bol chutny...
viera1
Prepáč @marijanna ,pochopila som dobre,že z 1 kg múky to vojde do tortovej formy ? Aký priemer (lebo toto sa mi páči)?
marijanna
@viera1 z kila muky budeš mat 2 chlebiky..:D moj priemer je 26cm klasicka tortova forma možeš to robit aj v inej aj kocku ak chces,fantazii sa medze nekladu...:D
viera1
Vďaka,veď to tam je v bode 2).Nejaká som rozlietaná,prepáč.
petra5
krásne klobúk dole...a ako musí chutiť hmm
jezibabka
prenadherny.....a s tymi viac upecenymi castami vyzera ako malovany:-)velmi velmi krasne dielo,neviem,co viac by sa na nom dalo vylepsit! blahozelam:-)
sracz
Nádherná "symbióza" šikovnosti rúk, dokonalej práce, určite vynikajúcej chuti domáceho chlebíka a ukážky zvykov ďalšieho z národov Európy! Ďakujem za Tvoj rcp @marijanna - si šikovná, pozorná, rešpektujúca zvyky, ... a to ostatné príde časom a praxou samo (ako malý pes do brechania)!!! Veruže aj ja vyskúšam Tvoj rcp a dám vedieť, s akým výsledkom!
havino
aj ja chválim šikovnosť, nadanie, krásny je a že pritmavol trochu? ved pozri poslednú fotku, stmavlo len to čo malo sa zvýrazniť,zapletené vianočky predsa
marijanna
všetkym vam dakujem za krasne komentare, ste mili...uz len koli Vam sa opat posnažim a hodim neaky zaujimavy recept...:) krasny den Vam všetkym prajem..<3 :)
nonna
PRENÁDHERNÉ!!!! Okamžite vyhadzujem na FBčko a ukladám do KK! Maximálna pochvala!
mracik9
krááásny chlebík,určite skúsim,no len neviem či sa mi to tak pekne podarí
medulienka122
Nezlosť ma:-))), na svoje narodky si sa musela toľko drieť?-:-)) všetky recepty sú bezchybné!
nonna
A už aj recepis zaznamenal úspech v Srbsku, Kanade a USA. Gratrulácia!
mijaita
@marijanna myslela jsem zalezet na peceni, prikrej ho pecicim papirem, nespali se ti ! A mam otazku. Proc je tam ten solamyl? Ma nejaky zasadni vyznam v teste?
rressia
nádhera, kto toto kritizuje, je fakt... ale, Slovač je už raz taká!!!
marijanna
vdaka všetkym...@mijaita nehnevam sa vobec, som rada každemu komentaru aj kritike, na tej sa najviac naučime...ale moja rura je už taka, doslužila mi pečie,ale nie rovnomerne a na novu sa chystam,ale vieš ako to je...stale niečo ine pride do cesty...ak pečiem po jeden kolač, dva tak je to ok,ale ked ju mam zapnutu dlhšie tak mi prohori,zapečie sa via,alebo mi pripečie z jednej strany a najviac s predu,kde su dvierka...ale dala som papier ked som ju zacitila,ale uz bolo neskoro,čo už tak vyšlo toho roku...:) vdaka za ten solamyl,určite mi to hodilo pri pisani surovin samo, myslela som sol, hned opravujem...vdaka..:D
marijanna
vdaka všetkym...@mijaita nehnevam sa vobec, som rada každemu komentaru aj kritike, na tej sa najviac naučime...ale moja rura je už taka, doslužila mi pečie,ale nie rovnomerne a na novu sa chystam,ale vieš ako to je...stale niečo ine pride do cesty...ak pečiem po jeden kolač, dva tak je to ok,ale ked ju mam zapnutu dlhšie tak mi prohori,zapečie sa via,alebo mi pripečie z jednej strany a najviac s predu,kde su dvierka...ale dala som papier ked som ju zacitila,ale uz bolo neskoro,čo už tak vyšlo toho roku...:) vdaka za ten solamyl,určite mi to hodilo pri pisani surovin samo, myslela som sol, hned opravujem...vdaka..:D
marijanna
@stacy77777 dakujem krasne, vyzera to,že je to tažke,ale mne najtahšie na tom bolo ušulat dlhe rovnake "hadiky", z ktorych som robila tu pletenku...to bol moj problem,ale podarilo sa..:D
@nonna dakujem za mile komentare a pozdravujem všetkych na celom svete,ktory to urobia...možte použit svoj oblubeny recept na cesto,nikde nie je povedane,že sa musi podla tohto a potom sa robi takto...niekomu pre inšpiraciu a niekomu pre radost..:)
pacik
Obdivujem tvoju trpezlivosť, keď budem mať čas, pokúsim sa o taký originálny chlebík aj ja :-)
sovka62
Podobným chlebíkom nás vítali pri príchode na Kubáň, tiež sa len odlamoval a bol výborný. Až taký, že som dopytovala, kde je zvyšok, lebo za ďalšie tri týždne pobytu sa taký viac neobjavil. Tak ho niekedy skúsim upiecť, už len pre tú spomienku.
marijanna
@sonulienka nemaš zač, vdaka ja Tebe za Tvoje krasne recepty...@hannah22 aj ja si myslim, trošku je iny ako klasicky..:D @sovka62 prajem krasne spominanie na krasne chvile..dufam,že bude aj chut podobna..:)
jozka2
marijanna,akosi mi usiel recept z tvojho kolacika,urcite ho vyskusam,vyzera nadherne.Ano toto pripalenie nie je tvoja chyba,niektore rury hlavne ak su starsie to robia,ze pripaluju,ale kolac je nadherne urobeny.




SÚŤAŽ: Takto využívajú Maresi mliečko naši čitatelia