Slávky v pikantnej paradajkovo-vínovej omáčke fotorecept

pusta - fotkaPusta, 23. marca 2014 19:55
Ďalšie recepty »
Slávky v pikantnej paradajkovo-vínovej omáčke (fotorecept)Foto: pusta

Milujeme slávky, pripravila som ich v pikantnej paradajkovo-vínovej omáčke, mali sme rýchly, ľahký a vynikajúci obed. Je tu veľa receptov na slávky, ale takýto som na vareche nenašla, preto pridávam svoj vlastný recept pre milovníkov slávok.

2
porcie
20 min
príprava
15 min
na 90-100 °C

Suroviny

TIP: Sledujte Varecha.sk na YouTube www.youtube.com/varechaTV

Postup prípravy

  1. 1

    Očistila som šalotku a pokrájala na jemno.

    Slávky v pikantnej paradajkovo-vínovej omáčke (fotorecept) - obrázok 1
  2. 2

    Umyté vajcové cherry paradajky som pokrájala na drobno, tieto vajcové majú vynikajúcu príjemnú sladkú chuť.

    Slávky v pikantnej paradajkovo-vínovej omáčke (fotorecept) - obrázok 2
  3. 3

    Na rozohriatom oleji s maslom som orestovala šalotku.

    Slávky v pikantnej paradajkovo-vínovej omáčke (fotorecept) - obrázok 3
  4. 4

    Pridala som na jemno pokrájanú čerstvú chilli papričku aj so semienkami, my máme radi ostré jedlá :-),...

    Slávky v pikantnej paradajkovo-vínovej omáčke (fotorecept) - obrázok 4
  5. 5

    ...prelisovaný strúčik cesnaku a všetko som spolu krátko orestovala, kým sa cesnak a paprička pekne rozvoňali - asi 1 minútu.

    Slávky v pikantnej paradajkovo-vínovej omáčke (fotorecept) - obrázok 5
  6. 6

    Priliala som domácu paradajkovú šťavu.

    Slávky v pikantnej paradajkovo-vínovej omáčke (fotorecept) - obrázok 6
  7. 7

    Pripravila som si kvalitné biele suché víno, použila som Chardonnay a...

    Slávky v pikantnej paradajkovo-vínovej omáčke (fotorecept) - obrázok 7
  8. 8

    ..priliala som ho k paradajkovej šťave a priviedla do varu.

    Slávky v pikantnej paradajkovo-vínovej omáčke (fotorecept) - obrázok 8
  9. 9

    K vriacej zmesi som pridala morskú soľ, umyté očistené slávky, ked sa otvorili, pridala som pokrájané cherry paradajky. Poznámka: po umytí studenou vodou treba vyhodiť otvorené slávky a pridať variť len slávky uzavreté. Po uvarení treba vyhodiť tie slávky, ktoré sa neotvorili, teda uzavreté.

    Slávky v pikantnej paradajkovo-vínovej omáčke (fotorecept) - obrázok 9
  10. 10

    Varila som prikryté pokrievkou asi 10 minút.

    Slávky v pikantnej paradajkovo-vínovej omáčke (fotorecept) - obrázok 10
  11. 11

    Pridala som pokrájanú petržlenovú vňať.

    Slávky v pikantnej paradajkovo-vínovej omáčke (fotorecept) - obrázok 11
  12. 12

    Dala som súčasne variť Spaghetti Tratoria Verdi, sú to veľmi kvalitné talianske bezvaječné špagety. Varila som ich iba 6 - 7 minút, aby zostali Al dente, dôjdu ešte v horúcej paradajkovo-vínovej omáčke.

    Slávky v pikantnej paradajkovo-vínovej omáčke (fotorecept) - obrázok 12
  13. 13

    Slávky som varila už odokryté prudkým varom, kým sa omáčka primerane nezredukovala, boli hotové zároveň so špagetami.

    Slávky v pikantnej paradajkovo-vínovej omáčke (fotorecept) - obrázok 13
  14. 14

    Tu je detailný záber na hotové slávky, ktoré som podávala horúce aj s úžasne chutnou omáčkou spolu so špagetami. Celé som ešte hojne posypala čerstvou petržlenovou vňaťou, ktorú si toto jedlo priam žiada. Podávala som k nim to isté dobre vychladené kvalitné suché biele víno Chardonnay.

    Slávky v pikantnej paradajkovo-vínovej omáčke (fotorecept) - obrázok 14
  15. 15

    Slávky uvarené v pikantnej paradajkovo-vínovej omáčke sú veľmi chutné, prevzali úžasnú chuť vína paradajok, chilli, cesnaku a ostatných použitých ingrediencií, je to ľahký rýchly a vynikajúci obed. Slávky sú veľmi zdravé, sú zdrojom minerálnych solí, železa, vitamínov A, B, C, D a bielkovín, majú korenistú chuť a len málo kalórií, sú vhodné pre diéty ako redukčnú, diabetickú a iné. Podávajú sa v lastúrach i bez nich, sú základom mnohých jedál v kuchyni francúzskej, španielskej, francúzskej, talianskej a iných. Vyskytujú sa na skalách severo-atlantického pobrežia severnej Ameriky i Europy a v miernych polárnych vodách po celom svete, len v Europe sa ich spotrebuje až 100 tisíc ton ročne. Ich lastúry bývajú purpurovo-červené, modré alebo hnedé.

    Slávky v pikantnej paradajkovo-vínovej omáčke (fotorecept) - obrázok 15
Recept je zaradený do tagov:


Inšpirácie z nových receptov
TOPlist