Slávky v pikantnej paradajkovo-vínovej omáčke fotorecept

pusta - fotkapusta, 23. marca 2014
Slávky v pikantnej paradajkovo-vínovej omáčke (fotorecept)
Foto: pusta

Milujeme slávky, pripravila som ich v pikantnej paradajkovo-vínovej omáčke, mali sme rýchly, ľahký a vynikajúci obed. Je tu veľa receptov na slávky, ale takýto som na vareche nenašla, preto pridávam svoj vlastný recept pre milovníkov slávok.

2
porcie
20 minút
príprava
15 minút
na 90-100 °C

Suroviny

500 g
2 ks
1 strúčik
100 g
1 ks
1 veľký zväzok
150 ml
100 ml
2 PL
50 g
podľa chuti
350 g

Moje poznámky

Prihlás sa do Varechy a zapisuj si svoje poznámky k receptom.

Postup

  1. 1

    Očistila som šalotku a pokrájala na jemno.

    Slávky v pikantnej paradajkovo-vínovej omáčke (fotorecept) - obrázok 1
  2. 2

    Umyté vajcové cherry paradajky som pokrájala na drobno, tieto vajcové majú vynikajúcu príjemnú sladkú chuť.

    Slávky v pikantnej paradajkovo-vínovej omáčke (fotorecept) - obrázok 2
  3. 3

    Na rozohriatom oleji s maslom som orestovala šalotku.

    Slávky v pikantnej paradajkovo-vínovej omáčke (fotorecept) - obrázok 3
  4. 4

    Pridala som na jemno pokrájanú čerstvú chilli papričku aj so semienkami, my máme radi ostré jedlá :-),...

    Slávky v pikantnej paradajkovo-vínovej omáčke (fotorecept) - obrázok 4
  5. 5

    ...prelisovaný strúčik cesnaku a všetko som spolu krátko orestovala, kým sa cesnak a paprička pekne rozvoňali - asi 1 minútu.

    Slávky v pikantnej paradajkovo-vínovej omáčke (fotorecept) - obrázok 5
  6. 6

    Priliala som domácu paradajkovú šťavu.

    Slávky v pikantnej paradajkovo-vínovej omáčke (fotorecept) - obrázok 6
  7. 7

    Pripravila som si kvalitné biele suché víno, použila som Chardonnay a...

    Slávky v pikantnej paradajkovo-vínovej omáčke (fotorecept) - obrázok 7
  8. 8

    ..priliala som ho k paradajkovej šťave a priviedla do varu.

    Slávky v pikantnej paradajkovo-vínovej omáčke (fotorecept) - obrázok 8
  9. 9

    K vriacej zmesi som pridala morskú soľ, umyté očistené slávky, ked sa otvorili, pridala som pokrájané cherry paradajky. Poznámka: po umytí studenou vodou treba vyhodiť otvorené slávky a pridať variť len slávky uzavreté. Po uvarení treba vyhodiť tie slávky, ktoré sa neotvorili, teda uzavreté.

    Slávky v pikantnej paradajkovo-vínovej omáčke (fotorecept) - obrázok 9
  10. 10

    Varila som prikryté pokrievkou asi 10 minút.

    Slávky v pikantnej paradajkovo-vínovej omáčke (fotorecept) - obrázok 10
  11. 11

    Pridala som pokrájanú petržlenovú vňať.

    Slávky v pikantnej paradajkovo-vínovej omáčke (fotorecept) - obrázok 11
  12. 12

    Dala som súčasne variť Spaghetti Tratoria Verdi, sú to veľmi kvalitné talianske bezvaječné špagety. Varila som ich iba 6 - 7 minút, aby zostali Al dente, dôjdu ešte v horúcej paradajkovo-vínovej omáčke.

    Slávky v pikantnej paradajkovo-vínovej omáčke (fotorecept) - obrázok 12
  13. 13

    Slávky som varila už odokryté prudkým varom, kým sa omáčka primerane nezredukovala, boli hotové zároveň so špagetami.

    Slávky v pikantnej paradajkovo-vínovej omáčke (fotorecept) - obrázok 13
  14. 14

    Tu je detailný záber na hotové slávky, ktoré som podávala horúce aj s úžasne chutnou omáčkou spolu so špagetami. Celé som ešte hojne posypala čerstvou petržlenovou vňaťou, ktorú si toto jedlo priam žiada. Podávala som k nim to isté dobre vychladené kvalitné suché biele víno Chardonnay.

    Slávky v pikantnej paradajkovo-vínovej omáčke (fotorecept) - obrázok 14
  15. 15

    Slávky uvarené v pikantnej paradajkovo-vínovej omáčke sú veľmi chutné, prevzali úžasnú chuť vína paradajok, chilli, cesnaku a ostatných použitých ingrediencií, je to ľahký rýchly a vynikajúci obed. Slávky sú veľmi zdravé, sú zdrojom minerálnych solí, železa, vitamínov A, B, C, D a bielkovín, majú korenistú chuť a len málo kalórií, sú vhodné pre diéty ako redukčnú, diabetickú a iné. Podávajú sa v lastúrach i bez nich, sú základom mnohých jedál v kuchyni francúzskej, španielskej, francúzskej, talianskej a iných. Vyskytujú sa na skalách severo-atlantického pobrežia severnej Ameriky i Europy a v miernych polárnych vodách po celom svete, len v Europe sa ich spotrebuje až 100 tisíc ton ročne. Ich lastúry bývajú purpurovo-červené, modré alebo hnedé.

    Slávky v pikantnej paradajkovo-vínovej omáčke (fotorecept) - obrázok 15

Diskusia k receptu

6 komentárov k receptu
@alex37 , tiež milujem slávky na všetky spôsoby:-)))))
kedysi môj otec a ja sme sa za nimi išli utĺcť :-) patrili k našim obľúbeným delikatessám doma.
vyvolala si moje krásne spomienky na drahého priateľa, ktorý už, žiaľ,nežije, prežili sme spolu dlhé roky a chodili sme na ich rodinnú súkromnú pláž pri mori, kde sme zbierali čerstvé ustrice a jedli priamo tam hned po zbere s čerstvým citrónom - fantázia :-)))))
teší ma, že sa ti môj recept páči, dakujem ti za uloženie i uznanie.
výborný recept na slávky, všetko je tam doladené a dokonale stráviteľné, tvoj variant vyskúšam, problém je iba s momentálne neduživými paradajkami:-))) no, čo už, v každom období je dobré niečo iné:-))
@amelie , veľmi si vážim tvoj názor :-)
mne sa zase veľmi pozdávajú tvoje Moules marinieres :-)))))
musím ich spraviť, tak veľmi nás lákajú :-)
poteší ma, ak ich vyskúšaš - tieto moje zas, pravda, až budú dobré paradajky.
dakujem ti úprimne za uznanie :-)

Pridaj komentár k receptu: