Foto: pusta
Toto je veľmi staré, jednoduché a veľmi chutné sedliacke jedlo, ktoré sa podáva ako príloha ku kyslým polievkam, ale aj samostatne, zahreje a zasýti, Zobraziť celý popisToto je veľmi staré, jednoduché a veľmi chutné sedliacke jedlo, ktoré sa podáva ako príloha ku kyslým polievkam, ale aj samostatne, zahreje a zasýti, pridávam recept.
príprava
na 200 °C
Suroviny
Cesto: | |
cca 1000 g |
|
podľa chuti |
|
1 balenie |
|
3 PL |
|
250 - 300 ml |
|
3 PL (olej slnečnicový) |
|
3 PL |
|
podľa potreby na potretie koláča (olej/maslo) |
|
Náplň: | |
2 PL |
|
2 ks |
|
podľa chuti |
|
podľa chuti |
|
Postup
-
1
Ako prvú som pripravila cibuľu , pokrájala som ju na jemno, na rozohriatej masti som ju orestovala do sklovita.
-
2
Zemiaky som uvarila v šupke, ošúpala, nechala úplne vychladnúť /uvarila som ich už v predchádzajúci večer a na druhý deň ošúpala, potom už koláč išiel pripraviť naozaj rýchlo/ a pretlačila som ich pretláčadlom na zemiaky, my máme radi v ceste rustikálne kúsky zemiakov, kto má rád jemnejšie cesto, môže ich prelisovať ešte za tepla.
-
3
K zemiakom som pridala soľ, prášok do pečiva, krupicu a polohrubú múku, krupica dobre nasaje vlhkosť cesta a cesto pekne spojí, údaj o spotreba múky je len orientačný, je závislý od stupňa múčnatosti zemiakov, použila som varný typ zemiakov, múku je dobré zapracovávať pomaly a postupne, koľko zemiaky pojmú,...
-
4
... potom som pridala rozpustenú bravčovú masť a kyslú smotanu,...
-
5
...všetko som spracovala na polomäkké cesto, treba s ním dalej pracovať ihned, lebo dlhším státim redne,...
-
6
..spracované cesto som dala na jemne pomúčenú dosku / nemúčiť veľa, cesto by bolo od múky nepríjemne tuhé a tvrdé vo výsledku/, rozdelila som ho nožom na dve približne rovnaké polovice, každú som jemne pomúčila a rozvaľkala do tvaru obdĺžnikka na veľkosť plechu 22x33 cm o hrúbke asi 7 mm,...
-
7
...cesto som čiastočne natočila na valček a pomocou valčeka som ho preniesla do plechu vystlaného pečiacim papierom, najprv spodný diel cesta,...
-
8
...na ktorý som rozotrela vychladnutú orestovanú cibuľu aj s masťou a okorenila som ju čerstvo mletým čiernym korením,...
-
9
...na cibuľu som pomocou valčeka preniesla druhú časť rozvaľkaného cesta, okraje som po celom obvode jemne pritlačila smerom nadol, aby náplň zostala vo vnútri,
-
10
...povrch slaného zemiakového koláča som potrela rozpusteným maslom, ktoré som práve mala na iné jedlo pripravené, môžete použiť masť alebo olej.
-
11
Koláč som vložila piecť do rúry vyhriatej na 200 stupňov C a piekla som, kým povrch nebol pekne do zlato - hneda, čo u mňa bolo asi 35 minút, teplotu a čas pečenia si musí každý sám, podľa pečenia svojej vlastnej rúry.
-
12
Ked koláč trocha vychladol,, pokrájala som ho na obdĺžniky a podávala k fazulici na kyslo.
-
13
záber zblízka: je dobre vidieť, že koláč je ľahučký nadýchaný vo vnútri, uprostred má cibuľovú vrstvu a na povrchu je pekne chrumkavý, je to veľmi staré, chutné a sýte sedliacke jedlo chudobných, ktoré zasýti a zahreje, je pomerne rýchlo hotové, príprava je veľmi jednoduchá, môže sa podávať za tepla i za studena, najčastejšie ako príloha k polievkam na kyslo, ale aj samostatne.
dakujem za pochvalu.
dakujem za pochvalu a uloženie do kk.
poteší ma, ak odskúšaš :-)
dakujem za pochvalu.
dakujem aj za uloženie do kk
som rada, že ho upečieš :-)
dakujem za pochvalu a za uloženie do kk.
no nápad je to iste dobrý :-)
dakujem za ponuku a pekný vtipný komentár od teba, je pre mňa milou pochvalou.
aj u nás doma to máme v koláči takto radi :-)
dakujem za pochvalu.
dakujem za pochvalu.
dakujem za uznanie.
miesto cibule môžeš plniť čímkoľvek, čo chutí tv ojmu synovi a vám ostatným, to už ty vieš najlepšie :-)
isteže, môže byť aj pór, bude chutiť vynikajúco aj tak.
tvoja pochvala ma teší, dakujem ti.
máš TS
poteší ma, ak aj ty vyskúšaš :-) určite bude výborne chutiť :P
tvoje uznanie a pochvalu si veľmi vážim, dakujem za uloženie do kk a za 5*
prajem vám všetkým, aby sa vám môj koláč úžasne vydaril a rovnako úžasne vám aj chutil :-)))
dakujem vám!