Slaný zemiakový koláč plnený cibuľou (fotorecept)
Autor receptu: pusta
Toto je veľmi staré, jednoduché a veľmi chutné sedliacke jedlo, ktoré sa podáva ako
príloha ku kyslým polievkam, ale aj samostatne, zahreje a zasýti, pridávam recept.
20 minút príprava |
35 minút na 200 °C |
Postup- Ako prvú som pripravila cibuľu , pokrájala som ju na jemno, na rozohriatej masti som ju orestovala do sklovita.
- Zemiaky som uvarila v šupke, ošúpala, nechala úplne vychladnúť /uvarila som ich už v predchádzajúci večer a na druhý deň ošúpala, potom už koláč išiel pripraviť naozaj rýchlo/ a pretlačila som ich pretláčadlom na zemiaky, my máme radi v ceste rustikálne kúsky zemiakov, kto má rád jemnejšie cesto, môže ich prelisovať ešte za tepla.
- K zemiakom som pridala soľ, prášok do pečiva, krupicu a polohrubú múku, krupica dobre nasaje vlhkosť cesta a cesto pekne spojí, údaj o spotreba múky je len orientačný, je závislý od stupňa múčnatosti zemiakov, použila som varný typ zemiakov, múku je dobré zapracovávať pomaly a postupne, koľko zemiaky pojmú,...
- ... potom som pridala rozpustenú bravčovú masť a kyslú smotanu,...
- ...všetko som spracovala na polomäkké cesto, treba s ním dalej pracovať ihned, lebo dlhším státim redne,...
- ..spracované cesto som dala na jemne pomúčenú dosku / nemúčiť veľa, cesto by bolo od múky nepríjemne tuhé a tvrdé vo výsledku/, rozdelila som ho nožom na dve približne rovnaké polovice, každú som jemne pomúčila a rozvaľkala do tvaru obdĺžnikka na veľkosť plechu 22x33 cm o hrúbke asi 7 mm,...
- ...cesto som čiastočne natočila na valček a pomocou valčeka som ho preniesla do plechu vystlaného pečiacim papierom, najprv spodný diel cesta,...
- ...na ktorý som rozotrela vychladnutú orestovanú cibuľu aj s masťou a okorenila som ju čerstvo mletým čiernym korením,...
- ...na cibuľu som pomocou valčeka preniesla druhú časť rozvaľkaného cesta, okraje som po celom obvode jemne pritlačila smerom nadol, aby náplň zostala vo vnútri,
- ...povrch slaného zemiakového koláča som potrela rozpusteným maslom, ktoré som práve mala na iné jedlo pripravené, môžete použiť masť alebo olej.
- Koláč som vložila piecť do rúry vyhriatej na 200 stupňov C a piekla som, kým povrch nebol pekne do zlato - hneda, čo u mňa bolo asi 35 minút, teplotu a čas pečenia si musí každý sám, podľa pečenia svojej vlastnej rúry.
- Ked koláč trocha vychladol,, pokrájala som ho na obdĺžniky a podávala k fazulici na kyslo.
- záber zblízka: je dobre vidieť, že koláč je ľahučký nadýchaný vo vnútri, uprostred má cibuľovú vrstvu a na povrchu je pekne chrumkavý, je to veľmi staré, chutné a sýte sedliacke jedlo chudobných, ktoré zasýti a zahreje, je pomerne rýchlo hotové, príprava je veľmi jednoduchá, môže sa podávať za tepla i za studena, najčastejšie ako príloha k polievkam na kyslo, ale aj samostatne.
|