Foto: valeri
Syn odchádzal večer na týždňovú rybačku a sľúbila som mu pletenec plnený mletými oškvarkami s cesnakom a nivou. Je to u nás veľmi obľúbený Zobraziť celý popisSyn odchádzal večer na týždňovú rybačku a sľúbila som mu pletenec plnený mletými oškvarkami s cesnakom a nivou. Je to u nás veľmi obľúbený slaný kysnutý koláč. Preto ho dám do placu, možno sa niekomu hodí.
Suroviny
na kvások: | |
1 kocka 42 g |
|
trošku vlažného |
|
1 KL |
|
Cesto: | |
750 g |
|
1-2 KL |
|
1-2 PL |
|
asi 2,5 dl vlažné |
|
asi 1,5-2 dl |
|
(1 kelímok) |
|
Plnky: | |
podľa chuti mleté osolené , , pretlačný cesnak |
|
postrúhaná |
|
1 ks + soľ podľa chuti na potretie |
|
Postup
-
1
s hotovým kváskom vymiesiť cesto a na teplom mieste ho nechať prikryté nakysnúť a nachysťať si medzitým plnky,
-
2
nakysnuté cesto rozdeliť na 4 ks a každý rozvaľkať na obdĺžniky a natreť škvarkami, druhý posypať strúhanou nivou.
-
3
zavinúť obidva ako klasický závin, konciec jedného potrieť rozšľahaným vajíčkom, priložiť a pritlačiť k nemu druhý závin a urobiť prvý pletenec
-
4
mal by vyzerať takto, preniesť ho na plech vyložený papierom a postup zopakovať pri druhom pletenci
-
5
Na plechu ich necháme ešte 15 min. podkysnúť, potom potrieme vajíčkom a posypeme sézamovým semienkom, rascou, ľanovými semienkami, ktor má čo rád - ale nemusí t o byť. Zatiaľ sa vyhrieva rúra.
-
6
Upiecť do zlata, vybrať, prikryť utierkou a tak ich nechať vychladnúť.
Ja som zapla vrchný a spodný ohrev s teplým vzduchom, plech som dala do stredu rúry. Prvých 15 min som to piekla pri 180 st. a dopekala pri 150 st. Vyskúšaj. Samu ma teraz zaskočilo, že som to tam nenapísala.
Budem rada, keď dáš vedieť, ako sa vydaril a ako chutil :-))
Vďaka, vyskúšam!