Slaný orechový slimák fotorecept

cesminaz - fotkacesminaz, 19. mája 2014
Slaný orechový slimák (fotorecept)
Foto: cesminaz

Cevizli salyangoz... ;-) "Orechy" ako plnka,sa dajú použit nielen na sladko :-) ale i na slano.Je to naozaj skvelá a velmi chutná kombinácia ..

6ks
porcií
15-20 minút
na 170 °C

Suroviny

14 dcl
4 dcl
2 dcl
4 PL
2 - 2,5 ČL
1 ČL
12,5 g
Plnka:
4 dcl
2 dcl
125 g
1 na potretie




Postup

  1. 1

    Do misky dáme vlažné mlieko,vodu,cukor,soľ,olej a droždie.Dobre spolu rozmiešame..

    Slaný orechový slimák (fotorecept) - obrázok 1
  2. 2

    Teraz po 2-3dcl pridávame stále múku,ktorú hned aj prstami dobre v tekutine rozmačkávame.Takto pokračujeme dalej,kým neminieme všetkú múku.Dajte pozor,aby vám neostali hrčky múky,vždy to poriadne premačkajte..

    Slaný orechový slimák (fotorecept) - obrázok 2
  3. 3

    Na konci bude treba trocha podsypať múku,aby ste ho vedeli sformovať-vymiesit do bochníka..

    Slaný orechový slimák (fotorecept) - obrázok 3
  4. 4

    Cesto má byť na dotyk ako "ušný lalôčik" takže podla toho budete vedieť skontrolovať,či má tú správnu konzistenciu ;-))

    Slaný orechový slimák (fotorecept) - obrázok 4
  5. 5

    Cesto nenecháme kysnúť,ale hned s ním pracujeme dalej a rozdelíme ho na 6 častí,ktoré sformujeme do bochníka..

    Slaný orechový slimák (fotorecept) - obrázok 5
  6. 6

    Pripravíme si mleté orechy a aj drvené-kusavé orechy.Kusavé orechy sa dávajú preto,aby udržali medzi dvomi plátmi cesta vzduch a tak nemajú šancu zlepiť sa ;-) a budete vidieť krásne lupienky cesta! Dalej spustené maslo a sol :-)

    Slaný orechový slimák (fotorecept) - obrázok 6
  7. 7

    ..teraz si cesto vyválkame na hrúbku 1mm a popolievame maslom.S cestom sa pracuje velmi dobre,takže nebudete mat problém na tenučko ho vyváľkať ;-) len ho vždy pomúčte a otáčajte..

    Slaný orechový slimák (fotorecept) - obrázok 7
  8. 8

    Posypeme orechami a dobre osolíme.Kľudne môžte dať viac orechov,nie len postrašiť cesto ;-))

    Slaný orechový slimák (fotorecept) - obrázok 8
  9. 9

    ...potom cesto takto zrolujeme...

    Slaný orechový slimák (fotorecept) - obrázok 9
  10. 10

    ...a skrútime do tvaru slimáka..

    Slaný orechový slimák (fotorecept) - obrázok 10
  11. 11

    Položíme na plech s papierom a slimáka zľahka postlačame,popučíme :-)

    Slaný orechový slimák (fotorecept) - obrázok 11
  12. 12

    Natreme žľtkom a necháme na teplejšom mieste 25minut stat-podkysnúť.Potom dáme piecť na 15-20minut do rúry,ktorú sme si vopred rozohriali na 170°C .

    Slaný orechový slimák (fotorecept) - obrázok 12
  13. 13

    ..pečieme krásne do zlatista :-D Slimáčiky sú krásne velké,s priemerom 15cm..takže každému postačí jeden :-P

    Slaný orechový slimák (fotorecept) - obrázok 13
  14. 14

    Hned ako ich vyberieme z rúry,ich natreme maslom a necháme na plechu trocha vychladnúť..

    Slaný orechový slimák (fotorecept) - obrázok 14
  15. 15

    ..a ked už nebudú také horúce,tak ich poukladáme na tácku a zakryjeme utierkou.

    Slaný orechový slimák (fotorecept) - obrázok 15
  16. 16

    Slimáky sú velmi chutné a dobré slané :-) Podávajú sa väčšinou k polievkam,ako príloha.Kludne ich môžte naplniť aj arašidmi,mandľami,alebo pistáciami ;-D Dobrú chuť :-)

    Slaný orechový slimák (fotorecept) - obrázok 16

Diskusia k receptu

cesminaz
@manya :-) @radost Dakujem,si velmi mila :-) ...vies,moje varenie velmi zalezi od mojej nalady :-))) Nie vzdy sa mi chce robit nieco extra,alebo nieco zdlhavejsie :-/ ale niekedy zasa kazdy den pripravim nieco vynimocne a velmi chutne pre mojich doma ;-D
kukulienka71
No paráda! naslano som orechy ešte nejedla, ale slané oriešky sú chutné, tak prečo nie aj orechy?:-) @cezminaz , ďalší recept od teba do mojej zbierky, si skvelá!
eviana
@cesminaz , ďalší skvelý recept si pridala, slimáčiky na tento spôsob musia chutiť úžasne... ukladám a určite vyskúšam, od Teba záruky skvelej chuti aj kvality... tlieskam :)
cesminaz
@tiginko @afataga :-) som rada,ze sa vam to paci @kukulienka :-) orechy su naslano naozaj velmi velmi chutne! Mne osobne ta chut pripomina oskvarky :-P ..a takisto aj so slanymi arasidami,mandlami,alebo pistaciami je to super ;-) Tesi ma,ze sa ti receptik paci a vdaka za komentik :-) @kristina47 :-) @safran :-) dakujem ste mile
cesminaz
@eviana ...dakujem ti velmi pekne za doveru :-) je to od teba fakt mile.Som rada,ze sa ti slimaciky pacia,su naozaj velmi chutne aj takto naslano ;-) @izabelka dakujem za pochvalu :-) @Marianne :-) vdaka za pochvalu a za nahliadnutie mojho receptu ;-P
pusta
fantázia, orechy na slano s veľká delikatessa, zase jeden krásny recept od teba, ako už býva zvykom :-)
amilka2
Úžasný nápad .Orechy som vždy pripravovala na sladko, určite vyskúšam.
luss44
teda orechy naslano nepoznám, ale páči sa mi Tvoj rcp, musím ho vyskúšať. Slimáčiky vyzerajú veľmi chutne, urobila by som aj s pistáciami, niekto má problém s ich lúskaním, ja nie. Vdaka za rcp, ukladám.
32521_1358865546 - profilový obrázok
lba
lba
@cezminas i keď nie je súťaž,od mňa máte 1.miesto,zlatú medailu,toto je recept nad všetky ,oh! Slany zákusok,to pre mňa,určite budem robiť ked budem doma s rodinou.Ďakujem za recept :-)
gabriele
velmi sa mi pacia Tvoje recepty...prinasas nimi na varechu novy luft :)
havino
nenapadlo by ma dať orechy do cesta na slano, orechy s kvalitnými syrmi podávam, ale takto? šikovná si, radosť čítať tvoje recepty
cesminaz
@pusta :-) dakujem za pochvalu..ano slane orechy su naozaj vynimocne chutne ;-) @amilka no vidis..tak je cas to zmenit ;-) @luss44 v tureckej kuchyni sa orechy naslano pouzivaju dost casto,je to naozaj skvela chut ;-) Urcite neolutujes,ak vyskusas,no a s pistaciami to bude jednoducho "fantazia" ;-))) @lba dakujem pekne,je to od vas naozaj velmi mile :-P som rada,ze sa vam recept paci :-) @Gabriele ..ooh,dakujem,sa naozaj tesim ak sa niekomu moje recepty pacia :-) ak ich vyskusa a "plus" ak mu aj chutia ;-D @havino ...a prave preto,ze by vas to nenapadlo,som sem dala... ;-))) -lebo je to veeeeelmi chutne! Dakujem za vas komentik.
svedka
Zaujimave,na slano som orechove v takejto podobe nejedla este :) Ale myslim,ze by zaiste chutilo :)
jarca
Je to veľmi dobrá chuť, aj tu na varech sú slané orechové pagáčiky, ktoré som už viackrát piekla a vždy mali úspech. Toto určite tiež vyskúšam, pri najbližšej príležitosti, len by ma zaujímalo koľko asi tak na váhu by bolo treba tých orieškov do tej plnky, koľko treba asi kúpiť tých pistácií ?
cesminaz
@svedka :-) ..som si ista @mesiar50 :-) @jarca ja som ich nevazila,robila som podla oka.Len koli presnejsiemu receptu,som som ich merala po pohari v Dcl.Ale odhadom ti poviem,ze treba zomlet 1/2kg orechov a cca.250g trocha rozdrvit.A arasidov a pistaciu tak isto.Ale vaha je bez skrupiny...kupis napr.solene arasidy 1kg,1/2kg zomelies a 250g rozdrvis a nemusis zvlast ani solit-len cesto.Ja by som pre istotu prichystala 1kg a mas 100%nu istotu,ze to bude stacit ;-) vobec nevadi,ak tam je viac orechov.Tak ci tak,1 vyvalkany plat ma cca 40cm,takze tie orechy sa na to veru zidu :-P
jarca
@cesminaz ďakujem za odpoveď, pomohlo mi to sa zorientovať, niečo už vymyslím, možno skúsim urobiť viac druhov plniek, orechy vlašské sú veľmi drahé keď ich nemám z domácej rezervy. Skúsim tie arašidy, máme doma aj arašidové maslo a posypať drvenými slanými arašidmi tiež hádam môže byť, no uvidím.
cesminaz
@babkamt :-) @jarca ..no hej,kupenske su fakt drahe :-( my ich mame doma zo stromu.Ale to arasidove maslo je podla mna super napad.Ale nepomaz cele cesto,len kde-tu,take ciarky a potom na to porosypaj arasidy :-) ...bude to podla mna skvele ;-D ..no cajove maslo tam nedaj,ked das arasidove,len nim pomaz ten vrch.Budem rada ak vyskusas,a potom sa ozves naspät,ze ako si si predsalen poradila a dopadla ;-)) a pravdaze ako ti chutilo :-)
medovnicek
toto by ma nikdy nenapadlo a pritom to môže byť výborné, už aj si ukladám recept
eleni
Milujem pagace, posuchy a tento recept je velmi originalny, vyskusam. K polievkam musi chutit skvele. Az sa mi slinky zbiehaju. Paci sa mi, ze sa nenechava kysnut, nie je to teda zdlhave. Dakujem za recept.
cesminaz
@medovnicek ..veru tak :-) slane orechy ako plnka su naozaj fantasticke ;-D @eleni Som rada,ze sa ti slimaci pacia :-) ako priloha k polievke je to priam stvorene! Je to naozaj rychle a nenarocne,netreba sa s tym vela babrat ;-P




SÚŤAŽ: Takto využívajú Maresi mliečko naši čitatelia