Slaný orechový slimák (fotorecept)

Autor receptu: cesminaz

Cevizli salyangoz... ;-) "Orechy" ako plnka,sa dajú použit nielen na sladko :-) ale i na slano.Je to naozaj skvelá a velmi chutná kombinácia ..

6ks
porcií
15-20 minút
na 170 °C

Suroviny

Postup

  1. Do misky dáme vlažné mlieko,vodu,cukor,soľ,olej a droždie.Dobre spolu rozmiešame..
  2. Teraz po 2-3dcl pridávame stále múku,ktorú hned aj prstami dobre v tekutine rozmačkávame.Takto pokračujeme dalej,kým neminieme všetkú múku.Dajte pozor,aby vám neostali hrčky múky,vždy to poriadne premačkajte..
  3. Na konci bude treba trocha podsypať múku,aby ste ho vedeli sformovať-vymiesit do bochníka..
  4. Cesto má byť na dotyk ako "ušný lalôčik" takže podla toho budete vedieť skontrolovať,či má tú správnu konzistenciu ;-))
  5. Cesto nenecháme kysnúť,ale hned s ním pracujeme dalej a rozdelíme ho na 6 častí,ktoré sformujeme do bochníka..
  6. Pripravíme si mleté orechy a aj drvené-kusavé orechy.Kusavé orechy sa dávajú preto,aby udržali medzi dvomi plátmi cesta vzduch a tak nemajú šancu zlepiť sa ;-) a budete vidieť krásne lupienky cesta! Dalej spustené maslo a sol :-)
  7. ..teraz si cesto vyválkame na hrúbku 1mm a popolievame maslom.S cestom sa pracuje velmi dobre,takže nebudete mat problém na tenučko ho vyváľkať ;-) len ho vždy pomúčte a otáčajte..
  8. Posypeme orechami a dobre osolíme.Kľudne môžte dať viac orechov,nie len postrašiť cesto ;-))
  9. ...potom cesto takto zrolujeme...
  10. ...a skrútime do tvaru slimáka..
  11. Položíme na plech s papierom a slimáka zľahka postlačame,popučíme :-)
  12. Natreme žľtkom a necháme na teplejšom mieste 25minut stat-podkysnúť.Potom dáme piecť na 15-20minut do rúry,ktorú sme si vopred rozohriali na 170°C .
  13. ..pečieme krásne do zlatista :-D Slimáčiky sú krásne velké,s priemerom 15cm..takže každému postačí jeden :-P
  14. Hned ako ich vyberieme z rúry,ich natreme maslom a necháme na plechu trocha vychladnúť..
  15. ..a ked už nebudú také horúce,tak ich poukladáme na tácku a zakryjeme utierkou.
  16. Slimáky sú velmi chutné a dobré slané :-) Podávajú sa väčšinou k polievkam,ako príloha.Kludne ich môžte naplniť aj arašidmi,mandľami,alebo pistáciami ;-D Dobrú chuť :-)