Slaný orechový slimák (fotorecept)
Autor receptu: cesminaz
Cevizli salyangoz... ;-) "Orechy" ako plnka,sa dajú použit nielen na sladko :-) ale i na slano.Je to naozaj skvelá a velmi chutná kombinácia ..
6ks porcií |
15-20 minút na 170 °C |
Postup
- Do misky dáme vlažné mlieko,vodu,cukor,soľ,olej a droždie.Dobre spolu rozmiešame..
- Teraz po 2-3dcl pridávame stále múku,ktorú hned aj prstami dobre v tekutine rozmačkávame.Takto pokračujeme dalej,kým neminieme všetkú múku.Dajte pozor,aby vám neostali hrčky múky,vždy to poriadne premačkajte..
- Na konci bude treba trocha podsypať múku,aby ste ho vedeli sformovať-vymiesit do bochníka..
- Cesto má byť na dotyk ako "ušný lalôčik" takže podla toho budete vedieť skontrolovať,či má tú správnu konzistenciu ;-))
- Cesto nenecháme kysnúť,ale hned s ním pracujeme dalej a rozdelíme ho na 6 častí,ktoré sformujeme do bochníka..
- Pripravíme si mleté orechy a aj drvené-kusavé orechy.Kusavé orechy sa dávajú preto,aby udržali medzi dvomi plátmi cesta vzduch a tak nemajú šancu zlepiť sa ;-) a budete vidieť krásne lupienky cesta! Dalej spustené maslo a sol :-)
- ..teraz si cesto vyválkame na hrúbku 1mm a popolievame maslom.S cestom sa pracuje velmi dobre,takže nebudete mat problém na tenučko ho vyváľkať ;-) len ho vždy pomúčte a otáčajte..
- Posypeme orechami a dobre osolíme.Kľudne môžte dať viac orechov,nie len postrašiť cesto ;-))
- ...potom cesto takto zrolujeme...
- ...a skrútime do tvaru slimáka..
- Položíme na plech s papierom a slimáka zľahka postlačame,popučíme :-)
- Natreme žľtkom a necháme na teplejšom mieste 25minut stat-podkysnúť.Potom dáme piecť na 15-20minut do rúry,ktorú sme si vopred rozohriali na 170°C .
- ..pečieme krásne do zlatista :-D Slimáčiky sú krásne velké,s priemerom 15cm..takže každému postačí jeden :-P
- Hned ako ich vyberieme z rúry,ich natreme maslom a necháme na plechu trocha vychladnúť..
- ..a ked už nebudú také horúce,tak ich poukladáme na tácku a zakryjeme utierkou.
- Slimáky sú velmi chutné a dobré slané :-) Podávajú sa väčšinou k polievkam,ako príloha.Kludne ich môžte naplniť aj arašidmi,mandľami,alebo pistáciami ;-D
Dobrú chuť :-)