Foto: izabella929
Minulý rok som tu písala o festivale kvetov v Debrecíne.Raz som bola s priateľkou a ubytovali sme sa u jej tety na Hortobágyszkej puste...teta Zobraziť celý popisMinulý rok som tu písala o festivale kvetov v Debrecíne.Raz som bola s priateľkou a ubytovali sme sa u jej tety na Hortobágyszkej puste...teta Piroska si nás veľmi uctila a upiekla nám okrem iného aj tieto božské slané tyčinky..videla som ich prípravu aj pečenie na dvore v murovanej peci...tieto, čo som ja upiekla sú vynikajúce, ale tie mali celkom inú chuť, lebo boli pečené v peci..sľúbila som tete, že o tomto recepte sa dozvie celý svet...takže vyskúšajte milé Varecháčky...
porcií
príprava
na 200 °C
Postup
-
1
Cesto je úplne jednoduché, ľahko sa zapamätá, lebo sú to iba 3 položky..na dosku som si preosiala hladkú múku, maslo som pokrájala a pridala 3 lyžice smotany, soľ podľa svojej chuti...
-
2
dobre som ho vypracovala...už som k nemu počas miesenia nič nepridávala, ani som ho nepodsýpala múkou..je veľmi jemné a nelepilo sa mi...
-
3
do misy som ho utlačila..zarovnala a zaliala studenou vodou tak, aby bolo celé ponorené vo vode a kúsok aj naviac...približne pol centimetra bolo nad cestom...nechala som ho len tak odpočívať 3 hodiny...môžete aj viac...koľko máte času..
-
4
po uplynutí troch hodín, som cesto vybrala z vody a vysušila kuchynskou útierkou... s mokrým cestom sa dobre pracuje, nelepí sa, takže sa dá dobre poutierať...vrch som jposypala múkou a otočila na druhú stranu, tiež som podsypala...a som ho nepremiesila už..
-
5
vyvaľkala na hrúbku pol centimetra..
-
6
posypala na hrubo strúhaným syrom...
-
7
vaľkadlom som syr vtlačila do cesta...
-
8
pokrájala na úzke pásy...ja som robila tyčinky, ale môže sa pokrájať aj na iný tvar...vyšúľala som dlhé tyčinky, potrela rozšľahaným vajcom, posypala rascou a dobre zamrznutým syrom, alebo môžete strúhať na drobnejšie...vlastne každý podľa toho, aké má rád...ukladala som ich na pečiaci papier...ešte podtknem, že pečením zväčšia svoj objem..
-
9
trúbu som vyhriala na 200st. a majú sa piecť 8-10min.. ja som ich piekla presne 10 min. sú kvalitné, vo vnútri je cesto jemné a veľmi chutné...prajem vám dobrú chuť..
1. je to maslové cesto, ktoré dalli odpočívať do studenej vody na dosť dlhú dobu, t,j. 3 hodiny - vtedy neboli chladničky.
2. studená voda dokonale cesto obalila a zamedzila prístup vzduchu, preto cesto neokoralo - vtedy nepoznali fólie.
3. týmto postupom sa stali tyčinky na povrchu chrumkavé a vo vnútri zostali vláčne
4. neopakovateľnú chuť dodalo práve pečenie v peci.
paličky - to je skôr ženská práca. Majú pre to lepší cit. Recept je parádny.
pozdáva... už som ho presmeroval do kk.Vďaka
Krásná a náročná práce! Jsi odvážná, milá @Jack a hlavně šikovná, bo podle mé zkušenosti, s kynutým těstem pod vodou, je náročné pracovat. O Izi nemám pochyb, ta je odbornice na náročné recepty vzatá! Proto klobou dolů před vámi, milá děvčata!! Krásný středeční, u nás sváteční, večer!
Teď jsem zjistila, že to není kynuté těsto, ale rozdíl v tom nevidím - leží pod vodou, tedy je s ním, po vytáhnutí z vody, těžká porada. Alespoň já jsem na tom ztroskotala, bo nemám tu rychlost zpracování, chjo
Jóój,milá Haji.Som sa zasmiala.Tu ani nepotrebuješ rýchlosť,zaradila som dvojku,a ide to v pohode.S cestom sa mi práveže veľmi dobre pracovalo,len som dala naň viac kuchynských utierok,tak sa mi to na cesto prilepilo.Ale zvládla som to v pohode.Ďakujem ti si fakt milá osôbka.
Izabelka, narazila som na tvoj recept a tak veľmi ma to ťahá k vyskúšaniu :) Len tú hustú sladkú smotanu nie a nie zohnať. Ak by som použila 12% na varenie a dala o štipku masla viac, bol by to kardinálny fail? :D Ďakujem za odpoveď
V tom čase, keď som pripravovala tento recept som dostávala čerstvú kravskú smotanu z farmy..bola úžasne hustá.. ešte by sa mohla nahradiť smotanou ktorú dovážame z
Maďarska je 20%ná...už som ju kúpila aj u nás..ale pokojne môžeš použiť aj našu smotanu 12%, nemyslím že by sa nepodarili...chuť bude trošku iná...verím, že sa vydaria a hlavne aby chutili rodinke..Prekrásne Vianoce všetkým Vám...