Slané syrové tyčinky spod vody fotorecept

izabella929 - fotkaizabella929, 21. mája 2013

Minulý rok som tu písala o festivale kvetov v Debrecíne.Raz som bola s priateľkou a ubytovali sme sa u jej tety na Hortobágyszkej puste...teta Zobraziť celý popisMinulý rok som tu písala o festivale kvetov v Debrecíne.Raz som bola s priateľkou a ubytovali sme sa u jej tety na Hortobágyszkej puste...teta Piroska si nás veľmi uctila a upiekla nám okrem iného aj tieto božské slané tyčinky..videla som ich prípravu aj pečenie na dvore v murovanej peci...tieto, čo som ja upiekla sú vynikajúce, ale tie mali celkom inú chuť, lebo boli pečené v peci..sľúbila som tete, že o tomto recepte sa dozvie celý svet...takže vyskúšajte milé Varecháčky...

13
porcií
190 minút
príprava
10 minút
na 200 °C

Suroviny

300 g
250 g
3 lyžice
Okrem toho:
 alebo čokoľvek podľa chuti na posypanie




Postup

  1. 1

    Cesto je úplne jednoduché, ľahko sa zapamätá, lebo sú to iba 3 položky..na dosku som si preosiala hladkú múku, maslo som pokrájala a pridala 3 lyžice smotany, soľ podľa svojej chuti...

    Slané syrové tyčinky spod vody (fotorecept) - obrázok 1
  2. 2

    dobre som ho vypracovala...už som k nemu počas miesenia nič nepridávala, ani som ho nepodsýpala múkou..je veľmi jemné a nelepilo sa mi...

    Slané syrové tyčinky spod vody (fotorecept) - obrázok 2
  3. 3

    do misy som ho utlačila..zarovnala a zaliala studenou vodou tak, aby bolo celé ponorené vo vode a kúsok aj naviac...približne pol centimetra bolo nad cestom...nechala som ho len tak odpočívať 3 hodiny...môžete aj viac...koľko máte času..

    Slané syrové tyčinky spod vody (fotorecept) - obrázok 3
  4. 4

    po uplynutí troch hodín, som cesto vybrala z vody a vysušila kuchynskou útierkou... s mokrým cestom sa dobre pracuje, nelepí sa, takže sa dá dobre poutierať...vrch som jposypala múkou a otočila na druhú stranu, tiež som podsypala...a som ho nepremiesila už..

    Slané syrové tyčinky spod vody (fotorecept) - obrázok 4
  5. 5

    vyvaľkala na hrúbku pol centimetra..

    Slané syrové tyčinky spod vody (fotorecept) - obrázok 5
  6. 6

    posypala na hrubo strúhaným syrom...

    Slané syrové tyčinky spod vody (fotorecept) - obrázok 6
  7. 7

    vaľkadlom som syr vtlačila do cesta...

    Slané syrové tyčinky spod vody (fotorecept) - obrázok 7
  8. 8

    pokrájala na úzke pásy...ja som robila tyčinky, ale môže sa pokrájať aj na iný tvar...vyšúľala som dlhé tyčinky, potrela rozšľahaným vajcom, posypala rascou a dobre zamrznutým syrom, alebo môžete strúhať na drobnejšie...vlastne každý podľa toho, aké má rád...ukladala som ich na pečiaci papier...ešte podtknem, že pečením zväčšia svoj objem..

    Slané syrové tyčinky spod vody (fotorecept) - obrázok 8
  9. 9

    trúbu som vyhriala na 200st. a majú sa piecť 8-10min.. ja som ich piekla presne 10 min. sú kvalitné, vo vnútri je cesto jemné a veľmi chutné...prajem vám dobrú chuť..

    Slané syrové tyčinky spod vody (fotorecept) - obrázok 9

Diskusia k receptu

marianna76
Fajn Izka, krásne sú.... len akosi tá smotana... to aká je sladká, keď je taká hustá... prosím....
njdevil
jej, moja mamka robieva take iste na sviatky, aj makove aj syrove, ale ty ich mas krasne, ako vymalovane, a ten krasny obrusok pod tanierom ti iba potichucky zavidim:-)
afataga
vyzeraju nadherne, asi budu aj chutne, mne by teraz stacilo vystrcit vandlik s cestom na zahradu a hned ho mam pod vodou :-) prilezitostne vyskusam
luss44
takéto slané na chrumkanie zbožňujem, v sobotu vyskúšam, máš ich krásne, len zahryznúť...
nonna
Fantastické! A je pravda, že je veľký rozdiel, aký spôsob ohrevu pri pečení či varení sa použije. Podľa toho má jedlo chuť. Najlepší, najprirodzenejší je prírodný ohrev, čiže z ohňa a získaného z dreva. Jedlo naberie jeho arómy. Je to aj tým, že žiarenie z prírodných zdrojov je svojou frekvenciou najbližšie ku frekvencii, ktorou kmitajú živé bunky. UKLADÁM do KK!
stacy77777
ooch,Izka, to je super recept, zaujalo ma to cesto pod vodou,nikdy som nič podobné nepočula,určite vyskúšam
izabella929
@marianne...robila som teké kysnuté cesto ,lebo som to videla u babičky...kyslo jej vo vedri s vodou..je veľmi chutné na akékoľvek koláčiky...ďakujem pekne za milý komentár.-)
izabella929
@marianna76...e šte som zabudla dodať, že farmár má iba jeden druh smotany a delí to na šlahačku a smotanu...na sladkú a kyslú...je vždy rovnaká a perfektná...šlahám z nej aj zmrzlinu, keď je čerstvá a potom každým dňom hustne...ďakujem za komentár.-)
mracik9
Izebelka,hneď by som sa dala pozvať na takúto dobrotku,ja donesiem fľašu vína :))
medovnicek
Izabelka toto je recept presne podľa môjho gusta, ktorý určite v najbližšej dobe vyskúšam, ja som už raz robila kysnuté cesto pod vodou -na závin, najskôr som sa toho bála, ale vydarilo sa, ja také tety u akej si bola milujem, už som písala, že Sladké babičky na TV Paprika môžem pozerať stále:)
elysa
už sú v kk, máme radi slané dobroty...
hubata
@Izka - ako vždy perfektný recept, jasný, zrozumiteľný popis, krásne foto, ktoré dýcha domovom. Cesto na spôsob "vyskoč z vody" poznám tiež len na sladko, takže tyčinky ukladám do KK, lebo slaného pečiva nikdy nie je dosť. Vďaka.
manya
určite vyskúšam, @marianna76 skús smotanu na šľahanie, ktorej chýba pár dní do doby spotreby, je už hustejšia.
jerica
to sa chrumkalo , super receptík , určite si zaslúži byť v KK :-)
bambulka51
rada vyskúšam,tyčinky sa vždy zídu a tvoje vyzerajú že sú chutné...ukladám do KK
elisticka
parada Izabelka musim ich urobit vyzeraju nadherne a chrumkavucke :-)
cesminaz
@izabelka vyzera to skvele,ako vsetko ostatne co pochadza od teba ;-D chcem sa spytat,ze takyto sposob pripravy cesta...zmeni niako to cesto,alebo chut cesta alebo co???-este som takto nikdy nevidela robit cesto :-) dakujem za odpoved..
milanko778
Izabelka , píšeš ,vraj vyskúšajte milé Varecháčky...... a čo muži sú od macochy , tým nedopraješ ???? :-)))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))
marikafil
idem na to, smotanu mám síce len kyslú, ale pevne verím, že to chuť tyčiniek nepokazí. tak držte palce:-)
iva63
Izka, ďakujem už sú v kk...mám veľa receptov, ale takýto veru ešte nie! -:)
janger
Veru su krasne! K vinecku, alebo len tak chrumkat :-).
sracz
... jéééééj, také môžem aj ja "milý Varecháčka Sracz", všetky "pičinky a sexíky" a dokonca aj perece (robieval ich jediný profipekár v našej rodine, Bercibácsi a naučil aj mňa)! Zbožňujem Tvohu perfektnú prácu, milá pracovitá @izabell929 - hugácskam, zo všetkých uhlov pohľadu. Podobne ako Mäsiar @mesiar a more iných aj ja pociťujem voči Tebe a Tvojej práci rešpekt a obdiv! Ďakujem Ti a chválim Ťa!!!
sonulienka
Izka tak toto je bomba to musím určite skúsiť máš ich nádherné.Už sú uložené
izabella929
@cesminaz..u ž som piekla rôzne tyčinky, aj som sem pridala niekoľko skvelých jednoduchých receptov, ale tieto sa líšia od ostatných tým, že cesto je také nadýchané, kým u ostatných som mala pocit , že skôr boli suché a veľmi chrumkavé...v tom je podstatný ropzdiel...aj som sa tety Pirošky pýtala, že prečo vo vode a kôli čomu, ale ona mi povedala, že recept sa dedí po praslici a vôbec nevedela, prečo sa ponorí do vody...ale chuť jej tyčiniek a mojich je veľký rozdiel..nuž murovanú pec už nemám, žiaľ..dúfam, že odpoveď stačí...ďakujem za milý komentár.-))
izabella929
Som veľa rada, že vás recept zaujal a budem radšej, keď ho vyskúšate a napíšete o tom, ako vám chutili...Všetkým, čo ste mi písali veľmi pekne ďakujem za veľmi milé komentáre, aj za veľkú mláku...))recept je samozrejme aj pre všetkých šikovných mužov so zásterkou...prepáčte, že som vás vynechala..)
pusta
@izabellka929 , myslím si, kedže ide o veľmi starý recept a dedil sa po praslici, že to snáď môže byť z týchto dôvodov:
1. je to maslové cesto, ktoré dalli odpočívať do studenej vody na dosť dlhú dobu, t,j. 3 hodiny - vtedy neboli chladničky.
2. studená voda dokonale cesto obalila a zamedzila prístup vzduchu, preto cesto neokoralo - vtedy nepoznali fólie.
3. týmto postupom sa stali tyčinky na povrchu chrumkavé a vo vnútri zostali vláčne
4. neopakovateľnú chuť dodalo práve pečenie v peci.
izabella929
@pusta...ur čite na tom niečo bude...v chalúpke , kde sme spali, nebola elektrika, bola iba petrolejová lampa, bez telky a v kuchyni zemová podlaha/alebo ako sa to volá/ teda iba zem..nemohla som od toho ticha zaspať..iba sme počuli cvrčkov a kadejaké zvuky zvierat preháňajúcich sa stepou..murovaná pec dodala všetkému inú chuť...dala mi recept na svadobné koláče,tie by som chcela upiecť na víkend..Ďakujem pekne za obsiahly výklad .-)
angast
šak hej , je to pekné, ale ja by som radšej hotové. Keď už sa mám motať v kuchyni, tak už musím z pekáča vytiahnúť aspoň 2kg mäsa. Nech sa to motanie po kuchyni oplatí. Kvôli paličkám by sa mi to neoplatilo. Aj tak
paličky - to je skôr ženská práca. Majú pre to lepší cit. Recept je parádny.
mesiar50
Zase si niečo dobré a chutné upiekla.Tvoj rcp. sa mi
pozdáva... už som ho presmeroval do kk.Vďaka
miskalka1
Úžasnééééé! Dnes som ich robila, s cestom sa pracuje parádne a chuť je jedinečná :) Konečne mám svoj obľúbený recept na slané pečivo, ďakujem.
evanaaa
Izka, @izabella929 , reagujem na tvoj recept dosť neskoro, ale hlavne, že sa aj mne páči a ukladám si ho...ale ak by som chcela robiť s inou múkou, napríklad s celozrnnou alebo špaldovou, dalo by sa,alebo už by to nebolo ono?
izabella929
@evanaaa...te ší ma, že ťa chrumkáčiky zaujalii.-) žiaľ, ja som z takej múky ešte nepiekla, nemám s tým skúsenosti...ale som presvedčená, že to nemôže mať vplyv na kvalitu...doporučujem ti to vyskúšať, iste budú skvelé aj zo špaldovej múky...))potom mi o tom napíš, nech viem a skúsim aj ja...) vďaka Evička.-)
katkadca
Ja som robila, len nie tyčinky, ale vykrajovala som kvetinky, boli fantastické, chrumkavé, budem robiť aj babičke na 70 - tku :) ďakujem za receptík
izabella929
@katkadca...ve ľmi pekne ďakujem za vyskúšanie môjho receptu.-) nuž fantázii sa medze nekladú, paráda ak si vykrajovala...hlavná vec, že chutili.-) Babičke prajem k jubileu, veľa dobrého zdravíčka, šťastie, lásku a spokojnosť...))
katkadca
Ešte by som sa rada opýtala, či máte skúsenosť s tým, že by bolo cesto pod vodou cez noc ... v chladničke alebo len tak v miestnosti, ďakujem za odpoveď a pomoc :)
izabella929
@katkadca...nie takú skúsenosť nemám...teta u ktorej sme boli ubytovaní na puste ich robila takto ...nepýtala som sa, či to môže stáť aj dlhšie...ponúkala nás toľkými dobrotami, že veru všetko sme nestihli ani písať...najviac nás zaujímalo rozprávanie tety o živote v týchto odľahlých oblastiach, kde najbližší sused býva 800m...možno by to stálo za vyskúšanie...)
katkadca
Teraz musím ísť na istotu, bojím sa, či by sa cesto nerozpadlo, radšej nabudúce experimenty :))))
jannetka
Prepáč ale nikomu som ešte nič nekomentovala ale tebe musím. ..to cesto vôbec nenabralo objem!!! Išla som podľa tvojho receptu...ale poviem ti že že pečiem už roky ale tak hnusný recept som ešte nevidela.....sorry...
jujoska
@jannetka a z coho by podla teba malo nabrat objem? Ved tam nie su kvasnice ani prasok do peciva. By si sa mohla trochu krotit vo vyjadrovani. Pekne Vianoce @izabella929
izabella929
@jannetka...prep áč, ale ja nepridávam do svojho albumu nevydarené recepty...nikdy tu neklamem a píšem iba to, čo osobne vyskúšam...jedlo nazvať ,,,hnusným,,,je nepríjemné a teda by som radšej počítala do 10 skôr, než by som kritizovala...podľa mňa je bežné kysnutie cesta pod vodou...moja babička to robila úspešne a mne sa cesto vydarilo...Krásne Vianoce.-)
jack
A presne aj toto som piekla do práce.Jemnučké ako pavučinka.Sa mi rozpadávali keď som ich prekladala do dózy.Receptík odovzdávam ďalej do práce.


2x haji a hubata
haji
@Jack (28.9.2016 16:30)
Krásná a náročná práce! Jsi odvážná, milá @Jack a hlavně šikovná, bo podle mé zkušenosti, s kynutým těstem pod vodou, je náročné pracovat. O Izi nemám pochyb, ta je odbornice na náročné recepty vzatá! Proto klobou dolů před vámi, milá děvčata!! Krásný středeční, u nás sváteční, večer!
haji
@Jack (28.9.2016 16:30)
Teď jsem zjistila, že to není kynuté těsto, ale rozdíl v tom nevidím - leží pod vodou, tedy je s ním, po vytáhnutí z vody, těžká porada. Alespoň já jsem na tom ztroskotala, bo nemám tu rychlost zpracování, chjo
jack
@Haji (28.9.2016 16:53)

Jóój,milá Haji.Som sa zasmiala.Tu ani nepotrebuješ rýchlosť,zaradila som dvojku,a ide to v pohode.S cestom sa mi práveže veľmi dobre pracovalo,len som dala naň viac kuchynských utierok,tak sa mi to na cesto prilepilo.Ale zvládla som to v pohode.Ďakujem ti si fakt milá osôbka.
izabella929
@jack , veľmi pekne ďakujem za milý komentár aj za vyskúšanie receptu a foto.-) som nesmierne šťastná, že vám tyčinky chutili.-)
mrnousik
@izabella929 (28.9.2016 20:31)

Izabelka, narazila som na tvoj recept a tak veľmi ma to ťahá k vyskúšaniu :) Len tú hustú sladkú smotanu nie a nie zohnať. Ak by som použila 12% na varenie a dala o štipku masla viac, bol by to kardinálny fail? :D Ďakujem za odpoveď
izabella929
@mrnousik (14.12.2020 15:37)
V tom čase, keď som pripravovala tento recept som dostávala čerstvú kravskú smotanu z farmy..bola úžasne hustá.. ešte by sa mohla nahradiť smotanou ktorú dovážame z
Maďarska je 20%ná...už som ju kúpila aj u nás..ale pokojne môžeš použiť aj našu smotanu 12%, nemyslím že by sa nepodarili...chuť bude trošku iná...verím, že sa vydaria a hlavne aby chutili rodinke..Prekrásne Vianoce všetkým Vám...
evita1a
Práve dnes som sa rozhodla vyskúšať tento recept. Výsledok? Nestačili chladnúť.
elysa
@izabella929 tak tieto tyčinky si vybral môj muž k Silvesteru... Aj syr pomohol zagúlať do cesta... A vybral dobre, veľmi sme si pochutili na nich... Prajem všetko najlepšie v novom roku, pevné zdravie


izabella929
@elysa ,ďakujem pekne za vyskúšanie receptu a teší ma ,že ste si slané pečivo obľúbili...veľa zdravia v novom roku celej tvojej rodinke.




SÚŤAŽ: Takto využívajú Maresi mliečko naši čitatelia