Slané špirálky - solčanky (vegan)

veganvidya - fotkaveganvidya, 15. júla 2013

Slanosti z našej veganskej svadby I. Myslím, že pôvodný recept pozná väčšina z vás. Tu je naša verzia.

Suroviny

200 g
250 g
250 g
1 ČL
1 ČL
200 ml
Plnka:
250 g
250 g
1 ČL
2 ČL
 sušené alebo čerstvé




Postup

  1. 1

    Vypracujeme cesto, ktoré necháme 1 hodinu odpočívať v chlade.

  2. 2

    Medzitým si urobíme plnku: tavenýr na čo najjemnejšie postrúhame a zmiešame so zmäknutým (nie roztopeným!) tukom, paprikou, solčankou a bylinkami.

  3. 3

    Cesto rozdelíme na 6 častí, ktoré rozvaľkáme natenko. Plnku si tiež rozdelíme na šesť častí.

  4. 4

    Každú časť cesta natrieme 1/6 plnky a zvinieme. Necháme si vždy trochu plnky na potretie povrchu rolád. Zvinuté rolády dáme do chladničky na 24 hodín.

  5. 5

    Potom rolády nakrájame ostrým nožom na kolieska (asi 7-8 mm), rezom ich kladieme na plech a dáme piecť na 180 C – pečieme do zlato-hneda.

Diskusia k receptu

kredenc
vyše 600 g tuku (najmenej 120 g je ho v tavenom syre) na 450 g múky?
Výborne, takto nebude dlho trvať, kým Američanov a Mexičanov zosadíme z čela pretučnelých národov.
eraserhead
@Veganvidya že som taký smelý, tá Vaša svadba bola skutočná alebo iba nejaká virtuálna, pýtam sa preto že keď sa Vám narodí dieťa (ak toto budete teda chcieť a ste heterosexuálny pár, lebo mnoho mladých ľudí dnes dieťa nechce radšej si zaobstarajú nejaké zviera) a keď bude mať chuť na niečo živočíšne, doprajete mu to?
čo sa týka toho receptu POL KILA MARGARÍNU + nejaká solčanka je celkom divočina, som si myslel že vegáni (okrem toho že odmietajú živočíšne produkty) sa chcú aj zdravo stravovať
veganvidya
@kredenc mariana33 má pravdu, tavenýr je čisto rastlinný produkt - v tých 250 g je 70 g tuku a nie min. 120 g. Nikdy som netvrdila, že je to zdravý recept... Okrem toho väčšinu receptov, ktoré sme použili pri pečení na svadbu, používame len pri výnimočných udalostiach, pretože si ani my nemyslíme, že prehnané množstvá cukru a tuku sú bohvieako zdravé...
veganvidya
@eraserhead tá svadba bola samozrejme skutočná :-))). s manželom sme skoro 20 rokov vegetariáni a chvalabohu poznáme dosť vegetariánskych rodín so zdravými deťmi... a nie, doma mu to určite nedoprajeme... a nie, nie sme takí naivní, že si myslíme, že sa s mäsom nestretne niekde mimo domova... a áno, súhlasíme, že aj rastliny majú dušu... a nie, nemyslíme si, že svojím životným štýlom spasíme celý svet... ešte niečo? ak máš nejaký argument, s ktorým sme sa za tých 20 rokov ešte nestretli, sem s ním :-)...
čo sa týka toho množstva margarínu, prečítaj si moju reakciu pre kredenca, platí aj pre Teba... robím aj prednášky o zdravej výžive a kurzy vege.varenia, môžeš sa prihlásiť :-))). Alebo si počítaj nejake stránky v ANJ - treba si trošku rozšíriť rozhľad :-).
evanaaa
To je tak, ak sa niekto cíti veľmi múdry, tak jasné že začne mudrovať,aby ukázal čo je správne ( podľa jeho kritérií) a čo nie, pritom ani riadne nevidí do toho. Ak je v recepte použitý rastlinný tuk ( Alsan Bio), je jasné, že sa nedá porovnávať s tým istým množstvom živočíšneho tuku, práve preto sa použil aj tu. Aj mlieko je rastlinné a Solčanka je, povedala by som, tá zdravšia verzia sušenej zeleniny. Nuž, ak vy, aj ja sa robím múdrou. Aj keď nie som vegetariánka, ani vegánka, nedalo mi sa ozvať.
gabriele
@evanaaa , prosim Ta, mas nastudovane zlozenie alsan bio a napr. klasickeho masla? ....citala si testy na alsan bio ?...ani ja nie som vegetarianka...a tiez mi to nedalo :) ...
zuzanka3007
@erasehead - tvoj komentar je uplne nevhodny, ty tu nemas co riesit, ci niekto bude davat detom jest maso alebo nie a ci vobec bude mat deti. Si predstav, ja mam vegetarianske dieta a nema sok z toho, ze neje maso, ale malo sok z toho, ked videlo, ako su zvierata na maso chovane a zabijane. A co sa tyka kometovania toho, c su pouzite suroviny vhodne alebo nevhodne, treba si uvedomit, ze niekedy aj clovek, ktory sa snazi co najzdravsie sa stravovat, musi siahnut po aj trosku nezdravych veciach (ako napriklad margarin a solcanka), lebo chce pripravene jedlo ponuknut aj dalsim ludom, ktori vegetariani nie su.




SÚŤAŽ: Takto využívajú Maresi mliečko naši čitatelia