Foto: pusta
Čakala som milú návštevu a tak som pripravila ako pohostenie k vínečku slané rascové tyčinky podľa starého osvedčeného receptu a mali úspech. Príprava je Zobraziť celý popisČakala som milú návštevu a tak som pripravila ako pohostenie k vínečku slané rascové tyčinky podľa starého osvedčeného receptu a mali úspech. Príprava je veľmi jednoduchá a rýchla, robievam ich aj na Vianoce alebo pre návštevu kedykoľvek počas roka.
porcia
príprava
na 200 °C
Postup
-
1
Do misy som preosiala múku, ktorú som premiešala so soľou a pridala som vaječný žĺtok.
-
2
V midke som ku kyslej smotane pridala rozmrvvené čerstvé droždie a keď keď kvások vykysol, pridala som ho k múke aj s Herou, pokrájanou na plátky.
-
3
Všetko som spolu dobre vymiesila, až sa to spojilo v hladké a nelepivé cesto, ktoré som nechala prikryté kysnúť na teplom mieste 30 minút.
-
4
Vykysnuté cesto som dala na jemne pomúčenú dosku,...
-
5
...na ktorej som cesto vyvaľkala na hrúbku cca 3 mm, to stačí, lebo ešte nakysne pri ďalšom spracovaní. Cesto som potrela bielkom, rozšľahaným so soľou.
-
6
Potreté cesto som pokrájala na tyčinky o šírke 4 - 5 mm, preložila som ich na plech vystlaný pečiacim papierom a posypala som ich rascou.
-
7
Tyčinky som piekla v trúbe vyhriatej na 200 stupňov asi 12 minút. Vyšli mi z tejto dávky 2 plechy, tyčinky sú vláčne aj na druhý deň, pravda, ak zostanú, lebo sú prudko jedlé.
Uz som niekde komusi pisal pod recept - som velmi rad, ze tieto stare klasicke recepty este niekto pozna a nezapadnu v hlbinach dejin. A vobec nevadi ak sa niekde objavia duply, triply a styriply :-) -citne.