Slané rascové tyčinky (fotorecept)
Autor receptu: pusta
Čakala som milú návštevu a tak som pripravila ako pohostenie k vínečku slané rascové
tyčinky podľa starého osvedčeného receptu a mali úspech. Príprava je veľmi jednoduchá
a rýchla, robievam ich aj na Vianoce alebo pre návštevu kedykoľvek počas roka.
1 dávka porcia |
45 minút príprava |
10 - 12 minút na 200 °C |
Postup
- Do misy som preosiala múku, ktorú som premiešala so soľou a pridala som vaječný žĺtok.
- V midke som ku kyslej smotane pridala rozmrvvené čerstvé droždie a keď keď kvások vykysol, pridala som ho k múke aj s Herou, pokrájanou na plátky.
- Všetko som spolu dobre vymiesila, až sa to spojilo v hladké a nelepivé cesto, ktoré som nechala prikryté kysnúť na teplom mieste 30 minút.
- Vykysnuté cesto som dala na jemne pomúčenú dosku,...
- ...na ktorej som cesto vyvaľkala na hrúbku cca 3 mm, to stačí, lebo ešte nakysne pri ďalšom spracovaní. Cesto som potrela bielkom, rozšľahaným so soľou.
- Potreté cesto som pokrájala na tyčinky o šírke 4 - 5 mm, preložila som ich na plech vystlaný pečiacim papierom a posypala som ich rascou.
- Tyčinky som piekla v trúbe vyhriatej na 200 stupňov asi 12 minút. Vyšli mi z tejto dávky 2 plechy, tyčinky sú vláčne aj na druhý deň, pravda, ak zostanú, lebo sú prudko jedlé.