Slané rascové tyčinky (fotorecept)

Autor receptu: pusta

Čakala som milú návštevu a tak som pripravila ako pohostenie k vínečku slané rascové tyčinky podľa starého osvedčeného receptu a mali úspech. Príprava je veľmi jednoduchá a rýchla, robievam ich aj na Vianoce alebo pre návštevu kedykoľvek počas roka.

1 dávka
porcia
45 minút
príprava
10 - 12 minút
na 200 °C

Suroviny

Postup

  1. Do misy som preosiala múku, ktorú som premiešala so soľou a pridala som vaječný žĺtok.
  2. V midke som ku kyslej smotane pridala rozmrvvené čerstvé droždie a keď keď kvások vykysol, pridala som ho k múke aj s Herou, pokrájanou na plátky.
  3. Všetko som spolu dobre vymiesila, až sa to spojilo v hladké a nelepivé cesto, ktoré som nechala prikryté kysnúť na teplom mieste 30 minút.
  4. Vykysnuté cesto som dala na jemne pomúčenú dosku,...
  5. ...na ktorej som cesto vyvaľkala na hrúbku cca 3 mm, to stačí, lebo ešte nakysne pri ďalšom spracovaní. Cesto som potrela bielkom, rozšľahaným so soľou.
  6. Potreté cesto som pokrájala na tyčinky o šírke 4 - 5 mm, preložila som ich na plech vystlaný pečiacim papierom a posypala som ich rascou.
  7. Tyčinky som piekla v trúbe vyhriatej na 200 stupňov asi 12 minút. Vyšli mi z tejto dávky 2 plechy, tyčinky sú vláčne aj na druhý deň, pravda, ak zostanú, lebo sú prudko jedlé.