Sladké lúpavé briošky fotorecept

pusta - fotkapusta, 3. septembra 2012
Sladké lúpavé briošky (fotorecept)
Foto: pusta

Moji maškrtníci chceli opäť niečo sladké. Spravila som znovu slimáčiky, ale teraz bez kakaa. Sú to sladké briošky, veľmi chutné, ľahké, nadýchané a upečené sa ľahko odlupujú, podobne ako lúpavé pagáče, ak ich poznáte, avšak majú iné cesto. Veľmi dobre sa hodia na raňajky s pohárom mlieka alebo čaju či ku kávičke poobede.

8 ks
porcií
120 minút
príprava
10 minút
na 180 °C

Suroviny

500 - 550 g
100 g
1 štipka
podľa potreby
2 ks
150 g
1 ks
100 ml
25 g
1 CL

Moje poznámky

Prihlás sa do Varechy a zapisuj si svoje poznámky k receptom.

Postup

  1. 1

    Do preosiatej múky som pridala štipku soli, cukor a všetko som spolu dobre premiešala.

    Sladké lúpavé briošky (fotorecept) - obrázok 1
  2. 2

    Do zmesi som spravila jamku a pridala vajcia / aj to druhé vajce, len som odfotila skôr/.

    Sladké lúpavé briošky (fotorecept) - obrázok 2
  3. 3

    Namrvila som čerstvé droždie.

    Sladké lúpavé briošky (fotorecept) - obrázok 3
  4. 4

    Droždie som posypala kryštálovým cukrom...

    Sladké lúpavé briošky (fotorecept) - obrázok 4
  5. 5

    ...a zaliala vlažným mliekom, pridala som pokrájané maslo.

    Sladké lúpavé briošky (fotorecept) - obrázok 5
  6. 6

    Nechala som kvások dobre vykysnúť - asi 15 miinút.

    Sladké lúpavé briošky (fotorecept) - obrázok 6
  7. 7

    Potom som všetko dôkladne spracovala rukami na hladké, mäkkšie, pružné cesto,...

    Sladké lúpavé briošky (fotorecept) - obrázok 7
  8. 8

    ...ktoré som nechala prikryté čistou utierkou na teple vykysnúť do dvojnásobného objemu - 1 hodinu.

    Sladké lúpavé briošky (fotorecept) - obrázok 8
  9. 9

    Po tejto dobe som cesto v mise znovu prepracovala a na doske som z neho vytvarovala valec. Netreba dosku pomúčiť, cesto sa nelepí, ale ak chcete mať istotu, tak len zľahka.

    Sladké lúpavé briošky (fotorecept) - obrázok 9
  10. 10

    Valec som pokrájala na osem približne rovnakých dielov,...

    Sladké lúpavé briošky (fotorecept) - obrázok 10
  11. 11

    ... z ktorých som vytvarovala bochníčky a nechala som ich ešte kysnúť 20 minút.

    Sladké lúpavé briošky (fotorecept) - obrázok 11
  12. 12

    Z vykysnutých bochníčkov cesta som vytvarovala dlhšie šúľky.

    Sladké lúpavé briošky (fotorecept) - obrázok 12
  13. 13

    Palcom, ukazovákom a prostredníkom ľavej ruky som uchopila jeden koniec šúľka z cesta a okolo štipky z prstov ľavej ruky som pravou rukou obtočila celý šúľok, ktorého druhý koniec som zasunula naspodok a tak vznikol tvar slimáčika. Slimáčiky som uložila na plech s teflonovou foliou a hned som ich vložila na 10 minút do studenej trúby, ktotú som nastavila na teplotu 180 stupňov.

    Sladké lúpavé briošky (fotorecept) - obrázok 13
  14. 14

    Po 10 minútach slimáčiky v zahrievajúcej sa trúbe takto krásne nakysli, vtedy som ich z trúby vybrala, 2x som ich potrela vaječným bielkom.

    Sladké lúpavé briošky (fotorecept) - obrázok 14
  15. 15

    Posypala som ich kryštálovým cukrom a vložila späť do už vyhriatej trúby piecť.

    Sladké lúpavé briošky (fotorecept) - obrázok 15
  16. 16

    Piekla som ich 10 minút, upečené slimáčiky som nechala vychladnúť na doske.

    Sladké lúpavé briošky (fotorecept) - obrázok 16
  17. 17

    Rozdelila som ich na taniere a podávala.

    Sladké lúpavé briošky (fotorecept) - obrázok 17
  18. 18

    Pohľad zblízka - postupne sme odlupovali kúsky sústa ako lúpavé pagáče a konzumovali. Cesto je ľahučké ako páper, krásne nadýchané a veľmi ľahko sa odlupuje - preto ten názov.

    Sladké lúpavé briošky (fotorecept) - obrázok 18

Diskusia k receptu

51 komentárov k receptu
@askadaniela , ak spravíš, daj vedieť. vždy som rada, ak sa dozviem výsledok. pre deti, študentov, ale aj dospelých ako stvorené. priznám sa, aj ked som už staršia, pochutnala som si.
@broninka , myslím si, že sú to vynikajúce a jednoduché raňajky nielen pre deti. recept je naozaj jednoduchý a okrem toho, niet nad doma upečené. naozaj stojí za vyskúšanie. tiež ťa poprosím, daj vedieť, či si bola spokojná s výsledkom. dakujem ti.
@michsamant , chutia trošku podobne, ale výsledné cesto je jemnejšie, chutnejšie, nadýchanejšie a dokonca lístkovatie. nechýba im vôbec vanilkový cukor a ani mak či lekvár. sú ľahučké a vynikajúce najmä pre deti na raňajky s mliekom, čajom, ale aj dospelých ku kávičke alebo len tak samotné. práve robím dnes druhýkrát, lebo sú naozaj dobré.
@mi ška, naši najmenší v rodine včera išli do školy, napadlo ma preto vložiť tento jednoduchý recept, lebo okrem mamičiek im vypekajú najmä babičky. :-)
No mne sa taketo recepty hodia, lebo u nas pekarne maju nemozne pecivo, zemle, co maju byt na slano, su sladke a akesi mokre. Recept si odkladam som si ista, ze ho vyuzijem.
@pusta , robila som ich predvčerom večer, cesto bolo pružné, nelepivé, dobre sa s ním pracovalo....len vo finálnej úprave som niekde urobila chybu - keď som ich urobila a položila na plech, dala som ich do studenej rúry presne podľa tvojho popisu, na 10 min. a potom som ich potrela bielkom a dala dopiecť, len sa mi nelístkovali a boli trochu hutné. Možno to bolo preto, že som ich z tej dávky urobila až 12 a menšie? Ale chutili nám :-)
@askadaniela , nemusia lístkovať ako klasické lístkové cesto, ale ako kysnuté lístkové cesto. možno teplota trúby ešte nebola dostatočná, ked si vložila druhý raz, tiež mohlo byť viac múky a záleží aj na kvalite múky, droždia a tuku. mne to vyšlo aj druhýkrát, ale vtedy trúba hriala od začiatku viac, ako som nastavila, tak pri druhom vložení som znížila o 10 stupňov a sledovala. to sa pri elektrických trúbach stáva, v závislosto od dodávky energie a spotreby v dome. verím, že pri opätovnom pečení si to všetko ustrážiš a bude podľa tvojho želania aj lístkovatieť. dakujem ti za vyskúšanie a za to, že si sa podelila o skúsenosť.
@pusta , upiekla som, vydarili sa mi a boli výborné, určite ich budem piecť častejšie!(...aj som ich odfotila,keby mi, prosím, z redakcie niekto pomohol pridať obrázok, aby som seba aj Teba pochválila...)
@garanco , som veľmi rada. ak chceš fotku pridať cez redakciu, napíš na meil redak
cie a fotku nahraj v pred odoslaním v meili v prílohách, ja som to robievala takto. pozri adresu v komentároch redakcie. ak nepochodíš, napíš sem do komentárov, potom ju sem pridám.
@pusta vcera vecer som ich piekla a musim povedat, ze su uzasne. Vyzeraju presne ako tie tvoje. Cesto bolo trosku hutnejsie, davala som 550 g muky, nabuduce dam mozno menej, ale inak su dokonale. Su krasne lupave. Na druhy den uz neboli take hebke a makkucke. Je to v poriadku? Mam aj fotku, tak poprosim redakciu, aby ju pridala.
@luckylee , nádherne sa ti vydarili. áno, najlepšie sú úplne čerstvé. som rada, že chutili, iste sú lepšie, ako z obchodu. a tá technika s omotávaním cesta okolo špičky prstov je naozaj veľmi šikovná. predtým som sa trápila s prevliekaním cez voľnejší uzol a otáčaním.ani neviš, ako ma teší, že si vykúšala a pridala foto. vyzerajú dokonca lepšie ako tie moje. dakujem ti.
@pusta tak som dopiekla,polovica uz zjedena ;-D bolo ich 17ks celkom normalne,nie male.Cesto je fakt perfektne,super sa s nim robilo,vobec sa nelepilo ;-) Na polovicu som nasypala krystalovy cukor s miesany s vanilkou...mnaam a na druhu polku mak,boli-su perfektne,cesto je jemne,lahucke,krasne sa odlupuje....urcite ich spravim znova,dakujem pekne za tento skvely recept ;-DD Fotku som spravila,aj sa ju sem pokusam dat,ale nedari sa mi to :-( ale budem skusat dalej,nedam pokoj kym sa mi to nepodari,aj ked len o mesiac...niaky problem mam s albumom,nechce mi sem pridat fotku..no nic to,briosky su SUPER a to je hlavne ;-DD
@cesminaz , som veľmi rada, že sa ti tak vydaril tento recept a že tak chutilo a podala si správu.
ak pridáš svoj mail /potom ho z profilu vymažeš/ a ak chceš, naučím ťa veľmi jednoduchý postup pridávania fotografií cez faceboook, ktorý ma nedávno naučila jedna moja dobrá priateľka z varechy, tiež mi to podľa postupu inýc nešlo. nie som taká šikovná, ako oni :D. alecez fb je to veľmi ľahké :-)))
dakujem za tvoju milú pochvalu.
Dakujem, za uzasny recept. S cestom sa uplne perfektne pracovalo a aj to stacanie slimacikov bolo vdaka tvojmu navodu jednoduche ;) skoda, ze sa mi nedari pridat foto (asi preto, ze som cez tablet)

Pridaj komentár k receptu: