Foto: pusta
Moji maškrtníci chceli opäť niečo sladké. Spravila som znovu slimáčiky, ale teraz bez kakaa. Sú to sladké briošky, veľmi chutné, ľahké, nadýchané a upečené Zobraziť celý popisMoji maškrtníci chceli opäť niečo sladké. Spravila som znovu slimáčiky, ale teraz bez kakaa. Sú to sladké briošky, veľmi chutné, ľahké, nadýchané a upečené sa ľahko odlupujú, podobne ako lúpavé pagáče, ak ich poznáte, avšak majú iné cesto. Veľmi dobre sa hodia na raňajky s pohárom mlieka alebo čaju či ku kávičke poobede.
porcií
príprava
na 180 °C
Postup
-
1
Do preosiatej múky som pridala štipku soli, cukor a všetko som spolu dobre premiešala.
-
2
Do zmesi som spravila jamku a pridala vajcia / aj to druhé vajce, len som odfotila skôr/.
-
3
Namrvila som čerstvé droždie.
-
4
Droždie som posypala kryštálovým cukrom...
-
5
...a zaliala vlažným mliekom, pridala som pokrájané maslo.
-
6
Nechala som kvások dobre vykysnúť - asi 15 miinút.
-
7
Potom som všetko dôkladne spracovala rukami na hladké, mäkkšie, pružné cesto,...
-
8
...ktoré som nechala prikryté čistou utierkou na teple vykysnúť do dvojnásobného objemu - 1 hodinu.
-
9
Po tejto dobe som cesto v mise znovu prepracovala a na doske som z neho vytvarovala valec. Netreba dosku pomúčiť, cesto sa nelepí, ale ak chcete mať istotu, tak len zľahka.
-
10
Valec som pokrájala na osem približne rovnakých dielov,...
-
11
... z ktorých som vytvarovala bochníčky a nechala som ich ešte kysnúť 20 minút.
-
12
Z vykysnutých bochníčkov cesta som vytvarovala dlhšie šúľky.
-
13
Palcom, ukazovákom a prostredníkom ľavej ruky som uchopila jeden koniec šúľka z cesta a okolo štipky z prstov ľavej ruky som pravou rukou obtočila celý šúľok, ktorého druhý koniec som zasunula naspodok a tak vznikol tvar slimáčika. Slimáčiky som uložila na plech s teflonovou foliou a hned som ich vložila na 10 minút do studenej trúby, ktotú som nastavila na teplotu 180 stupňov.
-
14
Po 10 minútach slimáčiky v zahrievajúcej sa trúbe takto krásne nakysli, vtedy som ich z trúby vybrala, 2x som ich potrela vaječným bielkom.
-
15
Posypala som ich kryštálovým cukrom a vložila späť do už vyhriatej trúby piecť.
-
16
Piekla som ich 10 minút, upečené slimáčiky som nechala vychladnúť na doske.
-
17
Rozdelila som ich na taniere a podávala.
-
18
Pohľad zblízka - postupne sme odlupovali kúsky sústa ako lúpavé pagáče a konzumovali. Cesto je ľahučké ako páper, krásne nadýchané a veľmi ľahko sa odlupuje - preto ten názov.
cie a fotku nahraj v pred odoslaním v meili v prílohách, ja som to robievala takto. pozri adresu v komentároch redakcie. ak nepochodíš, napíš sem do komentárov, potom ju sem pridám.
dakujem.
ak pridáš svoj mail /potom ho z profilu vymažeš/ a ak chceš, naučím ťa veľmi jednoduchý postup pridávania fotografií cez faceboook, ktorý ma nedávno naučila jedna moja dobrá priateľka z varechy, tiež mi to podľa postupu inýc nešlo. nie som taká šikovná, ako oni :D. alecez fb je to veľmi ľahké :-)))
dakujem za tvoju milú pochvalu.
Tak velmi dufam,ze mi tuto fotku s brioskami prida....podarili sa perfektne a boli skveleee...dakujem ;-)
dakujem za pridanie.