Sladké lúpavé briošky fotorecept

pusta - fotkapusta, 3. septembra 2012
Sladké lúpavé briošky (fotorecept)
Foto: pusta

Moji maškrtníci chceli opäť niečo sladké. Spravila som znovu slimáčiky, ale teraz bez kakaa. Sú to sladké briošky, veľmi chutné, ľahké, nadýchané a upečené Zobraziť celý popisMoji maškrtníci chceli opäť niečo sladké. Spravila som znovu slimáčiky, ale teraz bez kakaa. Sú to sladké briošky, veľmi chutné, ľahké, nadýchané a upečené sa ľahko odlupujú, podobne ako lúpavé pagáče, ak ich poznáte, avšak majú iné cesto. Veľmi dobre sa hodia na raňajky s pohárom mlieka alebo čaju či ku kávičke poobede.

8 ks
porcií
120 minút
príprava
10 minút
na 180 °C

Suroviny

500 - 550 g
100 g
1 štipka
podľa potreby
2 ks
150 g
1 ks
100 ml
25 g
1 CL




Postup

  1. 1

    Do preosiatej múky som pridala štipku soli, cukor a všetko som spolu dobre premiešala.

    Sladké lúpavé briošky (fotorecept) - obrázok 1
  2. 2

    Do zmesi som spravila jamku a pridala vajcia / aj to druhé vajce, len som odfotila skôr/.

    Sladké lúpavé briošky (fotorecept) - obrázok 2
  3. 3

    Namrvila som čerstvé droždie.

    Sladké lúpavé briošky (fotorecept) - obrázok 3
  4. 4

    Droždie som posypala kryštálovým cukrom...

    Sladké lúpavé briošky (fotorecept) - obrázok 4
  5. 5

    ...a zaliala vlažným mliekom, pridala som pokrájané maslo.

    Sladké lúpavé briošky (fotorecept) - obrázok 5
  6. 6

    Nechala som kvások dobre vykysnúť - asi 15 miinút.

    Sladké lúpavé briošky (fotorecept) - obrázok 6
  7. 7

    Potom som všetko dôkladne spracovala rukami na hladké, mäkkšie, pružné cesto,...

    Sladké lúpavé briošky (fotorecept) - obrázok 7
  8. 8

    ...ktoré som nechala prikryté čistou utierkou na teple vykysnúť do dvojnásobného objemu - 1 hodinu.

    Sladké lúpavé briošky (fotorecept) - obrázok 8
  9. 9

    Po tejto dobe som cesto v mise znovu prepracovala a na doske som z neho vytvarovala valec. Netreba dosku pomúčiť, cesto sa nelepí, ale ak chcete mať istotu, tak len zľahka.

    Sladké lúpavé briošky (fotorecept) - obrázok 9
  10. 10

    Valec som pokrájala na osem približne rovnakých dielov,...

    Sladké lúpavé briošky (fotorecept) - obrázok 10
  11. 11

    ... z ktorých som vytvarovala bochníčky a nechala som ich ešte kysnúť 20 minút.

    Sladké lúpavé briošky (fotorecept) - obrázok 11
  12. 12

    Z vykysnutých bochníčkov cesta som vytvarovala dlhšie šúľky.

    Sladké lúpavé briošky (fotorecept) - obrázok 12
  13. 13

    Palcom, ukazovákom a prostredníkom ľavej ruky som uchopila jeden koniec šúľka z cesta a okolo štipky z prstov ľavej ruky som pravou rukou obtočila celý šúľok, ktorého druhý koniec som zasunula naspodok a tak vznikol tvar slimáčika. Slimáčiky som uložila na plech s teflonovou foliou a hned som ich vložila na 10 minút do studenej trúby, ktotú som nastavila na teplotu 180 stupňov.

    Sladké lúpavé briošky (fotorecept) - obrázok 13
  14. 14

    Po 10 minútach slimáčiky v zahrievajúcej sa trúbe takto krásne nakysli, vtedy som ich z trúby vybrala, 2x som ich potrela vaječným bielkom.

    Sladké lúpavé briošky (fotorecept) - obrázok 14
  15. 15

    Posypala som ich kryštálovým cukrom a vložila späť do už vyhriatej trúby piecť.

    Sladké lúpavé briošky (fotorecept) - obrázok 15
  16. 16

    Piekla som ich 10 minút, upečené slimáčiky som nechala vychladnúť na doske.

    Sladké lúpavé briošky (fotorecept) - obrázok 16
  17. 17

    Rozdelila som ich na taniere a podávala.

    Sladké lúpavé briošky (fotorecept) - obrázok 17
  18. 18

    Pohľad zblízka - postupne sme odlupovali kúsky sústa ako lúpavé pagáče a konzumovali. Cesto je ľahučké ako páper, krásne nadýchané a veľmi ľahko sa odlupuje - preto ten názov.

    Sladké lúpavé briošky (fotorecept) - obrázok 18

Diskusia k receptu

askadaniela
super, dietu zase odložíme :-), sú úžasné, idem urobiť na zajtra na raňajky,vdaka za rcp. :-)
orchidea
aj mne sa páči tvoj recept, buchtičky vyzerajú ozaj veľmi chutne....
anka22
zajtra urobím dobre že som našla takýto recept určite je vynikajuci
klaura
veru, vyzerajú krásne ... nadýchane ...
garanco
Ty si ale výmyselníčka! Určite ich upečiem, výborný recept!
broninka
tak toto budú skvelé raňajky, vyskúšam, ďakujem :-)
pusta
@askadaniela , ak spravíš, daj vedieť. vždy som rada, ak sa dozviem výsledok. pre deti, študentov, ale aj dospelých ako stvorené. priznám sa, aj ked som už staršia, pochutnala som si.
pusta
@anka2 , budem rada, ak vyskúšaš a poteší ma, ak dáš vedieť, ako to dopadlo.
pusta
@medovn íček, len vyskúšaj, poteší ma, ak dáš vedieť ako sa vydarili a ako chutili. dakujem.
pusta
@garanko , upeč, je to veľmi jednoduchý a chutný recept. budem sa tešiť, ak sa vydaria aj tebe.
pusta
@broninka , myslím si, že sú to vynikajúce a jednoduché raňajky nielen pre deti. recept je naozaj jednoduchý a okrem toho, niet nad doma upečené. naozaj stojí za vyskúšanie. tiež ťa poprosím, daj vedieť, či si bola spokojná s výsledkom. dakujem ti.
pusta
@michsamant , chutia trošku podobne, ale výsledné cesto je jemnejšie, chutnejšie, nadýchanejšie a dokonca lístkovatie. nechýba im vôbec vanilkový cukor a ani mak či lekvár. sú ľahučké a vynikajúce najmä pre deti na raňajky s mliekom, čajom, ale aj dospelých ku kávičke alebo len tak samotné. práve robím dnes druhýkrát, lebo sú naozaj dobré.
valeri
Aj ja som si uložila recept, rozvoniavajú mi až sem :-)), idem na týždeň k deťom, možno tam upečieme.
pusta
@mi ška, naši najmenší v rodine včera išli do školy, napadlo ma preto vložiť tento jednoduchý recept, lebo okrem mamičiek im vypekajú najmä babičky. :-)
michsamant
No mne sa taketo recepty hodia, lebo u nas pekarne maju nemozne pecivo, zemle, co maju byt na slano, su sladke a akesi mokre. Recept si odkladam som si ista, ze ho vyuzijem.
pusta
@valeri , viem, že ťa majú radi, ale budú ťa milovať ešte viac. potom mi daj vedieť, ako sa ti vydarili a či chutili? dakujem ti za uznanie.
mia2404
mňam briošky a dokonca domáce , ukladám vyzerajú tak lákavo
olinka12
Bože varešky som po dobrom obede ale tečú mi slinky. Určite ich upečiem:-)))
askadaniela
@pusta , robila som ich predvčerom večer, cesto bolo pružné, nelepivé, dobre sa s ním pracovalo....len vo finálnej úprave som niekde urobila chybu - keď som ich urobila a položila na plech, dala som ich do studenej rúry presne podľa tvojho popisu, na 10 min. a potom som ich potrela bielkom a dala dopiecť, len sa mi nelístkovali a boli trochu hutné. Možno to bolo preto, že som ich z tej dávky urobila až 12 a menšie? Ale chutili nám :-)
pusta
@askadaniela , nemusia lístkovať ako klasické lístkové cesto, ale ako kysnuté lístkové cesto. možno teplota trúby ešte nebola dostatočná, ked si vložila druhý raz, tiež mohlo byť viac múky a záleží aj na kvalite múky, droždia a tuku. mne to vyšlo aj druhýkrát, ale vtedy trúba hriala od začiatku viac, ako som nastavila, tak pri druhom vložení som znížila o 10 stupňov a sledovala. to sa pri elektrických trúbach stáva, v závislosto od dodávky energie a spotreby v dome. verím, že pri opätovnom pečení si to všetko ustrážiš a bude podľa tvojho želania aj lístkovatieť. dakujem ti za vyskúšanie a za to, že si sa podelila o skúsenosť.
garanco
@pusta , upiekla som, vydarili sa mi a boli výborné, určite ich budem piecť častejšie!(...aj som ich odfotila,keby mi, prosím, z redakcie niekto pomohol pridať obrázok, aby som seba aj Teba pochválila...)
pusta
@garanco , som veľmi rada. ak chceš fotku pridať cez redakciu, napíš na meil redak
cie a fotku nahraj v pred odoslaním v meili v prílohách, ja som to robievala takto. pozri adresu v komentároch redakcie. ak nepochodíš, napíš sem do komentárov, potom ju sem pridám.
lucylee
@pusta vcera vecer som ich piekla a musim povedat, ze su uzasne. Vyzeraju presne ako tie tvoje. Cesto bolo trosku hutnejsie, davala som 550 g muky, nabuduce dam mozno menej, ale inak su dokonale. Su krasne lupave. Na druhy den uz neboli take hebke a makkucke. Je to v poriadku? Mam aj fotku, tak poprosim redakciu, aby ju pridala.
lucylee
A ta technika s tym omotavanim okolo spicky prstov je genialna!
pusta
@luckylee , nádherne sa ti vydarili. áno, najlepšie sú úplne čerstvé. som rada, že chutili, iste sú lepšie, ako z obchodu. a tá technika s omotávaním cesta okolo špičky prstov je naozaj veľmi šikovná. predtým som sa trápila s prevliekaním cez voľnejší uzol a otáčaním.ani neviš, ako ma teší, že si vykúšala a pridala foto. vyzerajú dokonca lepšie ako tie moje. dakujem ti.
pusta
jéééj, @garanco , dnes sa chystám na sladké pečivo, tak pozerám aj tu. ako krásne sa ti len vydarili. dakujem za nádherné foto.
cesminaz
Prave som zamiesila z dvojitej davky....kysne...uvidime ako sa mi podaria ;-) uz mame na "dobre lupacky"fakt velkuuuuu chut...no uvidime :-)))
pusta
@cesminaz , som veľmi rada, potom napíš, ako sa ti robili, najmä ako chutili, ev. vlož foto.
dakujem.
cesminaz
@pusta tak som dopiekla,polovica uz zjedena ;-D bolo ich 17ks celkom normalne,nie male.Cesto je fakt perfektne,super sa s nim robilo,vobec sa nelepilo ;-) Na polovicu som nasypala krystalovy cukor s miesany s vanilkou...mnaam a na druhu polku mak,boli-su perfektne,cesto je jemne,lahucke,krasne sa odlupuje....urcite ich spravim znova,dakujem pekne za tento skvely recept ;-DD Fotku som spravila,aj sa ju sem pokusam dat,ale nedari sa mi to :-( ale budem skusat dalej,nedam pokoj kym sa mi to nepodari,aj ked len o mesiac...niaky problem mam s albumom,nechce mi sem pridat fotku..no nic to,briosky su SUPER a to je hlavne ;-DD
pusta
@cesminaz , som veľmi rada, že sa ti tak vydaril tento recept a že tak chutilo a podala si správu.
ak pridáš svoj mail /potom ho z profilu vymažeš/ a ak chceš, naučím ťa veľmi jednoduchý postup pridávania fotografií cez faceboook, ktorý ma nedávno naučila jedna moja dobrá priateľka z varechy, tiež mi to podľa postupu inýc nešlo. nie som taká šikovná, ako oni :D. alecez fb je to veľmi ľahké :-)))
dakujem za tvoju milú pochvalu.
cesminaz


Tak velmi dufam,ze mi tuto fotku s brioskami prida....podarili sa perfektne a boli skveleee...dakujem ;-)
pusta
@cesminaz , to je nádherné foto, fantasticky sa ti vydarili.
dakujem za pridanie.
lusiax
Dakujem, za uzasny recept. S cestom sa uplne perfektne pracovalo a aj to stacanie slimacikov bolo vdaka tvojmu navodu jednoduche ;) skoda, ze sa mi nedari pridat foto (asi preto, ze som cez tablet)




SÚŤAŽ: Takto využívajú Maresi mliečko naši čitatelia