Sladké lúpavé briošky (fotorecept)

Autor receptu: pusta

Moji maškrtníci chceli opäť niečo sladké. Spravila som znovu slimáčiky, ale teraz bez kakaa. Sú to sladké briošky, veľmi chutné, ľahké, nadýchané a upečené sa ľahko odlupujú, podobne ako lúpavé pagáče, ak ich poznáte, avšak majú iné cesto. Veľmi dobre sa hodia na raňajky s pohárom mlieka alebo čaju či ku kávičke poobede.

8 ks
porcií
120 minút
príprava
10 minút
na 180 °C

Postup

  1. Do preosiatej múky som pridala štipku soli, cukor a všetko som spolu dobre premiešala.
  2. Do zmesi som spravila jamku a pridala vajcia / aj to druhé vajce, len som odfotila skôr/.
  3. Namrvila som čerstvé droždie.
  4. Droždie som posypala kryštálovým cukrom...
  5. ...a zaliala vlažným mliekom, pridala som pokrájané maslo.
  6. Nechala som kvások dobre vykysnúť - asi 15 miinút.
  7. Potom som všetko dôkladne spracovala rukami na hladké, mäkkšie, pružné cesto,...
  8. ...ktoré som nechala prikryté čistou utierkou na teple vykysnúť do dvojnásobného objemu - 1 hodinu.
  9. Po tejto dobe som cesto v mise znovu prepracovala a na doske som z neho vytvarovala valec. Netreba dosku pomúčiť, cesto sa nelepí, ale ak chcete mať istotu, tak len zľahka.
  10. Valec som pokrájala na osem približne rovnakých dielov,...
  11. ... z ktorých som vytvarovala bochníčky a nechala som ich ešte kysnúť 20 minút.
  12. Z vykysnutých bochníčkov cesta som vytvarovala dlhšie šúľky.
  13. Palcom, ukazovákom a prostredníkom ľavej ruky som uchopila jeden koniec šúľka z cesta a okolo štipky z prstov ľavej ruky som pravou rukou obtočila celý šúľok, ktorého druhý koniec som zasunula naspodok a tak vznikol tvar slimáčika. Slimáčiky som uložila na plech s teflonovou foliou a hned som ich vložila na 10 minút do studenej trúby, ktotú som nastavila na teplotu 180 stupňov.
  14. Po 10 minútach slimáčiky v zahrievajúcej sa trúbe takto krásne nakysli, vtedy som ich z trúby vybrala, 2x som ich potrela vaječným bielkom.
  15. Posypala som ich kryštálovým cukrom a vložila späť do už vyhriatej trúby piecť.
  16. Piekla som ich 10 minút, upečené slimáčiky som nechala vychladnúť na doske.
  17. Rozdelila som ich na taniere a podávala.
  18. Pohľad zblízka - postupne sme odlupovali kúsky sústa ako lúpavé pagáče a konzumovali. Cesto je ľahučké ako páper, krásne nadýchané a veľmi ľahko sa odlupuje - preto ten názov.