Skvelé domáce žemle

lucietta - fotkalucietta, 4. januára 2014
Skvelé domáce žemle
Foto: lucietta

Výborné nielen ako hamburgerová žemľa, ale aj na raňajky s maslom a džemom.

4
porcie
40 minút
príprava
25 minút
na 180 °C

Suroviny

250 ml
1,5 PL
40 g
2 PL
1 čl
3 ks
500 g




Postup

  1. 1

    Do misky dáme vlažné mlieko. Pridáme droždie, med, vajíčka, múku a nakoniec soľ. Nakoniec pridáme rozpustené maslo. Vymiesime vláčne cesto a pol hodiny necháme kysnúť. Potom cesto rozdelíme na polovicu, potom znovu na polovicu a každý kus na tri časti. Budeme mať 12 kúskov cesta. Vytvarujeme približne rovnako veľké žemličky (teda aspoň sa snažíme :-) ).

  2. 2

    Žemličky dáme na plech s papierom a ešte necháme asi 15 minút podkysnúť. Rúru predohrejte na 180 stupňov, žemle potrieme vodou a dáme piecť na 10 minút. Vytiahneme plech z rúry, žemľe potrieme rozšľahaným vajíčkom a posypte sézamovými semienkami. Plech vložíme nazad do rúry, aby sa žemle dopiekli, ešte asi 15 minút. A hotovo.

Diskusia k receptu

citroen
tie tri vajíčka v rozpise idú do cesta alebo sa jedným z nich potierajú žemle?
ebaka
Len sa do nich zahryznúť....skveléééé
monika611
Zdravím.;-)
Správne som pochopila že nerobime kvasok ale spravíme hneď cesto? Ďakujem;-)
rea1
Naozaj ma tento recept oslovil svojou jednoduchosťou, večer spravím, som zvedavá, ako to dopadne. :-)
lucialujza
sú skutočne skvelé, nemala som sušené droždie, dala som celú kocku čerstvého a zarobila kvások z mlieka, medu a trošku múky a vypracovala
priateľ sa neskutočne vytešoval :-)
62milan
Brutalna hluposť ako zničiť ingrediencie. Vytiahnuť v polke pečenia kysnute cesto? To fakt?




SÚŤAŽ: Takto využívajú Maresi mliečko naši čitatelia