Škvarky fotorecept

ketty3811 - fotkaketty3811, 3. septembra 2011
Škvarky (fotorecept)
Foto: ketty3811

Asi pred mesiacom tu bola diskusia o škvarkách.Každý pridal svoj osvedčený recept.Tak som experimentovala a vyskúšala podľa @elian44 v pekárničke a podľa @sovka62 na Zobraziť celý popisAsi pred mesiacom tu bola diskusia o škvarkách.Každý pridal svoj osvedčený recept.Tak som experimentovala a vyskúšala podľa @elian44 v pekárničke a podľa @sovka62 na masti.

Suroviny

  na topenie




Postup

  1. 1

    Potrebné množstvo slaniny

    Škvarky (fotorecept) - obrázok 1
  2. 2

    nakrájame na kocky.

    Škvarky (fotorecept) - obrázok 2
  3. 3

    Do pekárničky som naliala trochu mlieka,

    Škvarky (fotorecept) - obrázok 3
  4. 4

    vložila som nakrájanú slaninu

    Škvarky (fotorecept) - obrázok 4
  5. 5

    a zapla program marmeláda.

    Škvarky (fotorecept) - obrázok 5
  6. 6

    podľa rady @elian44 som nechala program pustený 2x,ale v polovici druhého procesu som to už vypla,lebo už boli hotové.

    Škvarky (fotorecept) - obrázok 6
  7. 7

    Masť zlejeme do fľaše a na škvarkách si pochutnávame.

    Škvarky (fotorecept) - obrázok 7
  8. 8

    Druhý postup som robila podľa @sovka62.Slaninu som najprv opiekla na troche masti.

    Škvarky (fotorecept) - obrázok 8
  9. 9

    Slanina sa pekne topila.

    Škvarky (fotorecept) - obrázok 9
  10. 10

    Masť som postupne odoberala.Na záver som priliala trochu mlieka.

    Škvarky (fotorecept) - obrázok 10
  11. 11

    Škvarky sa pekne vyškvarili.

    Škvarky (fotorecept) - obrázok 11
  12. 12

    Snáď sa tento receptík niekomu zíjde.:-))

Diskusia k receptu

danculka
Do prčíc,na čo všetko sa to dá použiť,tak to by ma nenapadlo,máš ich super,to je vôňa...
marianne69
....no mnaaam,robis neskutocne chute,doprajem si ich raz rocne,ale o to viac si ich vychutnam,v pekarnicke som nikdy neskusala,preto ukladam
evanaaa
Ketty3811, myslím, že tei druhé sú krajšie, tie z pekárničky sú moc prepečené, aj masť je tmavá. Nedávno som aj ja vytápala, ale neviem, prečo sa mi rozmrvia, nezostanú kocky aké som nakrájala, ale mrvance. Žeby preto, lebo som ich dopredu solila? Masť mám peknú žltučkú ako ty v tom druhom pokuse, po stuhnutí je pekná biela a od mlieka voňavá, len tie škvarky.....Nabudúce skúsim nesoliť. Ale niekto solí aj počas vytápania a má ich vcelku, ako ty.
evusik
tak toto ma dostalo, topiť masť v pekárničke... musím to vyskúšať, lebo mne sa nechce stáť pri sporáku :-) a tie oškvarčeky, dala by som si aj keď je už veľa hodín .-)
palokuchki
Ja si tiez myslim, ze tie druhe su lepsie. Mas aj krasnu cistu mast, ktoru mozes pouzit na pecenie alebo vyprazanie. Ta prva sa mi zda spalena. Casto roztapam slaninu, ale nikdy som nedavala mlieko. Vdaka ti za recept. Na buduce prilejem mlieko na oskvarky podla @sovky62.
hubata
@evanaaa - myslím že to bude kvalitou slaniny, ja tiež nesolím dopredu slaninu, ale až škvarky na mise. Veru keď sa prskne trochu mlieka tak nielen škvarky sú pekné a chutné, ale aj tá masť má inú chuť. Takéto chute uprostred leta mi narobiť. No ale zasa mastný chleba s čerstvou rajčinou, paprikou a cibuľou .......... to má niečo do seba, že varecháčky?
medovnicek
tie druhé vyzerajú lepšie to je pravda, ale také pre pečenejšie mne chutia viac
ketty3811
aj mne sa viac pozdávali tie druhé.:-)Tie z pekárničky,ked som zapla druhý cyklus,sa pri miešani trochu pomagali a možno preto sa potom tak spiekli.Asi som to mala vypnuť po prvom cykle a potom prípadne dorobobiť na panvici.Ale dobré boli obidvoje.:-)Solila som až po vybratí na tanier.Dík za ohlasy.
marienka44
@Ketty3811 ,ja pravidelne vytapam slaninu. Kupujem u dobreho masiara. Slanina sa nakraja na kocky asi 3x3 cm velke. Dam ich do velkej liatinovej rajnice, nasolim, rukami premiesam. Podlejem trochou vody a na platnicke zacinma vytapat prikryte pokrievkou. Po chvili je slanina od pary z vody napuchnuta. Od toho momentu uz natrvalo odkryjem a miesam. Priebezne zlievam mast do pohara alebo do smaltovaneho hrnca. Mast nie je prepalena, ale biela ako padly sneh. Pouzivam ju na varenie. Potom az pridam mlieko, malo a miesam uz len oskvarky . Tie dostanu peknu farbu a pustia dalsiu mast. Tu uz dam do inej nadoby, lebo je tmavsia a pouzivam ju napr. do pagacov. Cez sito oskvarky zbavim tlacenim varechy prebytocnej masti, dam do porcelanovej misy a mozu sa konzumovat s chlebikom, s cibulou. :-)
tothka
Páčia sa mi hlavne tie druhé škvarky a hlavne spôsob ich prípravy, iba sú na mňa trochu moc veľké. Ja slaninku zvyknem pokrájať na menšie kúsky a po vyškvarení z oškvarkov ešte vytlačím masť, doslova ich vylisujem cez zemiakový lis. Takéto suchšie nám chutia oveľa viac, posolené a s čerstvým chlebíkom, mňam, hneď by som si dala.
tatranka
Toto je pre mňa raj.Pravidelne kupujem surovú slaninu a z menšími obmenami ju robím ako ty.Len mám strojček na pretlačenie škvariek a odmastiť ich.Žiadne kupované škvarky,nenahradia tie domáce.
sovka62
Načo som ja toto otvorila tesne pred obedom!? Také chute si mi narobila, že by som sa najradšej vybrala na nákup hľadať tú slaninu.
tetuska
vyskúšam, pred týždňom som piekla závin-škoricový aj makový, super, rýchla príprava, ale toto by ma nenapadlo, idem na odber krvi, tak až potom, aby sa mi nezvýšil cholesterol od toľkej dobroty....
1x erisam
eunika
Tu sa nám otvárajú úplne nové obzory,nikdy by mi nenapadlo robiť škvarky v pekárničke,super...
ketty3811
ej,ale som vám narobila chute.:-))) @tatranka ,aký je to strojček na pretláčanie škvariek?o takom som ešte nepočula.@sovka62 ,tvoj recept na škvarky sa mi osvedčil,už budem robiť iba takto.:-) Ale zase v tej pekárničke to je bez práce,tak teraz neviem...V pekárničke vyskúšam ešte raz,ale iba jeden cyklus.:-)
evicka63
Je pravda, že od mlieka sú škvarky tmavšie a aj masť má inú chuť, preto sa aspoň u nás pridáva mlieko až na konci praženia, keď je už masť "zliata" a v hrnci zostane len trocha aby škvarky dostali takú červenkastú farbu. V pekárničke som ich ešte nerobila, ale skúsim a namiesto mlieka tam dám trochu vody.
evanaaa
Ketty, ak ti je jednoduchšie v pekárničke, rob ich tam, možno stačí len skrátiť čas,a by neboli prepálené, prípadne ich dorob, ako hovoríš, na panvici. Aj ja som naposledy robila podľa Sovky a aj tak sa mi spiekli spolu, neviem, prečo.
tinca
aj ja chválim tie druhé škvarky, ja som robievala podobne ako @evi čka63
garanco
Tiež si robievam doma masť zo surovej slaniny, ale ten postup v pekárničke musím vyskúšať! Ja som ešte nikdy nesolila slaninu pred pražením, ani som o tom ešte nepočula.
rulik
som za druhý spôsob,len nezberám masť priebežne lebo kým vrú tak je v masti voda a tá potom ostane aj po stuhnutí,ja doškvarím tak keď už menej vrú, vypnem scedím škvarky, masť odložím škvarky vrátim do hrnca na oheň prelejem asi 1/2 dl mliekom aby chytili ešte lepšiu farbu a odstavím, ešte teplé posolím aby na nich soľ držala lebo na studených nedrží
evusik
my sme zrovna pred týždňom topili masť a robili sme v pekárničke (nie prvý krát) a musím veľmi pochváliť tento spôsob... kvalita masti a oškvarkov samozrejme záleží nielen od prípravy ale aj od slaniny a keďže slaninu kupujeme, asi ako väčšina, tak sa môže stať, že výsledok nie je vždy uspokojivý... musím si ale zaklopať, máme dobrého mäsiara :-) a vytopená masť aj oškvarky boli vždy výborné... v pekárničke sa mi to páči preto, že je to bez roboty, netreba sa báť prepálenia a hlavne nemusím dva dni vetrať ťažký mastný pach zo smaženia :-)
maska3
ani ja masť neodoberám počas vytápania lebo v slanine je voda a počas škvarenia sa vyparuje , odoberám až keď je jej v hrnci veľa a začne prskať . Mám skúsenosť , že masť po vychladnutí je tuhšia a netopí sa tak rýchlo . Keď vytápam slaninu tak si do toho prihodím pár kúskov rebierok alebo bôčiku a nechám to upiecť spolu a asi 10 minút pred vypnutím vhodím do masti 1 - 2 strúčiky očisteného cesnaku (nie skôr lebo cesnak sa spáli a zhorkne ) masť je krásne voňavá . Ak máte radi cesnak tak dajte aj viac . Chutí mi aj upečený cesnak vždy ho lovím medzi oškvarkami v sitku.




SÚŤAŽ: Takto využívajú Maresi mliečko naši čitatelia