Slané chuťovky
Slané chuťovky

Škvarkové slané trojuholníky fotorecept

staja - fotkastaja, 26. decembra 2017
Škvarkové slané trojuholníky (fotorecept)
Foto: staja

Rýchle slané pečivo, chuťovo podobné pagáčikom, ktoré si obľúbite, lebo je rýchlejšie hotové.

60 minút
príprava
20 minút
na 200 °C

Suroviny

300 g
200 g (alebo špaldová)
100 ml
2 ČL
350 - 400 ml
42 g
1 PL
Plnka:
1 ks
1 - 1,5 ČL
250 g
Na potretie:
1 ks
Na posypanie:

Moje poznámky

Prihlás sa do Varechy a zapisuj si svoje poznámky k receptom.

Postup

  1. 1

    Preosejeme múky, pridáme ostatné suroviny do cesta a vzídený kvások. Robila som už aj zo 400 g múky a 100g otrúb. Je tam tolerancia v použití mlieka, ktoré prilievame postupne, podľa toho, ako nám múka prijme tekutinu. Vypracujeme stredne tuhé nelepivé cesto a necháme cca 1 hodinu kysnúť. Zatiaľ si pripravíme plnku zo škvarkov, do ktorých pridáme žĺtok a soľ. Po vykysnutí cesto rozdelíme na 2 časti, vyvaľkáme na dlhší obdĺžnik a na každý natrieme polovicu škvarkovej plnky.

    Škvarkové slané trojuholníky (fotorecept) - obrázok 1
  2. 2

    Pevne zvinieme a mierne natiahneme do dĺžky.

    Škvarkové slané trojuholníky (fotorecept) - obrázok 2
  3. 3

    Nakrájame na trojuholníky, ktoré nebudú špicaté.

    Škvarkové slané trojuholníky (fotorecept) - obrázok 3
  4. 4

    Uložíme ich na pečiaci papier alebo fóliu trošku ďalej od seba, aby sa nezlepili pri pečení. Necháme ich chvíľu podkysnúť - trochu sa zväčšia. Rozohrejeme si rúru na 200 °C. Pred pečením potrieme rozšľahaným bielkom a posypeme semienkami.

    Škvarkové slané trojuholníky (fotorecept) - obrázok 4
  5. 5

    Pečieme cca 15 -20 minút do zlatova. Soľ používame podľa vlastného uváženia - či budú k vínečku alebo len tak zakusnúť.

    Škvarkové slané trojuholníky (fotorecept) - obrázok 5

Diskusia k receptu

18 komentárov k receptu
Ďakujem za pozitívne komentáre, je to u nás obľúbená slaná chuťovka. A keďže najlepšie sú čerstvé, tak hneď po upečení zopár kúskov dám do 1-2 mikroténových vreciek a zamrazím. Aj po rozmrazení je to pochúťka - chutia ako čerstvé.
To, že toto chutí a zmizne rýchlo zo stola, nepochybujem. Takéto kysnuté robím so všetkým možným, ale so škvarkami ma to ešte nenapadlo. Keď škvarky, tak len škvarkové pagáčiky. Vďaka za nový recept. Máš ich krásne :)
@Siisa (29.12.2017 11:13)

Vďaka za milé slová, je to rýchlejšie ako prekladané pagáčiky a chuť je porovnateľná. S cestom sa výborne pracuje, mám v úmysle vyskúšať s kváskom miesto droždia. Len to by už nebola takáto rýchla chuťovka.
Tento recept určite vyskúšam, keďže mi ho dnes poslala Varecha na pripomenutie :-) je obdobie kedy všetko so škvarkami organizmus prehreje a keďže všade okolo sa pečú pampúšiky, krapne, fánky tak je radšej niečo slané .-)

Pridaj komentár k receptu: