Škvarkové pagáče

soncya - fotkasoncya, 4. júna 2012
Škvarkové pagáče
Foto: soncya

Jedným z mojích prvých receptov tu na Vareche boli " Akožeškvarkové pagáče". Včera som robila ich originál verziu, nakoľko už nemuseli byť " lait" Zobraziť celý popisJedným z mojích prvých receptov tu na Vareche boli " Akožeškvarkové pagáče". Včera som robila ich originál verziu, nakoľko už nemuseli byť " lait" .

90 minút
príprava
20 minút
na 180 °C

Suroviny

750 g
1 ČL
20 g
0,3 l
0,3 l
2 ks
3 PL
250 g
1 ČL




Postup

  1. 1

    Tentokrát som si pripravila kvások z múky, vlažného mlieka, droždia a cukru. Do misy som vsypala múku, pridala soľ, 1 vajce, 2 lyžice zmäknutej bravčovej masti, vykysnutý kvások a teplé mlieko. Začala som vypracovávať cesto a riedila som ho teplou vodou do takej stredne hustej konzistencie. Cesto vypracovávam výlučne rukou a dovtedy, 1. kým sa mi neodlepuje od misy, 2. kým nie je na povrchu úplne hladké, 3. kým sa na ňom nezačnú robiť bublinky ( to sú 3 rady mojej milovanej babičky). Takže vandlík medzi nohy a pravá ruka ala Rambo....

  2. 2

    Vypracované cesto (mne to trvá asi 5 minút, ale poctivo makám) posypem múkou a prikryjem čistou utierkou a dám asi na hodinku vykysnúť. (teraz to v tomto teple ide raz-dva) Keď je cesto raz také veľké ako bolo, tak ho vyklopím na pomúčenú dosku a rozvaľkám. Na povrch natriem na hrubo pomleté oškvarky a skladám ako obálku, rozvaľkám ešte raz a ešte raz preskladám, rozvaľkám a nechám odpočinúť asi 15 minút.

  3. 3

    Odpočinuté, nakysnuté cesto rozvaľkám, asi na 2 cm celé potriem rozšľahaným vajíčkom a nožíkom na povrchu narežem mriežku. Až takéto ponatierané cesto vykrajujem formičkou, alebo krájam na štvorce. (Teraz pohár) Poukladám na masťou potretý plech a šup do rúry na 20 minút pri 180 stupňoch.

    Škvarkové pagáče - obrázok 3
  4. 4

    Dobrú chuť!!!

    Škvarkové pagáče - obrázok 4

Diskusia k receptu

marianne69
a ja mam v chladnicke 1/2 kg skvarkov a neviem co s nimi,nuz tvoje pagaciky vyskusam...
cica2
krásne sa ti vydarili, veru by som si teraz dala niečo slané :-)
marienka44
@Soncya chcem sa spytat, co su to pekarenske kvasnice? Su ine ako bezne kupujeme? Lebo z tych mnozstvo 20 g by bolo malo na tak vela muky.
1365_1270586392 - profilový obrázok
esi
esi
Mne sa tiež zdá, že tých 20 g. kvasníc na to množstvo múky je málo. Alebo žeby tie pekárenské boli iné?
Ale vyzerajú ozaj dobre.
soncya
@marienka44 a @esi , pekárenské kvasnice kupujem v pekárni na váhu, a skutočne to množstvo stačí, opísala som reálny postup ako som to robilla, nie je to recept z knižky. Ja celkove dávam menej droždia, krásne vykysne, ale nie je to také predierované - prázdne. Ono je to vlastne pol kocky droždia.
frona
vyzerajú úžasne a určite sú vynikajúce...mňam
mia2404
Vyzerajú pekne , ukladám na vyskúšanie , pár krát som skúšala a boli také suché ale hádam teraz to bude ok:-)
daniela1
Dobrý recept. No ja som v sobotu piekla bryndzové so zemiakmi. Nedávam do receptu, lebo som nestihla odfotiť. Skôr sa zjedli. Cesto približne také ako tvoje, no po vykysnutí som ho rozvaľkala, v mrazáku som mala 100 % bryndzu dlhšie, bála som sa ju použiť na pomazánku, tak som ju natrela na cesto, nastrúhala maslo, a dva varené zemiaky. Cesto som poprekladala, rozvaľkala a nechala oddýchnuť. Potom som povykrajovala pagáčiky, potrela vajíčkom, posypala rascou, hrubou soľou a sezamom. tak 35-40 min pri 180 som ich upiekla. Tie zemiaky urobili svoje, boli mäkučké aj na druhý deň.
soncya
@daniela1 , museli byť super, aj ja pridávam do kysnutých slaných všetko čo sa mi vyskytne v chladničke a väčšinou to dopadne super. Vykašli sa na obrázok a hoď ich do RP. Je to dobrý nápad na slaný snack!




SÚŤAŽ: Takto využívajú Maresi mliečko naši čitatelia