Škvarkové pagáče

Autor receptu: soncya

Jedným z mojích prvých receptov tu na Vareche boli " Akožeškvarkové pagáče". Včera som robila ich originál verziu, nakoľko už nemuseli byť " lait" .

90 minút
príprava
20 minút
na 180 °C

Postup

  1. Tentokrát som si pripravila kvások z múky, vlažného mlieka, droždia a cukru. Do misy som vsypala múku, pridala soľ, 1 vajce, 2 lyžice zmäknutej bravčovej masti, vykysnutý kvások a teplé mlieko. Začala som vypracovávať cesto a riedila som ho teplou vodou do takej stredne hustej konzistencie. Cesto vypracovávam výlučne rukou a dovtedy, 1. kým sa mi neodlepuje od misy, 2. kým nie je na povrchu úplne hladké, 3. kým sa na ňom nezačnú robiť bublinky ( to sú 3 rady mojej milovanej babičky). Takže vandlík medzi nohy a pravá ruka ala Rambo....
  2. Vypracované cesto (mne to trvá asi 5 minút, ale poctivo makám) posypem múkou a prikryjem čistou utierkou a dám asi na hodinku vykysnúť. (teraz to v tomto teple ide raz-dva) Keď je cesto raz také veľké ako bolo, tak ho vyklopím na pomúčenú dosku a rozvaľkám. Na povrch natriem na hrubo pomleté oškvarky a skladám ako obálku, rozvaľkám ešte raz a ešte raz preskladám, rozvaľkám a nechám odpočinúť asi 15 minút.
  3. Odpočinuté, nakysnuté cesto rozvaľkám, asi na 2 cm celé potriem rozšľahaným vajíčkom a nožíkom na povrchu narežem mriežku. Až takéto ponatierané cesto vykrajujem formičkou, alebo krájam na štvorce. (Teraz pohár) Poukladám na masťou potretý plech a šup do rúry na 20 minút pri 180 stupňoch.
  4. Dobrú chuť!!!