Škoricový chlebík fotorecept

lujzita - fotkalujzita, 23. marca 2013
Škoricový chlebík (fotorecept)
Foto: lujzita

Toto je bezlepková alternatíva zaujímavého "chlebíka", ktorý je sladká chuťovka ku káve či čaju. Pôvodný anglický recept je klasický s normálnou múkou. Škoricu mám Zobraziť celý popisToto je bezlepková alternatíva zaujímavého "chlebíka", ktorý je sladká chuťovka ku káve či čaju. Pôvodný anglický recept je klasický s normálnou múkou. Škoricu mám veľmi rada, takže som urobila pokus s bezlepkou, ktorý sa vydaril a chutil všetkým.

120 minút
príprava
35 minút
na 180 °C

Suroviny

500 g
1/4 pohára (alebo hnedý)
1 ks
1 štipka
60 g
1/3 pohára
1/4 pohára
2 ks
Na posypanie:
1 ks
2 lyžice
60 g
1 pohár




Postup

  1. 1

    V miske si zmiešame múku (treba si nechať cca 50g na rozvaľkanie cesta resp. na vysypanie formy), cukor (ja som použila hnedý, ale môže byť kľudne aj klasika biely), sušené droždie a soľ. Múka v originálnom recepte bola typicky anglicka "all purpose". Bezlepkovú som použila takú všeobecnú na varenie aj pečenie. Ak sa niekomu nedarí so sušeným droždím, kľudne môže dať droždie do tekutej časti na jeho aktiváciu.

  2. 2

    Osobitne si vymiešame vodu, mlieko, pridáme rozpustené maslo a vajíčka. Použila som na odmeranie pohár o veľkosti cca 250 ml.

  3. 3

    Spojíme spolu obidve hmoty - tekuté a suché a vymiešame cesto. Necháme vykysnúť cca 1 hodinu, teda tak, aby cesto zdvojnásobilo objem. Takto vypadalo cesto, než som ho dala na vál na rozvaľkanie.

    Škoricový chlebík (fotorecept) - obrázok 3
  4. 4

    Cesto rozvaľkáme na veľkosť cca 44x35 cm. Posypeme cukrom aj vanilkovým, škoricou a pokropíme rozpusteným maslom. Toho cukru a škorice vypadá byť veľa ale výsledný efekt stojí za to. Potom cesto pokrájame na pásy široké cca 6 cm, resp. podľa rozmeru formy, kde sa bude chlebík piecť.

    Škoricový chlebík (fotorecept) - obrázok 4
  5. 5

    Pásy cesta poukladáme na seba. Je potrebná trocha opatrnosti, lebo cesto je krehké.

    Škoricový chlebík (fotorecept) - obrázok 5
  6. 6

    Pásy naukladané na seba pokrájame na cca 6 častí. Tie potom kolmo naukladáme zaradom do vymastenej a múkou vysypanej formy (ja som použila jánske sklo, ale forma na srnčí chrbát sa dá tiež). Mne sa všetko nezmestilo (forma je dlhá cca 23 cm), tak som zvyšok dala do malej zapekacej misky na mufiny.

    Škoricový chlebík (fotorecept) - obrázok 6
  7. 7

    Pečieme na 180° cca 30-35 min, kým nie je povrch zlato-hnedý. Po upečení nechajte chvíľu odpočinúť a potom hurá do toho. Posýpka medzi jednotlivými vrstvami spôsobí, že sa chlebík pekne oddeľuje. Prajem dobrú chuť.

    Škoricový chlebík (fotorecept) - obrázok 7

Diskusia k receptu

twiiity
Hmmm, tak toto sa mi ale že ohormne páči :) škoricu milujem, určite vyskúšam. Ak chcem použiť klasickú múku, nie bezlepkovú, tak ktorú? Hladkú, polohrubú?? Alebo nejakú inú špeciálnejšiu?? :) Ďakujem.
hubata
Súhlasím @radost , tak sa na seba zlostím že som závislák na www.varecha.sk - ani nevieš ako. Striehnem .... "len aby mi nič neušlo" a tu stále pribúdajú krajšie a krajšie recepty - no je to týranie!
Aj tento recept @Lujzita je skvelý i keď piecť s bezlepkovou múkou neviem a tie osie hniezda s obyčajnou múkou mám uložené v KK.
Výzva: baby už aj prestaňte piecť a pridávať sem tie ohromné recepty!!!!

(hehe ......opovážte sa poslúchnuť!)
jajaem
idem to hneď vyskúšať, ale s normálnou múkou :) joj škoricu ja môžem
takina
Robím podobne,kúsky cesta ako na dukátové buchtičky namáčam do rozpusteného masla,do škorice s cukrom a posypem posekanými orechami,ukladám do bábovkovej formy.máme to veľmi radi.
astheart
Ještě chci dodat, že těsto podle toho polského receptu bylo velmi jemné, lehoučké, rozplývalo se na jazyku. Recept se trochu liší od Luizitina. :)
twiiity
Robila som, je to niečo fantastické :) samozrejme som musela chutnať hneď po vybratí z plechu, ale vychladnuté je to najlepšie, mňam! :)
bibka
Tak tento musím vyskúšať! Pekne sa ti podaril :)
salinka
Úplne si viem predstaviť tú úžasnú chuť škorice a jemných plátkov cesta. To určite vyskúšam. Dík za recept.




SÚŤAŽ: Takto využívajú Maresi mliečko naši čitatelia