Škoricový chlebík (fotorecept)

Autor receptu: lujzita

Toto je bezlepková alternatíva zaujímavého "chlebíka", ktorý je sladká chuťovka ku káve či čaju. Pôvodný anglický recept je klasický s normálnou múkou. Škoricu mám veľmi rada, takže som urobila pokus s bezlepkou, ktorý sa vydaril a chutil všetkým.

120 minút
príprava
35 minút
na 180 °C

Suroviny

Postup

  1. V miske si zmiešame múku (treba si nechať cca 50g na rozvaľkanie cesta resp. na vysypanie formy), cukor (ja som použila hnedý, ale môže byť kľudne aj klasika biely), sušené droždie a soľ. Múka v originálnom recepte bola typicky anglicka "all purpose". Bezlepkovú som použila takú všeobecnú na varenie aj pečenie. Ak sa niekomu nedarí so sušeným droždím, kľudne môže dať droždie do tekutej časti na jeho aktiváciu.
  2. Osobitne si vymiešame vodu, mlieko, pridáme rozpustené maslo a vajíčka. Použila som na odmeranie pohár o veľkosti cca 250 ml.
  3. Spojíme spolu obidve hmoty - tekuté a suché a vymiešame cesto. Necháme vykysnúť cca 1 hodinu, teda tak, aby cesto zdvojnásobilo objem. Takto vypadalo cesto, než som ho dala na vál na rozvaľkanie.
  4. Cesto rozvaľkáme na veľkosť cca 44x35 cm. Posypeme cukrom aj vanilkovým, škoricou a pokropíme rozpusteným maslom. Toho cukru a škorice vypadá byť veľa ale výsledný efekt stojí za to. Potom cesto pokrájame na pásy široké cca 6 cm, resp. podľa rozmeru formy, kde sa bude chlebík piecť.
  5. Pásy cesta poukladáme na seba. Je potrebná trocha opatrnosti, lebo cesto je krehké.
  6. Pásy naukladané na seba pokrájame na cca 6 častí. Tie potom kolmo naukladáme zaradom do vymastenej a múkou vysypanej formy (ja som použila jánske sklo, ale forma na srnčí chrbát sa dá tiež). Mne sa všetko nezmestilo (forma je dlhá cca 23 cm), tak som zvyšok dala do malej zapekacej misky na mufiny.
  7. Pečieme na 180° cca 30-35 min, kým nie je povrch zlato-hnedý. Po upečení nechajte chvíľu odpočinúť a potom hurá do toho. Posýpka medzi jednotlivými vrstvami spôsobí, že sa chlebík pekne oddeľuje. Prajem dobrú chuť.