Šišky z plechu

lia66 - fotkalia66, 24. októbra 2011
Šišky z plechu
Foto: lia66

Už neviem odkiaľ tento recept mám...a priznám sa, že som naň aj zabudla...no, moji chlapi po dlhej dobe zatúžili po sladkom obede, tak som Zobraziť celý popisUž neviem odkiaľ tento recept mám...a priznám sa, že som naň aj zabudla...no, moji chlapi po dlhej dobe zatúžili po sladkom obede, tak som vytiahla moje zápisky...nie sú to síce tie "pravé" šišky, ale chuťovo sú úžasné-cesto obsahuje strúhaný zemiak, domácu masť a olej...tej masti a oleja je "len" po 2 PL, takže šišky nie sú také "ťažké", ako keď sa vysmážajú.

Suroviny

500g
2 PL
1 ks
štipka
1 ks-stredný
1 ks
2 PL
2 PL
250 ml




Postup

  1. 1

    Zmiešame múku s cukrom a sušeným droždím, pridáme varený, strúhaný zemiak a soľ. Pridáme domácu masť, olej, vajce a mlieko-všetko izbovej teploty...respektíve, ak to nerobíte v pekárničke(lebo dá sa aj v nej), tak mlieko by malo byť "vlažné". Spracujeme, aby nám vzniklo "vláčne" cesto-necháme hodinu v teple kysnúť. Vykysnuté cesto rozvaľkáme na pomúčenej doske a šialkou, pohárom(alebo, ako komu vyhovuje)vykrajujeme placky...do každej dáme náplň, akú uznáme za vhodnú(ja som dávala domáci ríbezľovo/černicový džem a nutellu-ale aj čučoriedková náplň je mňamózna!)

    Šišky z plechu - obrázok 1
  2. 2

    Uzatvorte, ako buchty...rozložíme na plech s pečiacím papierom s uzatvorenou stranou na spodok-rozložte ich v dostatočnom rozostupe...dosť "naberú".

    Šišky z plechu - obrázok 2
  3. 3

    Pečieme vo vyhriatej rúre na 200st...cca 20min-viac určite nie!...horúce potrieme maslovačkou rozpusteným maslom...chvíľu počkáme(cca 3-5 min)a pocukrujeme-keby sme začali cukrovať hneď, tak rozpustené maslo by ešte nevsiaklo do šišiek, tým pádom by sa cukor roztápal a minuli by sme ho hodne! PS:pridám ešte náplň čučoriedkovú:300g čučoriedok, 1 Pl cukru, 1 Pl kukuričného škrobu)...čučoriedky povaríme s cukrom a zahustíme škrobom. Prajem dobrú chuť...verím, že budú chutiť-moji chlapi ich zbáchali za pár hodín...apropó, ja som na vykrajovanie použila "klasické"šialky-priemer 7,5 cm a vyšlo mi 30 ks...no, ako som spomínala, tak hodne naberú, takže môžte použiť aj menší pohár, alebo zdvojnásobiť dávku-komu je tých 30ks málo

Diskusia k receptu

naninka1
Ja som to robila pred pár rokmi,ako "ditne šišky", mne chutili, ale chlapom sa zdali veľmi suché
rela
Robila som podobný recept odtiaľto z Varechy, trochu sa podlievajú vodou. Boli výborné, neboli mastné a chutili aj vnukovi a to je čo povedať. Vyskúšam aj tento recept. Vďaka
siskam
Neviem, mne stále pripadajú / podľa obrázku/ ako pečené buchty. Nepochybne sú výborné, ale musím ich vyskúšať, aby som vedela či ozaj chutia ako šišky. V každom prípade sa na ne teším.
oldomachac
dobry den, ako tu citam, prispevky su tu len od zien, ale ja muz skusim pochvalit svoju manzelku, ktora tiez robieva sisky, neviem sice ako a podla akeho receptu,(ja sa viac miesam do varenia, ked sa vari maso) ale su vynikajuce, nielen chutovo, ale aj na vzhlad (lebo aj oci jedia!!!!!..... ), ma doma dvoch chlapov a sisky zmyznu zo stola, prv ako nejake chyrne rezne a to je co povedat o kvalite sisiek od mojej manzelky, dobru chut!
diabambulka
no tak ja som mala podobný recept a volalo sa to šišky bez vysmážania, bola som unesená aké super a je to zdravšie ako na toľkom oleji, ale z výsledku som bola veľmi sklamaná. Od klasických šišiek ako ich poznáme to malo ďaleko, boli to naozaj skôr pečené buchty :-(
lia66
Ako som písala-nie sú to tie "pravé" šišky. Chuťovo sú niečo medzi šiškami a buchtami(aj preto som tomu dala taký názov)-nám chutia neskutočne a vyhráva u nás fakt, že nie sú také mastné. Pôvodný názov bol niečo, ako rozpeky, alebo tak nejak. A samozrejme-každému chutiť nemusia...každý máme to svoje naj.
evanaaa
Je fakt, že šišky sú len vyprážané, ak dám kysnuté cesto do rúry piecť už sú to skôr buchty, čo ale na chuti neuberie, iste sú dobré s tým lekvárom. Ale kto si chce pochutnať na pravých šiškách s rumom, tieto ich nenahradia, aj keď - opakujem - sú výborné.
alexdidi
Nepochybujem o tom,že sú výborné,len nechápem,prečo ich nazývať šišky?Veď sú to jasne pečené buchty.Chuť musí byť rozdielna.Nechápem tomu,že chuť je niečo medzi šiškami a buchtami.
afataga
ja som uz robila podobne a pred vlozenim to truby som ich potrela rozpustenym maslom
3sandra3
joooj,,,ohromné šišky... nerobila som zatiaľ na plechu, vyskúšam
mariaklara
Ja mám tiež recept na šišky pečené v rúre, po vybratí z rúry ich potriem rozpusteným maslom a umom ( rumom ). A tieto určite vyskúšam, mám trochu iný recept. Dám ti vedieť ako chutili. Sú určite zdravšie.
lia66
Ďakujem za niektoré milé komentáre...oldomachac-klobúk dole pred vami!...Vaša manželka vo vás musí mať úžasného partnera!...nie je veľa chlapov(našťastie náš Tatik vie tiež oceniť moju snahu), ktorí pochvália svoju manželku a gor pred druhými!...bohužiaľ, ľahšie sa niečo skritizuje, akoby sa našlo v tom niečo pozitívne-teraz myslím všeobecne...želám vám, aby vaša manželka len samé dobroty varila a vypekala.
lia66
alexdidi...prečo ich nazývať šišky?...LEBO!...proste sa mi to tak páči...Ty si môžeš dať názov iný, alebo ich ani skúšať nemusíš...každý si môžme vybrať-buď/alebo...je to len a len na nás:-))
babidka
uz som robila podobne sisky z Varechy - a nam chutili:-) Dokonca velmi...to boli tie , co sa potieraju na zaver rumom .Ja som rum musela vynechat ale boli dobre aj tak ! Teraz vyskusam aj tieto .Manzelovi sice vyprazane chutia , ale vraj ma potom "tazobu na zaludku" a tak si pyta tieto pecene .
tetuska
konečne som sa dostala k nim-myslím tým, že sa mi nechce pracne vyprážať a urobím tieto, lebo aj na pohľad vyzerajú vynikajúco, zajtra upečiem, potom napíšem svoje postrehy...




SÚŤAŽ: Takto využívajú Maresi mliečko naši čitatelia