Šišky z plechu

Autor receptu: lia66

Už neviem odkiaľ tento recept mám...a priznám sa, že som naň aj zabudla...no, moji chlapi po dlhej dobe zatúžili po sladkom obede, tak som vytiahla moje zápisky...nie sú to síce tie "pravé" šišky, ale chuťovo sú úžasné-cesto obsahuje strúhaný zemiak, domácu masť a olej...tej masti a oleja je "len" po 2 PL, takže šišky nie sú také "ťažké", ako keď sa vysmážajú.

Postup

  1. Zmiešame múku s cukrom a sušeným droždím, pridáme varený, strúhaný zemiak a soľ. Pridáme domácu masť, olej, vajce a mlieko-všetko izbovej teploty...respektíve, ak to nerobíte v pekárničke(lebo dá sa aj v nej), tak mlieko by malo byť "vlažné". Spracujeme, aby nám vzniklo "vláčne" cesto-necháme hodinu v teple kysnúť. Vykysnuté cesto rozvaľkáme na pomúčenej doske a šialkou, pohárom(alebo, ako komu vyhovuje)vykrajujeme placky...do každej dáme náplň, akú uznáme za vhodnú(ja som dávala domáci ríbezľovo/černicový džem a nutellu-ale aj čučoriedková náplň je mňamózna!)
  2. Uzatvorte, ako buchty...rozložíme na plech s pečiacím papierom s uzatvorenou stranou na spodok-rozložte ich v dostatočnom rozostupe...dosť "naberú".
  3. Pečieme vo vyhriatej rúre na 200st...cca 20min-viac určite nie!...horúce potrieme maslovačkou rozpusteným maslom...chvíľu počkáme(cca 3-5 min)a pocukrujeme-keby sme začali cukrovať hneď, tak rozpustené maslo by ešte nevsiaklo do šišiek, tým pádom by sa cukor roztápal a minuli by sme ho hodne! PS:pridám ešte náplň čučoriedkovú:300g čučoriedok, 1 Pl cukru, 1 Pl kukuričného škrobu)...čučoriedky povaríme s cukrom a zahustíme škrobom. Prajem dobrú chuť...verím, že budú chutiť-moji chlapi ich zbáchali za pár hodín...apropó, ja som na vykrajovanie použila "klasické"šialky-priemer 7,5 cm a vyšlo mi 30 ks...no, ako som spomínala, tak hodne naberú, takže môžte použiť aj menší pohár, alebo zdvojnásobiť dávku-komu je tých 30ks málo