Foto: mariaklara
Tento recept som našla v českom časopise " Knihovnička ", pripravila som ho s menšími úpravami, lebo originál mi nesedel. Dnes vlastne už to Zobraziť celý popisTento recept som našla v českom časopise " Knihovnička ", pripravila som ho s menšími úpravami, lebo originál mi nesedel. Dnes vlastne už to bolo včera,mi chutilo niečo sladké, ale pri šporáku sa mi nechcelo stáť a tráviť tam celé predpoludnie, vonku bolo totiž okolo 30°, tak som to riešila rýchlovkou.
porcií
príprava
na 150-180 °C
Postup
-
1
Pripravíme si:
-
2
Do misky si preosejeme múku, do jednej strany si dáme rozpustené maslo + um, štipku soli. Do druhej strany rozdrobíme droždie a zalejeme teplým sladkým mliekom.
-
3
Vypracujeme vláčne cesto. Vrch potrieme olejom a prikryjeme.
-
4
Necháme vykysnúť ( 5 - 8 min. v rýchlokyske, ak nemáme rýchlokysku, tak asi 15 - 25 min.)
-
5
Nakysnuté cesto vyklopíme na podložku, ktorú potrieme olejom, ( nepoužívame múku ) Cesto tiež potrieme olejom. Ak nepoužívate podložku, tak si samozrejme dosku pomúčime.
-
6
Cesto rozgúľame na podložke na 2 cm hrúbku.
-
7
Vykrajujeme šišky a kladieme na plech, na ktorý dáme fóliu na pečenie alebo papier. Na plechu necháme ešte 15 - 20 min. podkysnúť. Pred vložením do trúby šišky potrieme rozpusteným maslom s umom.
-
8
Pečieme vo vyhriatej trúbe asi 20 - 25 min. Ak sa nám počas pečenia zdá, že šišky nemajú tú správnu farbu, tak asi po 12 min. ich ešte raz potrieme maslom s umom. Po upečení vyberieme z trúby, prikryjeme papierom a utierkou a necháme vychladnúť. Podávame s lekvárom a posypeme cukrom. DOBRÚ CHUŤ !
v rúre som ešte nerobila,najbližšie urobím takto :-)
Prejdite si aj staré recepty,najdete tam mnohé zaujímavosti.
tento som pridala ja, je trochu iny a tiez mi to pripominali aj buchty aj sisky, tak som aj tak nazvala :-)