Šišky bez vysmážania fotorecept

mariaklara - fotkamariaklara, 29. júla 2012

Tento recept som našla v českom časopise " Knihovnička ", pripravila som ho s menšími úpravami, lebo originál mi nesedel. Dnes vlastne už to bolo včera,mi chutilo niečo sladké, ale pri šporáku sa mi nechcelo stáť a tráviť tam celé predpoludnie, vonku bolo totiž okolo 30°, tak som to riešila rýchlovkou.

22 ks
porcií
5 - 10 minút
príprava
20 - 25 minút
na 150-180 °C

Suroviny

250 g
250 g
30 g
2 PL
300 ml
2 - 3 PL
80 g
20 g
2 - 3 PL

Moje poznámky

Prihlás sa do Varechy a zapisuj si svoje poznámky k receptom.

Postup

  1. 1

    Pripravíme si:

    Šišky bez vysmážania (fotorecept) - obrázok 1
  2. 2

    Do misky si preosejeme múku, do jednej strany si dáme rozpustené maslo + um, štipku soli. Do druhej strany rozdrobíme droždie a zalejeme teplým sladkým mliekom.

    Šišky bez vysmážania (fotorecept) - obrázok 2
  3. 3

    Vypracujeme vláčne cesto. Vrch potrieme olejom a prikryjeme.

    Šišky bez vysmážania (fotorecept) - obrázok 3
  4. 4

    Necháme vykysnúť ( 5 - 8 min. v rýchlokyske, ak nemáme rýchlokysku, tak asi 15 - 25 min.)

    Šišky bez vysmážania (fotorecept) - obrázok 4
  5. 5

    Nakysnuté cesto vyklopíme na podložku, ktorú potrieme olejom, ( nepoužívame múku ) Cesto tiež potrieme olejom. Ak nepoužívate podložku, tak si samozrejme dosku pomúčime.

    Šišky bez vysmážania (fotorecept) - obrázok 5
  6. 6

    Cesto rozgúľame na podložke na 2 cm hrúbku.

    Šišky bez vysmážania (fotorecept) - obrázok 6
  7. 7

    Vykrajujeme šišky a kladieme na plech, na ktorý dáme fóliu na pečenie alebo papier. Na plechu necháme ešte 15 - 20 min. podkysnúť. Pred vložením do trúby šišky potrieme rozpusteným maslom s umom.

    Šišky bez vysmážania (fotorecept) - obrázok 7
  8. 8

    Pečieme vo vyhriatej trúbe asi 20 - 25 min. Ak sa nám počas pečenia zdá, že šišky nemajú tú správnu farbu, tak asi po 12 min. ich ešte raz potrieme maslom s umom. Po upečení vyberieme z trúby, prikryjeme papierom a utierkou a necháme vychladnúť. Podávame s lekvárom a posypeme cukrom. DOBRÚ CHUŤ !

    Šišky bez vysmážania (fotorecept) - obrázok 8

Diskusia k receptu

18 komentárov k receptu
Veľmi si ma potešila týmto receptom,šišky máš pekne nadýchané,takto
v rúre som ešte nerobila,najbližšie urobím takto :-)
no krásne sú,) ja som robila v piatok, ale vyprážala som ich, boli vysoké a krehké zamatové...dala som na ne paradajkový lekvár, no nemali chybu.-)ale tvoj recept ma zaujal, vyskúšam aj ja..tiež robím vždy z dvoch druhov múky...
veľmi zaujímavý recept,netušila som, že sa dajú aj takto robiť šišky, určite skúsim, cesto je krásne nakysnuté v miske, hladučké, už aj podľa toho vidno, že musí byť jemné,krehké.... recept sa mi naozaj veľmi páči
Kde na to chodíte ženy. Mám rád pampúšky, ale to vyprážanie....!? A ja to ešte tak po chlapsky zjednoduším, dám to vymiesiť a vykysnúť pekárničke. Ďakujem za recept. No nebudú na obed, ale o hodinu neskôr, aj tak ide búrka. Už sa teším ako zaklincujeme týmito pampúškami zelenú fazuľku na smotane s perkeltom.
No teda,keby som nevidela ten postup,ani neverím,že nie sú vysmážané,ved sú na nerozoznanie.Už som o tomto recepte počula,ale ešte som ich nerobila,ale tento tvoj si ukladám.:-)
Už dvakrát sme robili doma pečené šišky a ocenili, že nie sú také mastné, ako vyprážané. Iná vec je, že technológia prípravy sa nezaprie a ako chuťou, tak aj konzistenciou sa podobajú viac na buchty, ako na šišky. Plusy však u nás jednoznačne prevážili.

Pridaj komentár k receptu: