Šišky bez vysmážania (fotorecept)

Autor receptu: mariaklara

Tento recept som našla v českom časopise " Knihovnička ", pripravila som ho s menšími úpravami, lebo originál mi nesedel. Dnes vlastne už to bolo včera,mi chutilo niečo sladké, ale pri šporáku sa mi nechcelo stáť a tráviť tam celé predpoludnie, vonku bolo totiž okolo 30°, tak som to riešila rýchlovkou.

22 ks
porcií
5 - 10 minút
príprava
20 - 25 minút
na 150-180 °C

Postup

  1. Pripravíme si:
  2. Do misky si preosejeme múku, do jednej strany si dáme rozpustené maslo + um, štipku soli. Do druhej strany rozdrobíme droždie a zalejeme teplým sladkým mliekom.
  3. Vypracujeme vláčne cesto. Vrch potrieme olejom a prikryjeme.
  4. Necháme vykysnúť ( 5 - 8 min. v rýchlokyske, ak nemáme rýchlokysku, tak asi 15 - 25 min.)
  5. Nakysnuté cesto vyklopíme na podložku, ktorú potrieme olejom, ( nepoužívame múku ) Cesto tiež potrieme olejom. Ak nepoužívate podložku, tak si samozrejme dosku pomúčime.
  6. Cesto rozgúľame na podložke na 2 cm hrúbku.
  7. Vykrajujeme šišky a kladieme na plech, na ktorý dáme fóliu na pečenie alebo papier. Na plechu necháme ešte 15 - 20 min. podkysnúť. Pred vložením do trúby šišky potrieme rozpusteným maslom s umom.
  8. Pečieme vo vyhriatej trúbe asi 20 - 25 min. Ak sa nám počas pečenia zdá, že šišky nemajú tú správnu farbu, tak asi po 12 min. ich ešte raz potrieme maslom s umom. Po upečení vyberieme z trúby, prikryjeme papierom a utierkou a necháme vychladnúť. Podávame s lekvárom a posypeme cukrom. DOBRÚ CHUŤ !