Šišky bez vysmážania (fotorecept)
Autor receptu: mariaklara
Tento recept som našla v českom časopise " Knihovnička ", pripravila som ho s menšími úpravami, lebo originál mi nesedel. Dnes vlastne už to bolo včera,mi chutilo niečo sladké, ale pri šporáku sa mi nechcelo stáť a tráviť tam celé predpoludnie, vonku bolo totiž okolo 30°, tak som to riešila rýchlovkou.
22 ks porcií |
5 - 10 minút príprava |
20 - 25 minút na 150-180 °C |
Postup
- Pripravíme si:
- Do misky si preosejeme múku, do jednej strany si dáme rozpustené maslo + um, štipku soli. Do druhej strany rozdrobíme droždie a zalejeme teplým sladkým mliekom.
- Vypracujeme vláčne cesto. Vrch potrieme olejom a prikryjeme.
- Necháme vykysnúť ( 5 - 8 min. v rýchlokyske, ak nemáme rýchlokysku, tak asi 15 - 25 min.)
- Nakysnuté cesto vyklopíme na podložku, ktorú potrieme olejom, ( nepoužívame múku ) Cesto tiež potrieme olejom. Ak nepoužívate podložku, tak si samozrejme dosku pomúčime.
- Cesto rozgúľame na podložke na 2 cm hrúbku.
- Vykrajujeme šišky a kladieme na plech, na ktorý dáme fóliu na pečenie alebo papier. Na plechu necháme ešte 15 - 20 min. podkysnúť. Pred vložením do trúby šišky potrieme rozpusteným maslom s umom.
- Pečieme vo vyhriatej trúbe asi 20 - 25 min. Ak sa nám počas pečenia zdá, že šišky nemajú tú správnu farbu, tak asi po 12 min. ich ešte raz potrieme maslom s umom. Po upečení vyberieme z trúby, prikryjeme papierom a utierkou a necháme vychladnúť. Podávame s lekvárom a posypeme cukrom. DOBRÚ CHUŤ !