Šišky a fánky vylepšené

rona33 - fotkarona33, 20. februára 2012

Toto mám vlastný recept. Je výborný. Šišky a fanky nepijú olej. Je to jednoduchá príprava. Veľmi chutia. Sú lahodné.

30 minút minút
príprava

Suroviny

1 kg
3 ks  celé
3 ks väčšie varené
podľa chuti
42 gramov 1 kocka
1,0-1,5 dcl na kvások vlažné
0,5 dcl trošku
0,5 PL na kvások
0,5 PL na kvások
0,5 litra
0,2 litra na doplnenie




Postup

  1. 1

    Do hladkej múky pridáme postrúhané varené zemiaky vajcia a štipku soli a na šišky 0,5 dcl rumu. Ak robíme fanky, rum nepridávame.

    Šišky a fánky vylepšené - obrázok 1
  2. 2

    Do kastrólka nalejeme vlažné mlieko asi 1- 1,5 dcl, pridáme pol PL múky, pol PL cukru a rozmrvené kvasnice. Urobíme kvások, ktorý musí mať tvar ako pena na pive.

    Šišky a fánky vylepšené - obrázok 2
  3. 3

    Po vykysnutí kvásku, vlejeme kvások do pripravenej múky na cesto. Vymiesime cesto a podľa potreby pridáme 0,2 litra vlažného mlieka, aby sme mali správnu hustotu cesta a necháme 20 minút kysnúť na teplom mieste .

  4. 4

    Šišky. Po vykysnutí cesto rozvaľkáme na hrúbku 2,5 - 3,0 cm a vykrajujeme kolieska na šišky. Buď s dierkou, alebo plnené. Pri plnených šiškách vykrojíme koliesko. Na koliesko dáme za ČL lekváru alebo inej plnky podľa ľubovôle. Druhým koliečkom prikryjeme, boky utlačíme a znovu vykrojíme. Necháme 10 minút pokysnúť. Ja som plnila šišky polenými zaváranými slivkami. Fanky. Cesto rozvaľkáme na hrúbku 1 cm. Vykrojíme radielkom kosoštvorce. Tiež necháme podkysnúť.

  5. 5

    Do kastrólka nalejeme olej toľko, aby vňom šišky plávali. Smažíma na rozpálenom oleji šišky aj fanky do zlatova.

Diskusia k receptu

marijanka712
tým , že sú tam zem iaky môžu im dať krehkosť a neuschnú tak skoro a sú jedlé aj na druhý deň skúsim ukladám rp , pre vylepšenie tohto rp mi chýba fotečka....
valeri
Recept na zemiakové šišky mám už dávno a sú fakt dobré, nikdy som nedávala rum, až kým som sa vo viacerých kuchárkach nedočítala, že práve pridaním rumu nesajú pri vyprážaní toľko oleja. Aj Tvoj recept si ukladám z možno aj zajtra urobím.
modrykamen
Zaujímavé, žiadne maslo, či olej do cesta a celé vajcia. No nestojí to za vyskúšanie? Ale už aj! Aj keď je už po fašiagoch.




SÚŤAŽ: Takto využívajú Maresi mliečko naši čitatelia