Toto mám vlastný recept. Je výborný. Šišky a fanky nepijú olej. Je to jednoduchá príprava. Veľmi chutia. Sú lahodné.
príprava
Suroviny
1 kg |
|
3 ks celé |
|
3 ks väčšie varené |
|
podľa chuti |
|
42 gramov 1 kocka |
|
1,0-1,5 dcl na kvások vlažné |
|
0,5 dcl trošku |
|
0,5 PL na kvások |
|
0,5 PL na kvások |
|
0,5 litra |
|
0,2 litra na doplnenie |
|
Postup
-
1
Do hladkej múky pridáme postrúhané varené zemiaky vajcia a štipku soli a na šišky 0,5 dcl rumu. Ak robíme fanky, rum nepridávame.
-
2
Do kastrólka nalejeme vlažné mlieko asi 1- 1,5 dcl, pridáme pol PL múky, pol PL cukru a rozmrvené kvasnice. Urobíme kvások, ktorý musí mať tvar ako pena na pive.
-
3
Po vykysnutí kvásku, vlejeme kvások do pripravenej múky na cesto. Vymiesime cesto a podľa potreby pridáme 0,2 litra vlažného mlieka, aby sme mali správnu hustotu cesta a necháme 20 minút kysnúť na teplom mieste .
- 4
Šišky. Po vykysnutí cesto rozvaľkáme na hrúbku 2,5 - 3,0 cm a vykrajujeme kolieska na šišky. Buď s dierkou, alebo plnené. Pri plnených šiškách vykrojíme koliesko. Na koliesko dáme za ČL lekváru alebo inej plnky podľa ľubovôle. Druhým koliečkom prikryjeme, boky utlačíme a znovu vykrojíme. Necháme 10 minút pokysnúť. Ja som plnila šišky polenými zaváranými slivkami. Fanky. Cesto rozvaľkáme na hrúbku 1 cm. Vykrojíme radielkom kosoštvorce. Tiež necháme podkysnúť.
- 5
Do kastrólka nalejeme olej toľko, aby vňom šišky plávali. Smažíma na rozpálenom oleji šišky aj fanky do zlatova.
Tipy na recepty z Varechy
SÚŤAŽ: Takto využívajú Maresi mliečko naši čitatelia
Tipy na články z Varechy
- 4
Diskusia k receptu