Šišky a fánky vylepšené

Autor receptu: rona33

Toto mám vlastný recept. Je výborný. Šišky a fanky nepijú olej. Je to jednoduchá príprava. Veľmi chutia. Sú lahodné.

30 minút minút
príprava

Suroviny

Postup

  1. Do hladkej múky pridáme postrúhané varené zemiaky vajcia a štipku soli a na šišky 0,5 dcl rumu. Ak robíme fanky, rum nepridávame.
  2. Do kastrólka nalejeme vlažné mlieko asi 1- 1,5 dcl, pridáme pol PL múky, pol PL cukru a rozmrvené kvasnice. Urobíme kvások, ktorý musí mať tvar ako pena na pive.
  3. Po vykysnutí kvásku, vlejeme kvások do pripravenej múky na cesto. Vymiesime cesto a podľa potreby pridáme 0,2 litra vlažného mlieka, aby sme mali správnu hustotu cesta a necháme 20 minút kysnúť na teplom mieste .
  4. Šišky. Po vykysnutí cesto rozvaľkáme na hrúbku 2,5 - 3,0 cm a vykrajujeme kolieska na šišky. Buď s dierkou, alebo plnené. Pri plnených šiškách vykrojíme koliesko. Na koliesko dáme za ČL lekváru alebo inej plnky podľa ľubovôle. Druhým koliečkom prikryjeme, boky utlačíme a znovu vykrojíme. Necháme 10 minút pokysnúť. Ja som plnila šišky polenými zaváranými slivkami. Fanky. Cesto rozvaľkáme na hrúbku 1 cm. Vykrojíme radielkom kosoštvorce. Tiež necháme podkysnúť.
  5. Do kastrólka nalejeme olej toľko, aby vňom šišky plávali. Smažíma na rozpálenom oleji šišky aj fanky do zlatova.