Sirup z čiernych ríbezlí

panimaria - bez fotkypanimaria, 12. júla 2011
Sirup z čiernych ríbezlí
Foto: panimaria

Tento recept som dostala od svojich známych už veľmi dávno a keďže je zdrojom vitamínu C radi tento sirup pijeme počas celého roka. Je Zobraziť celý popisTento recept som dostala od svojich známych už veľmi dávno a keďže je zdrojom vitamínu C radi tento sirup pijeme počas celého roka. Je chutný nielen do vody počas horúceho leta, ale aj do teplého čaju v zimnom období.

30 minút
príprava

Suroviny

2,5 kg
2 l prevarená -
5 dkg
podľa potreby




Postup

  1. 1

    Umyté a očistené ríbezle dáme do 5 litrovej sklenenej fľaše a zalejeme 2 litrami prevarenej vychladenej vody.

    Sirup z čiernych ríbezlí - obrázok 1
  2. 2

    Pridáme kyselinu citrónovú, premiešame a zakryjeme utierkou.

    Sirup z čiernych ríbezlí - obrázok 2
  3. 3

    Necháme 4-5 dní prekysnúť na teplom mieste.

  4. 4

    Scedíme po 4-5 dňoch a na liter získanej šťavy pridáme 1 kg cukru. Rozmiešame a plníme do sklenených pohárov, ktoré uzavrieme a uložíme na chladné miesto.

Diskusia k receptu

aroooo
podobný som dala aj ja, môžem potvrdiť že tento sirup je chuťovo dobrý a vydrží dlho/ak sa skôr neminie/
iboja
siruo je bez varenia vlastne,môže sa aj iné ovocie potom takto spraviť?.....ďakujem
kata50
Podobným spôsobom robíme malinový sirup. Len dlhšie kvasí a potom ho spolu s cukrom krátko povaríme.
evusik
tento rok prvý krát zarodili naše čierne ríbezle tak, aby som s nich aj niečo spravila a spravila som sirup podľa tvojho receptu, vyšlo mi ho cca 10 litrov a je fantastický... len som sa chcela opýtať, že čo robíš s tým zbytkom, ja som všetko rozmixovala ponorným mixérom, ešte raz zaliala vodou, nechala cez noc, scedila, pridala cukor a teraz popíjame fantastickú malinovku... myslím, že keby som to zaliala ešte raz nič by sa nestalo, ale už sa mi nechcelo, toto teplo je tak úmorné a ja mám kuchyňu na juh, poobede sa tam nedá vydržať.... ešte raz díky za recept :-)
saguska
Ja ho robím už veľa rokov, ale predtým ako ho dám kvasiť, treba tie bobule popučiť, lepšie sa vylúhuje a nakoniec dávam prípravok proti kvaseniu, ale nikdy ho nevarím, len mierne prihrejem aby sa roztopil cukor. Je to drahšie, ale lepšie ak dáte hnedý trstinový cukor.
Zvyknem však miešať čierne, červené aj biele ríbezle, podľa toho, aké sa urodia. Dobrú chuť.
saguska
A pridám ešte jednu pochúťku z čiernych ríbezlí,

Potrebujem:
1 kg čiernych celých ríbezlí bez stopky
1 kg cukor
3-4 klinčeky
2 ks celej škorice

Postup:
polovicu ríbezlí dám rozvariť cca s 2 dl. vody, keď pustia šťavu, pridám ostatné ríbezle a keď začnú vrieť pridám klinčeky a škoricu a spolu varím ako klasický lekvár cca 30 minút. Potom nalievam do pohárov, nechám horúce postavené hore dnom cca 10 minút aby sa chytili viečka a po vychladnutí odkladám do chladu.
V zime si dám cca 2-3 lyžičky do šálky a zalejem horúcou vodou a mám super čaj. Ríbezle potom zjem. Chutí fantasticky.
Dobrú chuť.
huhahoha
ja som robila a ked som ho išla pasírovať, tak som našla na vrchu hrubú vrstvu zelenej plesne :( kde som spravila chybu? kyselinu citrónovú som dala
mona7777
@kata50 (14.7.2011 23:27)

Ja to robím takým istým zpôsobom,prevarím kým sa cukor nerozpustí a robievam aj z čierníc,malín aj čiernych ríbezlí




SÚŤAŽ: Takto využívajú Maresi mliečko naši čitatelia