Šípkový sirup
Šípkový sirup

Šípkový sirup

majusqa - bez fotkymajusqa, 14. októbra 2017
Šípkový sirup
Foto: Majusqa

Konečne je tu jeseň, teda obdobie zberu plodov ale aj obdobie chrípok a prechladnutí. Práve šípky sú obrovským zdrojom vitamínu C, ktorý potrebujeme. Sirupy sa zvyčajne pripravujú tepelnou úpravou, ktorá nám vitamín C znehodnocuje. Preto som tepelnú úpravu minimalizovala. Tak šup na prechádzku vychutnať si krásnu prírodu Slovenska a cestou nazbierať zopár červených bobuliek. :) ALE POZOR NEZAMÝLTE SI ICH S HLOHOM (ten má tiež červené plody, rastú v strapcoch)!!!!

Suroviny

1 kg
1,5 l
700 g
1 ČL

Moje poznámky

Prihlás sa do Varechy a zapisuj si svoje poznámky k receptom.

Postup

  1. 1

    Nazbierame si pekne zrelé šípky, umyjeme ich a pomelieme na mäsovom mlynčeku. Pôjde to ťažšie, preto stačí keď do mlynčeka budete dávať malé množstvá. Šípky zalejeme 1, 5l STUDENEJ vody a necháme cez noc odpočívať.

  2. 2

    Na ďalší deň šípky s vodou prepasírujeme cez gázu. Je to celkom prplačka. Takto prepasírovanú vodu dáme na sporák, pridáme cukor a kyselinu citrónovú. Prevaríme 10 minút a rovno zo sporáka dávame do fliaš :) Uchovávame v chlade.

  3. 3

    Mne z 800 g šípok vyšli 3 x 0,7 l fľaše. Sirup bude určite chutiť aj deťom, pretože chutí ako džús.

Diskusia k receptu

Jeden komentár k receptu
Hmm, to musí být dobrota! Šípkový sirup jsem ještě nedělala, ale co není, může být. Díky za receptík, jsi šikulka!

Pridaj komentár k receptu: