Foto: Majusqa
Konečne je tu jeseň, teda obdobie zberu plodov ale aj obdobie chrípok a prechladnutí. Práve šípky sú obrovským zdrojom vitamínu C, ktorý potrebujeme. Sirupy Zobraziť celý popisKonečne je tu jeseň, teda obdobie zberu plodov ale aj obdobie chrípok a prechladnutí. Práve šípky sú obrovským zdrojom vitamínu C, ktorý potrebujeme. Sirupy sa zvyčajne pripravujú tepelnou úpravou, ktorá nám vitamín C znehodnocuje. Preto som tepelnú úpravu minimalizovala. Tak šup na prechádzku vychutnať si krásnu prírodu Slovenska a cestou nazbierať zopár červených bobuliek. :) ALE POZOR NEZAMÝLTE SI ICH S HLOHOM (ten má tiež červené plody, rastú v strapcoch)!!!!
Postup
-
1
Nazbierame si pekne zrelé šípky, umyjeme ich a pomelieme na mäsovom mlynčeku. Pôjde to ťažšie, preto stačí keď do mlynčeka budete dávať malé množstvá. Šípky zalejeme 1, 5l STUDENEJ vody a necháme cez noc odpočívať.
- 2
Na ďalší deň šípky s vodou prepasírujeme cez gázu. Je to celkom prplačka. Takto prepasírovanú vodu dáme na sporák, pridáme cukor a kyselinu citrónovú. Prevaríme 10 minút a rovno zo sporáka dávame do fliaš :) Uchovávame v chlade.
- 3
Mne z 800 g šípok vyšli 3 x 0,7 l fľaše. Sirup bude určite chutiť aj deťom, pretože chutí ako džús.
Tiež sirup:
Tipy na recepty z Varechy
SÚŤAŽ: Takto využívajú Maresi mliečko naši čitatelia
Tipy na články z Varechy
- 2
Diskusia k receptu