Šípkový sirup fotorecept

boise - fotkaboise, 6. októbra 2015
Šípkový sirup (fotorecept)
Foto: boise

Uvedomujem si, že varením sa časť vitamínov (ok možno drvivá väčšina) stratí...Ale moje indiánske meno je mlsný jazyk...Takže strata vitamínov bokom, ide sa vychutnávať!

30 minút
príprava
30 minút
tepelná úprava

Suroviny

2 kg
1 - 1,5 kg
3 l
2 lyžičky




Postup

  1. 1

    Šípky na hrubo rozmixujeme alebo rozdrvíme.

    Šípkový sirup (fotorecept) - obrázok 1
  2. 2

    Zalejeme 1,5l vody a na miernom ohni necháme variť 10 minút. Potom precedíme cez sitko. Získaný sirup odložíme bokom.

    Šípkový sirup (fotorecept) - obrázok 2
  3. 3

    Šípky opäť zalejeme 1,5l vody, necháme prevrieť 10 minút a znovu precedíme. Obe takto získané tekutiny zmiešame a ešte raz precedíme cez látku (vhodné je plátno, čistá látková plienka...), pridáme cukor (radšej menej a postupne podľa chuti pridávajte), kyselinu citrónovú a ešte raz necháme prevrieť 10 minút.

    Šípkový sirup (fotorecept) - obrázok 3
  4. 4

    Vriace nalievame do fliaš, poriadne uzavrieme, chvíľu podržíme hore dnom a necháme vychladnúť. Skladujeme na tmavom chladnom mieste. Ak už sirup otvoríte, držte ho v chladničke.

    Šípkový sirup (fotorecept) - obrázok 4

Diskusia k receptu

luss44
chuť šípok mám rada, čaj z nich popíjam celú zimu, takže aj sirup by mi iste chutil. Pekne vyzerá.
alena45
sirup som ešte nerobila, džem pravidelne, takže viem aká je to robota. Toto sa mi ale zdá byť podstatne jednoduchšie.
patroveckypitrs
Celkom sa mi pozdáva sirup. Spýtam sa a to okvetie so šípok čistíš? Ja keď som robil víno tam to vadilo. Inak 5* a ukladám.
zinnajdha
Pýtam sa, či sa nevyvarí vitamín C -? pre ktorý sa šípky zbierajú ? Čaj sa zalieva vriacou vodou alebo vodou 80°C teplou, v ňom ten vitamín zostane. To je otázka, to nie je negatívna kritika.
tiginko
dobrá práca @boise Zrejme v tomto prípade ide skôr o chuť ako o vitamíny. Dokonalé by zrejme bolo osladiť šípkový čaj tvojim sirupom :-) Že lenivé prasa, nehanbíš sa takto o sebe rozprávať ? Aj keby to bola pravda, nemusia to hneď všetci predsa vedieť ;-)
gordonko
... si ,,ŠOUMENka ,, to sa mi páčí a recept tiež ... nikdy som sa zo šípkami nehral ,lebo vraj treba vyčistiť ich vnútro ale ako vidím tak sa to dá obísť .... pozdravujem malé péro a deravú gumu
gabriele
tento Tvoj recept vyskusam...vyzera velmi dobre...sipky obsahuju take velke mnozstvo roznych hodnotnych latok, ze nejaky vitamin C v nich je iba taky celkom maly trpaslik...poznam tie reklamy na sipky-ze citron severu atd. ...lenze to by ste tie sipky museli cele zjest...a nikde sa uz nepise, ze v caji (aj setrne pripravenom) je vitaminu C mizive mnozstvo...je vsak vela studii (aj klinickych) o uzasnych liecivych ucinkoch sipiek..ale nie v suvislosti s vitaminom C...tak nemusite mat kvoli strate vitaminu C vycitky svedomia :) ...len tak na okraj...sipky su fanasticke liecivo pri ochoreniach klbov...a aj taketo povarene...
boise
@zinnajdha ako pise gabriele, nielen pre vit.c sa sipky zbieraju. Ale pravdu povediac, mne neslo v tomto pripade o vitaminy, ani ine latky. Uplne neokrochane som tuzila len po chuti :)
boise
@tiginko preeesne taku predstavu mam, ze pojde do caju :) A vystihla si to s tou chutou, naozaj som v tomto pripade uplne kaslala na to, ci tam nejake vitaminy ostanu.
elba
nevie či sa mi viac páči recept alebo Tvoj humor ináč čo sa týka lenivosti asi budeme pokrvné sestry tiež nemám rada dlhé prplanie so surovinamy ináč som narodená v znamení býka takže keby sa tie šípky museli čistiť asi by som bola zúrivý býk ja
ivan14
Prosím vás, neblázněte s uchováním vitaminu C. Pokud se jakž-takž normálně a pestře stravujete, máte VŠECH vitamínů dost. Fakt sice je, že jejich přebytek vás nijak neohrožuje (s výjimkou vitaminu A), ale...dělat si starosti nemá cenu, a ládovat do sebe syntetické vitamíny je úplně nesmysl. Ovšem farmaceutické společnosti chtějí vydělat, že.




SÚŤAŽ: Takto využívajú Maresi mliečko naši čitatelia