Foto: boise
Uvedomujem si, že varením sa časť vitamínov (ok možno drvivá väčšina) stratí...Ale moje indiánske meno je mlsný jazyk...Takže strata vitamínov bokom, ide sa vychutnávať!
príprava
tepelná úprava
Postup
-
1
Šípky na hrubo rozmixujeme alebo rozdrvíme.
-
2
Zalejeme 1,5l vody a na miernom ohni necháme variť 10 minút. Potom precedíme cez sitko. Získaný sirup odložíme bokom.
-
3
Šípky opäť zalejeme 1,5l vody, necháme prevrieť 10 minút a znovu precedíme. Obe takto získané tekutiny zmiešame a ešte raz precedíme cez látku (vhodné je plátno, čistá látková plienka...), pridáme cukor (radšej menej a postupne podľa chuti pridávajte), kyselinu citrónovú a ešte raz necháme prevrieť 10 minút.
-
4
Vriace nalievame do fliaš, poriadne uzavrieme, chvíľu podržíme hore dnom a necháme vychladnúť. Skladujeme na tmavom chladnom mieste. Ak už sirup otvoríte, držte ho v chladničke.
Diskusia k receptu