Silvestrovské sushi

miamia - fotkamiamia, 30. decembra 2012
Silvestrovské sushi
Foto: miamia

Po tých všetkých sladkých koláčikoch, sa už na sushi veľmi teším. :)

40
porcií

Suroviny

1 bal. (na sushi)
1 bal. prášok
1 bal.
1/2 šálky svetlý
štipka
3,5 pohára
podľa potreby
podľa potreby
  z vajec
 vňať




Postup

  1. 1

    Hovorí sa, že ryža je srdcom sushi. Je veľmi dôležité, aby sa dôsledne preprala v studenej vode (4-5 krát premyť, vyšúchať pritom zrnká medzi rukami). Keď je ryža úplne čistá, dáme ju variť, približne v dvojnásobku vody. Varíme veľmi pomaly na miernom ohni. Nemala by byť sypká, potrebujeme lepkavejšiu formu.

  2. 2

    Uvarenú ryžu vyklopíme na väčší plech, rozdelíme prípadne zhluky a pokvapkáme ju ryžovým octom. Pripravíme ho tak, že pol kávovej šálky ryžového octu necháme trošku zahriať a osladíme cukrom (nie veľa). Ryžu polejeme rovnomerne a potom ju možeme ovievať, aby sa vychladila... Japonské ženičky používajú špeciálny vejár i nádoby na varenie ryže, ja som si vystačila so zloženými novinami... :)

  3. 3

    Úplne studenú ryžu rozkladáme na riasu, položenú na rolovacej podložke (pozor, riasy treba otočil lesklou stranou dolu). Dobre pritlačíme (mokré ruky sa nebudú lepiť). Nechávame asi 1/4 až 1/3 okraja riasy voľného. Ja som spravila chybu a ryžu som pri prvých rolkách dala dosť blízko k okraju (viď obrázok). Pri rolovaní sa potom ryža posunie a rolka sa môže otvárať. Pri ďalších rolkách som sa poučila, robila som sushi po prvýkrát, takže učeň-mučeň. :)

    Silvestrovské sushi - obrázok 3
  4. 4

    Na ryžu sa dávajú ľubovoľné plnky, niektoré uvádzam v surovinách, ale môžu byť aj krevety, rôzne druhy ovocia, rýb...môžu byť aj čisto vegetariánske, atď. Tá rôznorodosť je na sushi najkrajšia. :) Pri každej rolke som ešte potrela pásik ryže rybacou omáčkou, v šírke asi 1 cm. Niekto dáva aj pásik wasabi pasty... Veľmi pekne vyniknú rôzne farby surovín, a aj vňaťka pažítky.. Rolky zavinujeme od kraja, pomocou podložky a dobre natuho pritláčame.

    Silvestrovské sushi - obrázok 4
  5. 5

    Hotové valčeky pokrájame na 8 častí...začneme v strede rolky a potom zase v strede odkrojených častí a tak ďalej... takto vzniknú rovnomerne široke pásiky... :)

  6. 6

    Ak zvýši ryža a nemáme rolky (je ich najčastejšie 5 v balení), môžeme ryžu sformovať v dlaniach a poukladať na ňu plátky údeného lososa alebo surových rýb (nigiri sushi). Sushi podávame so sójovou omáčkou, wasabi pastou a nakladaným zázvorom (má naozaj jedinečnú chuť)... Wasabi pripravíme zmiešaním wasabi prášku s trochou vody na pastu. Každý si pastu naberie do malej misky a zaleje trochou sójovej omáčky...po rozrobení do nej namáča sushi.

  7. 7

    Ako nápoj k sushi, by bolo ideálne podávať saké alebo slivkové víno. Obe sa podávajú studené, mierne teplé, ale i horúce, závisí od chuti každého... Dobrú chuť! :)

    Silvestrovské sushi - obrázok 7

Diskusia k receptu

sjuz
je pravda, že srdcom sushi je ryža, no nie basmati, preboha ...uf...to je také sushi na "slovenský " spôsob...
honestka
suhlasim so @sjuz , ved basmanti /dlhe zrno ryze/ sa musi rozsypat, japonci pouzivaju speci kratke zrno, ktore je po uvareni take lepive...
Na rolovanie sa pouziva specialna podlozka, ked ju nemas pomoz si kuchynskou foliou. iba vtedy sushi zabalis pevne, rucne ked ju krutis ako roalaku sa to nikdy tak dobre nepodari a pri krajani sa drobi.

Hovoris na prvy krat - nuz dobre, chvala za odvahu, kedze vela ludi sa toho boji - nech vam chuti tak ako mojmu muzickovi.
Krasny Silvester!
miamia
@sjuz , @honestka vďaka za upozornenie, ja tiež používam ryžu špeciálne na sushi, v surovinách bola basmati omylom... mám odskúšanú túto ryžu od f. Lagris... sú, samozrejme aj trojnásobne drahšie sushi ryže, ale naozaj nepotrebujem recepty predražovať...žijem predsalen na Slovensku... :)


miamia
@honestka rolujem na špeciálnej podložke, je na obrázku vyfotená... je ju bežne dostať kúpiť... :)
helca103
dlho sa na to chystám ale akosi som nenabrala odvahu, musím to už prekonať a vyskúšať.Máš ich veľmi pekné,aj farebne sú super,si šikovná
miamia
@helca103 ďakujem, a kľudne sa do toho pusti...ryžu vieme uvariť a na ostatnom už naozaj niet čo pokaziť... :))
baka123
Sushi som jedla prvýkrát u syna v Anglicku, sledovala som aj postup ako to robil, ale nezapamätala som si tie omáčky,do ktorých sa to potom namáča, mám nakúpené aj riasy, lososa v mrazáku, podložku som si tiež kúpila, takže už len omáčky dokúpim a idem na to. Pridávam do svojej zbierky.
miamia
@baka123 ja som to videla namacat aj v japonskej restauracii len do sojovej omacky... ak by si mala tip na nejaku inu, co nepoznam, kludne napis, budem rada :) su rozne druhy sojovky, ja kupujem tmavu s nizsim obsahom soli...
miamia
@mesiar50 ďakujem krásne... :) som si istá, že ty by si ich zvládol dokonale... si skvelý kuchár... :)
bembo
Tvoje sushi vyzerá super.ešte som to nikdy neokoštoval,ale mám na to strašnú chuť.mám v mrazáku z Lidla mrazené sushi,ktoré som kúpil iba zo zvedavosti,pretože mám rád jedlá,ktoré obsahujú ryby a rôzne morské potvorky.to v mrazáku určite nebude také dobré ani zďaleka ako keď si to človek pripraví doma sám.je to trocha zložitejšie na prípravu,hlavne keď to človek robí prvý raz,ale za všetko sa musí zaplatiť nejaká daň.dík za inšpiráciu.jedného dňa si to sushi podľa Teba určite urobím,a môj kacúrik Leo sa bude tešiť,keď mu nejaké tie odrezky z lososa doprajem.
miamia
@bembo dakujem za ocenenie...kludne sa do toho pusti, vobec to nie je nic zlozite, prave naopak. Jedine, co sa mi tazsie robi, je roztiahnut ryzu po riase...ono sa to dost lepi na ruky...ale, pokial si ruky predtym namocis vo vode, tak to je vyriesene... :) Drzim palce, daj vediet...ako sa ti sushi vydarilo. Moj kocurik Hatshi so mnou tiez velmi rad vari... "povysava" vsetko, co popada... :D