Silvestrovské sushi

Autor receptu: miamia

Po tých všetkých sladkých koláčikoch, sa už na sushi veľmi teším. :)

40
porcií

Postup

  1. Hovorí sa, že ryža je srdcom sushi. Je veľmi dôležité, aby sa dôsledne preprala v studenej vode (4-5 krát premyť, vyšúchať pritom zrnká medzi rukami). Keď je ryža úplne čistá, dáme ju variť, približne v dvojnásobku vody. Varíme veľmi pomaly na miernom ohni. Nemala by byť sypká, potrebujeme lepkavejšiu formu.
  2. Uvarenú ryžu vyklopíme na väčší plech, rozdelíme prípadne zhluky a pokvapkáme ju ryžovým octom. Pripravíme ho tak, že pol kávovej šálky ryžového octu necháme trošku zahriať a osladíme cukrom (nie veľa). Ryžu polejeme rovnomerne a potom ju možeme ovievať, aby sa vychladila... Japonské ženičky používajú špeciálny vejár i nádoby na varenie ryže, ja som si vystačila so zloženými novinami... :)
  3. Úplne studenú ryžu rozkladáme na riasu, položenú na rolovacej podložke (pozor, riasy treba otočil lesklou stranou dolu). Dobre pritlačíme (mokré ruky sa nebudú lepiť). Nechávame asi 1/4 až 1/3 okraja riasy voľného. Ja som spravila chybu a ryžu som pri prvých rolkách dala dosť blízko k okraju (viď obrázok). Pri rolovaní sa potom ryža posunie a rolka sa môže otvárať. Pri ďalších rolkách som sa poučila, robila som sushi po prvýkrát, takže učeň-mučeň. :)
  4. Na ryžu sa dávajú ľubovoľné plnky, niektoré uvádzam v surovinách, ale môžu byť aj krevety, rôzne druhy ovocia, rýb...môžu byť aj čisto vegetariánske, atď. Tá rôznorodosť je na sushi najkrajšia. :) Pri každej rolke som ešte potrela pásik ryže rybacou omáčkou, v šírke asi 1 cm. Niekto dáva aj pásik wasabi pasty... Veľmi pekne vyniknú rôzne farby surovín, a aj vňaťka pažítky.. Rolky zavinujeme od kraja, pomocou podložky a dobre natuho pritláčame.
  5. Hotové valčeky pokrájame na 8 častí...začneme v strede rolky a potom zase v strede odkrojených častí a tak ďalej... takto vzniknú rovnomerne široke pásiky... :)
  6. Ak zvýši ryža a nemáme rolky (je ich najčastejšie 5 v balení), môžeme ryžu sformovať v dlaniach a poukladať na ňu plátky údeného lososa alebo surových rýb (nigiri sushi). Sushi podávame so sójovou omáčkou, wasabi pastou a nakladaným zázvorom (má naozaj jedinečnú chuť)... Wasabi pripravíme zmiešaním wasabi prášku s trochou vody na pastu. Každý si pastu naberie do malej misky a zaleje trochou sójovej omáčky...po rozrobení do nej namáča sushi.
  7. Ako nápoj k sushi, by bolo ideálne podávať saké alebo slivkové víno. Obe sa podávajú studené, mierne teplé, ale i horúce, závisí od chuti každého... Dobrú chuť! :)