Sendviče zo žemlí s chlebovou a ľanovou múkou fotorecept

sracz - fotkasracz, 6. novembra 2016
Sendviče zo žemlí s chlebovou a ľanovou múkou (fotorecept)
Foto: sracz

Posledná nedeľa s čerstvými žemľami na raňajky, bola „úspešná až véééľmi“. Nie div, že tentoraz bolo repete na osobnú objednávku. Ale aby to nebolo „just ako cez kopirák“, základ boli „Mąka chlebowa żytnia, Paul´s 7- zrnná múka a ľanová múka“. Zariskoval som, ale neľutujemE! Inšpiráciu som získal po ochutnaní „slávneho“ Iowa sendviča, mäkkého sťa charakter súčastného politika a sladkého ako „bobky z nutrií“. To by bol v tom čert, aby som ja nedokázal vo svojej kuchyni urobiť lepší a chutnejší!

10
porcií
12-15 minút
príprava
12-15 minút
na 220 °C

Suroviny

Kvások:
14 g
150 - 200 ml
1 ČL
1 ML (hladká)
Cesto:
750 g (Mąka chlebowa żytnia)
500 g (Paul´s 7-Grain Flour)
5 PL
5 PL (Flax Sead Meal)
2 KL
2 PL
2 PL
2 PL
150 g
podľa potreby ml
 (na potretie cesta)
1 PL (na plech pred pečením)

Moje poznámky

Prihlás sa do Varechy a zapisuj si svoje poznámky k receptom.

Postup

  1. 1

    vlažné mlieko som vo vyhriatej porcelánovej miske zmiešal s KL cukru, na povrch nasypal 2 vrecúška (t. j. 2x7 g) sušených kvasníc a prstami poprášil múkou; vložil asi na 15´ do jemne vyhriatej rúry (35÷40 °C) a nechal vzísť kvások; zároveň som vložil zohriať aj misu mixéra, téglik gréckeho jogurtu bez tuku a ľanové semienka. Preosiaté múky boli na stole už od večera, aby získali izbovú teplotu. Presypal som ich do vyhriatej misky mixéra, pridal po 2 PL rozpusteného masla, slnečnicového oleja, už teplé ľanové semienka a jogurt; všetko 2÷3´premiešal pri malých otáčkach. Na 3÷4 razy prilieval už hotový kvások, postupne pridával pripravené vlažné mlieko (spolu asi 250 ml); po 10÷12´ som mixér vypol a pomocou gumenej stierky zoškrabal cesto zo stien misky mixéra; prstami skontroloval mäkkosť cesta, dolial ešte asi 50 ml mlieka a nechal ho na 2. stupni dôkladne vymiešať ešte raz 10÷12´. Preložil som ho do pomúčenej „kysky“, zodpovedne „zadekľoval“ príslušným viečkom a vložil na 40÷50´ do jemne vyhriatej rúry. Poznámka: Paul´s 7-zrnná múka (Paul´s 7-Grain Flour): wheat (pšenica), rye (raž), bats (ovos), barley (jačmeň), corn (kukurica), buckwheat (pohánka), spelt (špalda) => Zo ∑ múky v pôvodnom rcp odober 250÷500 g a nahraď ju touto!!!

    Sendviče zo žemlí s chlebovou a ľanovou múkou (fotorecept) - obrázok 1
  2. 2

    vykysnuté cesto som vyklopil na pomúčenú dosku,

    Sendviče zo žemlí s chlebovou a ľanovou múkou (fotorecept) - obrázok 2
  3. 3

    rukami 2÷3´ premiesil (občas som podsypal múku, aby sa nelepilo na podložku), poskladal ako „obálku“, 10÷12´ nechal odpočinúť a postup zopakoval ešte raz

    Sendviče zo žemlí s chlebovou a ľanovou múkou (fotorecept) - obrázok 3
  4. 4

    oddýchnuté cesto som na pomúčenej kuchyňskej doske (table) rozrezal na 10 ks

    Sendviče zo žemlí s chlebovou a ľanovou múkou (fotorecept) - obrázok 4
  5. 5

    vytvoril bochníčky budúcich žemlí, ktoré som poukladal na maslom vymastený plech a nechal podkysnúť asi na dvojnásobok pôvodnej veľkosti; po vykysnutí som ich potrel „rozhabarkovaným“ žĺtkom

    Sendviče zo žemlí s chlebovou a ľanovou múkou (fotorecept) - obrázok 5
  6. 6

    a asi ¼ hodinku upiekol v rúre vyhriatej na 220 ° pána Celsiusa. Upečené som 10÷12´ nechal vychladnúť na mriežke,

    Sendviče zo žemlí s chlebovou a ľanovou múkou (fotorecept) - obrázok 6
  7. 7

    pripravil som si maslo, čerstvý „romain“ šalát, kolieska salámu a tatarskú omáčku

    Sendviče zo žemlí s chlebovou a ľanovou múkou (fotorecept) - obrázok 7
  8. 8

    žemle som rozrezal, spodnú časť pomazal maslom, uložil list „romain_u“, kolieska salámu a „počvirkal“ tatárskou omáčkou; ale pokojne ich môžete na rezných plochách potrieť liptovskou plnotučnou horčicou a vložiť plátok opečenej krkovičky à la „živáňska“ s kolieskami červenej cibule (ja by som dokonca nevynechal ani listy „romain“ či ľadového šalátu); tááák a tieto žemle „sendviče“ boli nielen voňavé, chrumkavé, ale aj chutné!

    Sendviče zo žemlí s chlebovou a ľanovou múkou (fotorecept) - obrázok 8

Diskusia k receptu

12 komentárov k receptu
Zemlicky vyzeraju dobre a lakavo. Ja ich skusim urobit s kvasku. Ta znaš jak som už s kvaskom začala ta neznam už s tym prestac. Bo to brebars fajne :-D
@Sracz , chcela som napiect zemle podla tvojho receptu ale prosila by som o male vysvetlenie, pripadne jeho upresnenie,
aku gramaz ma jedno vrecusko susenych kvasnic / v postupe uvadzas - na povrch som nasypal 2 vrecúška sušených kvasníc /
a v surovinach uvadzas 42 g kvasnice sušené , ked som si odvazila 42 g susenych kvasnic bolo ich 4 TBS - kopcom, co sa mi zda na take mnozstvo muky 4 polievkove lyzice susenych kvasnic velmi vela,
dakujem za upresnenie a pekny den zelam ☺

tak som sa toho upresnenia receptu na - Sendviče zo žemlí s chlebovou a ľanovou múkou - ohladne gramaze susenych kvasnic, nedocakala
Srdečný pozdrav Tebe, milá @Nadia56 a taktiež našej redakcii! Obom Vám som odpovedal hneď 10. novembra t.r. na adresu nadia56@gmail.com a pretože mi server nesignalizoval nedoručenú správu, bol som za to, že je všetko v poriadku. Neviem, či sa 100 % "trafím" do vtedajšej odpovede, ale snáď nič nepokazím. Roky sa riadim nadobudnutými skúsenosťami. Používam spravidla čerstvé droždie, ale keď nie sú. tak aj sušené kvasnice sú O. K. Používam buď "Red Star" z Mexika, alebo Fleischmanns´s z Kanady, oboje predávané v zlepených vrecúškach (á 7 g) ako trojbalenie (čiže spolu 21 g). Až teraz, pri formulovaní tejto druhej odpovede, som si všimol môj "generálny" omyl, za ktorý sa Tebe Naďka, redakcii a všetkým milým Vareškám a Varešiakom hlboko ospravedlňujem. V surovinách na kvások uvádzam 42 g kvasníc (čo je 2x3x7 g), namiesto 14 g (čo je 2 x 7 g). Dvojitú dávku som dal preto, lebo sušené kvasnice mám už s prešlou životnosťou (júl/2014) a nechcel som riskovať nedokysnutie. Veľmi pekne prosím redakciu opraviť 42 g na 14 g. Tebe ďakujem za pozornosť a redakcii za ochotu. Pridávam aj obr., v dolnej časti ktorého je dúfam vidieť údaj "THREE 1/4 OZ ENVELOPES*NET WT 3/4 OZ (21g). Pevné zdravie, veľa zdaru do pečenia a dobrú chuť Vám všetkým!


@Sracz , dakujem za tvoju odpoved, foto a upresnenie receptu, e-mailova adresa, ktoru uvadzas, na ktoru si pisal, nie je moja, ak by sa ti niekto z nej ohlasil, bude to niekto iny, nie ja☺
prajem ti krasne a pokojne adventne obdobie ☺

Pridaj komentár k receptu: